петък, септември 29, 2023

Акад. Георги Марков: Само Ахмед Доган спечели и е доволен от протестите

Борисов да спре обиколките с джипа и да види кой ще го замести, призова историкът

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в Алма Матер. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, д-р на историческите науки, академик от 2008 г. От 1993 г. до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН. Автор на повече от 30 книги и учебници, написал е десетки студии и монографии.
Велико народно въстание – така недоволните нарекоха 56-ия ден от протестите срещу премиера и главния прокурор. Докъде ще стигне политическата неприязън между двамата големи в държавата – президент и премиер. Защо омразата сред политици и общество продължава вече 30 години, а след призивите за единение и помирение не следва нищо, освен пропаст. По тези и други въпроси акад. Георги Марков говори пред „Труд“.

Академик Марков, докато днес (бел. авт. – вчера) – вече 56-и ден хиляди протестират и искат оставката на премиера, цялото правителство и на главния прокурор, участвайки в т. нар. Велико народно въстание, вие в същото време дадохте пресконференция, в която говорите за Велико народно единение. Вярвате ли в това, не звучи ли то прекалено наивно и романтично днес?
Трябва да вярваме, макар това да е висока национална цел. Но ние имаме нужда от нея, от постигането u. Аз съм председател на Инициативния комитет за национално помирение и единение и по традиция в навечерието на Съединението – 6 септември, свикахме пресконференция. В залата на БТА имаше само една журналистка и един фотограф. Всички други се бяха струпали около стария Партиен дом, където е новата зала на парламента, в очакване да отразят сблъсъци, обгазени хора, хвърлени камъни, ругатни… Това е една много тъжна картина и то 30 години след началото на демократичните промени. Това е едно падение на българския политически живот.

Как ви изглежда тази реалност – депутатите влизат да откриват новата си сесия, минавайки през кордон от жандармерия и полиция?
Ще дорисувам въпроса ви с това, че те минават през този кордон, за да не бъдат нападнати от протестиращите, а протестиращите пък ритат полицията, която се страхува да не я обвинят в полицейско насилие. А знаете ли какво се случи в Берлин преди седмица, когато протестиращите се опитаха като Червената армия да атакуват и нахлуят в Райхстага? Немската полиция извади водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми. Тук държавата не застава зад полицаите, държавата ги жертва. Министър-председателят избяга, а полицаите са на предната линия. Той трябваше да дойде в тази нова стара зала и да поеме отговорността. А той какво направи? Избяга!

Но съгласете се, че между Германия и България разликата е от земята до небето. Нищо че ние сме членове на ЕС вече13 години.
Да, и разликата между нас и тях е, че в Германия има държава и има закони, които се спазват. Всеки си носи своята отговорност.

Искането на протестиращите за оставки е вече 56-и ден, а през тези дни никой от управляващите не пожела да разговаря с тях, особено премиерът Борисов. Трябваше ли да бъде направен поне опит за среща с недоволните, на която те да бъдат чути?
И от двете страни не желаят да разговарят, нали виждате? Двете страни се ненавиждат. Погледнете какво е между двамата първи – президентът и министър-председателят. Според мен, вече не става дума за политически конфликти, а за лична омраза! Те взаимно си искат оставката и не могат да влязат в една стая, да седнат на една маса и да разговарят. Те дори не искат да дишат едни и същ въздух! Какво е това? Кога е било такова нещо?

А не смятате ли, че тази взаимна омраза има своята предистория и в нейната мелница се изиспваше и мелеше брашно още от първия ден, в който президентът застана на своя пост? Не мислите ли, че двамата просто са две различни вселени?
Да, те наистина са две различни вселени, в това няма никакво съмнение. Но след като са избрани и са поели тези най-отговорни длъжности в държавата, трябва да преодолеят омразата в името на държавните интереси. Затова те не са държавници, те са политици. На България винаги са u липсвали държавници.

Как се преодолява омраза – не само сред политиците, но и сред хората?
Навсякъде има междусъседски вражди, но те са във върховете на властта. Жалко е, че за 30 години във властта ни попадаха само случайни политици. И с това не ги оправдавам. Защото те трябва да се учат в движение и учтиво да се учат от историята. Иначе, всички много обичат да се уповават на историята. Навремето Тодор Живков обичаше да казва – „този пленум е исторически, онзи конгрес е исторически, историческата реч“… Сегашните изобщо не познават историята, особено новата и съвременната. Основното, което трябва да разберат, е, че е нужно да преодолеят собственото его. Ето това е Държавникът. А това, което става между двамата големци сега – за него трудно мога да дам исторически пример. И по-лошо – не знам докъде ще стигнат.

Ето, ДПС предложиха оставка да подадат и двамата – и премиерът, и президентът. Да се състави експертен антикризисен кабинет. Как ви изглеждат тези предложения?
А като се разпусне парламентът, какво ще стане с тази държава? Добре, идва експертен кабинет, както искат от ДПС. Но той как да поеме политическата отговорност? Как ще стане това и то в период на пандемия в целия свят, който е в огромна стопанска криза. В България обаче има и политическа криза – знаете ли какъв хаос ще настане! Ако се разпусне и параментът – какво ще стане? И още – какво машинно гласуване искат, това не мога да го разбера. Как ще купят тези машини за два месеца, как ще стане това.

Академик Марков, но решение за машинното гласуване има още от година почти! Ако това решение е било взето само за да се усмирят хората, за това вина имат управляващите. Защо миналата година след местните избори властимащите заявиха, че за следващия вот ще бъдат доставени машините? Освен това – вие чули ли сте някъде по света да има по над 200 000 невалидни бюлетини (2017 г.) на избори, а за вота през 2015-а те бяха дори 500 000?
Да, права сте, но технически не зная как ще стане, това ми се вижда много малко вероятно. Разбирам възмущението на хората и вашето също… Сега говорят за 120 подписа, които ГЕРБ искат да съберат за нова конституция. Извинете, но за какво са им тези 120 парафа, като няма да съберат 160 след това? Как ще стане? И какви са тези „личности“ сега в парламента, къде са истинските Личности – няма ги. Няма го Гиньо Ганев – светла му памет! В онова Велико народно събрание имаше толкова много мъдреци, толкова големи Личности! А сега – някакви си експерти… Какви са тези министри, дето правят нова Конституция?

О, направиха я и още как – само за два дни бяха готови!
Но кой прави за два дни нов основен закон на държавата?! Боже Господи! Това е и тъжно, и смешно… Сега ли му е времето да избираме 400 велики депутати? И то във време на пандемия. Та те няма да се поберат в залата. Колко лековати тактически ходове правят тези хора! Какво е лошото на сегашната Конституция? А закони има, но те не се спазват.

Как ви се вижда едно Велико народно събрание от догодина? Колко му е, ще си го изберем и него.
Велико? Е, и? Искат и рестарт – каква е тази ужасна дума! Рестарт има на компютъра. Сравняват един компютър с една държава – ето това правят. Нова конституция се прави тогава, когато обществото е спокойно, когато може да мисли дългосрочно. Министърът Дани Кирилов, който си подаде оставката, пък от няколко години си записвал какво викала улицата. Сега чух, че и президентът и той имал проект за основен закон. Ама как ги правят такива проекти тези хора, направо не ми го побира ума в главата.

Днес политологът Огнян Минчев каза нещо много интересно – че досега никой в България не е успял да избегне депесарския шут в условия на криза във властта. И ако Борисов го избегне, той ще е първият, който го е направил.
Имаше една сцена в Росенец, в която Христо Иванов от „Демократична България“ се направи на Христо Ботев. А Ахмед Доган се подава зад живия плет, смее се и все едно му казва: „ааа, добре, добре, давай“. Всъщност, Христо Иванов работи за Ахмед Доган. ДПС искат правителството да падне, понеже патриотите са вътре, и вече се виждат как с БСП правят нова коалиция.

Чакайте, какво искате да кажете – че ДПС и БСП ще направят заедно кабинет, така ли?
Ами, да! Те имат политически опит за това, и то натрупан. Добре, ако има нови избори, нали в парламента ще влязат Слави Трифонов, Цветанов – който разцепи ГЕРБ, като негов партиен строител, и още някои нови герои. Следващото НС ще бъде по-калпаво дори от сегашното. Кажете, как ще направят правителство? И кой ще го оглави – Слави ли? Припомнете си какво стана в Украйна – избраха един комик за президент. И украинците са цъфнали и вързали, нали? Не е сериозно. Ако мислят, че бъдещото Народно събрание ще бъде някакъв блестящ образец, нещо са се излъгали. Пак ще се надцакват и ДПС, което от няколко години не е във властта, този път ще го играе с БСП – така мисля. БСП сама правителство не би могла да направи.

Извинете, а вие мислите ли, че някоя партия би имала смелостта да рискува и да направи коалиционен кабинет с ДПС?
Определено смятам, че това ще е БСП, те си имат традиции, връзки…

Но ДПС много рядко са подкрепяли БСП в този парламент, защо мислите, че биха го направили?
Въпреки това, смятам че БСП биха рискували да играят с ДПС. Нищо, че сега хората на Доган искат оставката на президента Радев, а БСП го подкрепят. Има различия, но Ахмед Доган знае, че в следващото Народно събрание трудно ще бъде направено правителство без ДПС. И той затова сега е щастлив и се смее от Росенец.

От това което казвате, означава ли, че само ДПС печели в тази ситуация, а всички други – най-вече ГЕРБ и БСП, губят?
Да, печели само ДПС. Те така кротко си стоят и потриват ръце от печалбата – нещо като „гледай ги гяурите как са се хванали гуша за гуша, ще си изчакаме да се наиграят…“. Къде е националният интерес? Всички говорят от името на българския народ, включително и Бойко, и президентът. Борисов казва: „Народът е с мен“, Радев същото: „Целият български народ е излязъл на протест“. Това не е вярно – нито едното, нито другото.

А кое е вярно?
Вярното е, че народът ни е разделен. Писал съм „Душесловие на историята“, където казвам, че тълпата не е народ. Те говорят от името на народа. Историческа заблуда е, че улицата е народът. Крайно време е политиците да престанат да говорят от името на народа. Дори някой да ги е избрал, те не могат да говорят от името на народа.

А не мислите ли, че на хората им е омръзнало от партийни калинки във властта?
Така е. Крайно време е да кажем „стоп“ на партийните калинки и на власт да дойдат професионалистите. Това е спасението за България. Но, за съжаление, всяка партия си има своите калинки, които чинно u служат и u рапортуват. Всяка партия се нуждае от тях и то най-вече, за да се задържат на власт. Вижте колко нови партии основаха в последно време.

Но професионалистите са омерзени да се занимават с политика и не искат, а интелигентните млади, като виждат всичко това, не искат да се върнат в родината.
Жалко е, но това е истината. Младите не виждат перспектива тук и остават на Запад. Народът е казал, че политиката е мръсна работа. И излиза нещо като: „Ние сме се оцапали, стойте настрана“. Трябва ново поколение политици и да се престрашат. Вярно е, че те не могат да дойдат, защото старите и опитни играчи са окупирали всичко и не пускат кокала. Мъдрият държавник подготвя свои заместници, новото поколение. А не като сегашните, които се мислят за Луи 15-и „След мене – потоп“. Луи XV си отиде, а на неговия внук Луи XVI му отсякоха главата на гилотината. За това нашите политици трябва да преодолеят наркотика на властта. Колкото повече я употребяват тази власт, те стават политически наркомани. Писал съм преди 20 години книгата „Поуки за държавници“ – най-тънката ми книга е това, дано някои я прочетат. Властовият наркотик ги променя. Погледнете го Бойко – непрекъснато повтаря „Аз, аз, аз“. Навремето Живков, който еднолично управляваше като диктатор, казваше: „Ние, другари“. Той решаваше, но казваше „ние“.

Но премиерът е доволен, че ЕС го подкрепя.
Да, само се хвали: „Аз – вижте как ЕС ме цени“. Ами те го оценяват, защото ги слуша. И стига е обикалял с този джип. Не зная пиарката ли го съветва, нямам представа, но неговите обиколки сред народа с тая джипка и махането с ръка, вече дразни много хора. Докато Живков беше „човекът от народа“, Бойко казва, че е „дете на народа“. Крайно време е Борисов да види кой ще го замести.

ГЕРБ щеше ли да бъде това, което е, без Борисов?
Нямаше, разбира се. Нали политолозите казват, че това е партия от лидерски тип. Всичко се върти около него. Той обиди по толкова грозен начин председателката на парламента. А когато даде пресконференцията в централата на ГЕРБ, тя беше до него. И горката после каза, че вярва само на него. В политиката трябва да има морал и достойнство. Вярно, че Макиавели още през 16-и век е написал, че в политиката има само интереси. Разбирам интересите, но трябва да има и морални политици. Спомням си какво достолепие и чистота излъчваше д-р Петър Детлиев в някогашното ВНС. Сега него го няма, няма ги и Милан Дренчев, и Гиньо Ганев. Няма вече Личности! Каква конституция ще правят на юруш? Основен закон се прави от хора професионалисти, които не зависят от политическите партии. Не може една партия да предлага проект. Та той ще отговаря на тяхното управление. Има си професори по конституционно право за това.

Идва 6 септември, но единение на хоризонта не се вижда.
Има Съединение на България, но трябва да има единение на нацията. И за това на 4 септември ще отидем с венец на Гарнизонното стрелбище в София, а после ще поднесем и цветя пред параклиса на жертвите на тоталитаризма. Искаме да кажем: „Стига на разделението, време е да започнем от съгласието“. От съгласие към помирение, и тогава ще има единение. За това не трябва да губим историческо време и да хабим енергия по площадите.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации