сряда, август 10, 2022

Ако планирате ваканция в Гърция, на границата ви дебне сериозен капан

Същото се отнася и за българите, тръгнали с коли за други места в чужбина

Последно

Който прави планове да ходи на море в Гърция или да пътува из Европа, преди да си приготви банските и хавлиите за плажа, трябва да провери дължи ли глоби на КАТ. В противен случай на границата ще си има неприятности, защото МВР вече проверява за невръчени и неплатени глоби на 9 гранични пункта.

Ако не вярвате, вижте справката – само за една седмица на ГКПП Калотина са връчени глоби за над 300 хил. лв., а платените на място са над 12 хиляди, пише 24 часа. Отнасят го не само шофьорите, но и пътниците в автомобила – така че мърдане няма. Най-после се намери начин да се събират старите глоби за пътни нарушения. И то ефективен.

Сега остава да се затегне и режимът за чужденците нарушители, защото те много често се измъкват заради усложнената процедура при плащането на глобите. Крайно време е КАТ да има данни за тях в електронен вид и на границата да им събира глобите. Само така ще настане ред по пътищата на България, защото водачите ще знаят, че няма измъкване при нарушение.

Неплатени фишове за над 360 000 лева са засечени на „Калотина”

Над 1928 неплатени фиша за повече от 363 700 лева са засечени до момента на ГКПП „Калотина”. От 3 юни на пункта работи система, която показва имаме ли неплатени глоби към „Пътна полиция”, предаде Нова телевизия.
На място през ПОС терминал са платени над 12 000 лева.

Огромни опашки пред столичния КАТ

Отново има огромни опашки пред столичния КАТ. Този път основно от шофьори, които бързат да платят глобите си, за да нямат проблеми на границата. Както вече ви информирахме, чрез нова система на граничните пунктове започват да се проверяват всички водачи и пътници за дължимото към пътна полиция.

От „Пътна полиция” обясниха струпването на шофьори в КАТ с три фактора. Единият е желанието на нарушителите да си платят бързо старите задължения, защото скоро ще пътуват в чужбина. Отделно обаче много книжки изтичат скоро и сега е моментът за подмяната им. Честата дезинфекция на сградата също оказвала влияние. А на всичкото отгоре днес в КАТ с часове чакаха и шофьори, които са си платили санкциите, но системата на „Пътна полиция“ не е отчела това и не могат да пътуват в чужбина.

Новината, че водачи и пътници не могат да напуснат страната, докато имат неплатени актове и фишове, предизвика и първото сериозно струпване на хора пред КАТ от месеци насам. Основно от шофьори, които вече всъщност не дължат нищо на Пътна полиция.

Въпреки многократните опити на някои шофьори да разрешат подобни казуси в миналото, и днес им се наложи да се редят на опашка. Димитър Димитров продал автомобил преди 5 години. Оттогава три пъти му връчват фиш за превишена скорост, въпреки че не е карал колата. „В момента, ако спра на границата, пак този фиш е на мое име. Просто аз дължа някакви 400 лева за нещо, което аз не съм го направил. Управител съм на фирма, Вдруги ден тръгвам за чужбина, на границата какво да правя? Кой ще дойде да ми плати тези нерви и разправии? Мисля, че не е коректно”, коментира той.

Оказва се и че единственият начин да разбереш дали и какви неплатени глоби имаш, е да отидеш в „Пътна полиция”. Пътни експерти настояват да се направят спешни промени, за да не се образуват опашки. „Да се даде възможност във всички общински и държавни услуги, където си вадиш паспорт или си сменяш шофьорска книжка, там да бъдат връчвани тези наказателни постановления. Там да се връчват, за да може да не се струват на границата хора и да стават километрични опашки”, каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
Обсъжда се и вариант за въвеждането на пос терминали в патрулките на пътниците полицаи, за да могат шофьорите да плащат на място санкциите си, когато ги спрат на пътя.

Най-нови

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Още интересни публикации