вторник, декември 6, 2022

Актьорът Сотир Майноловски: Мамини синчета искат да са София Лорен и Ален Делон

Да се научим да обръщаме само добрата страница в хората, лошата – да остане за тях самите

Последно

Вижте хонорарите на звездите за Нова година: Кеца с 50 бона, Рачков взема 16 хиляди от хотел

„Ден година храни“ е любимата поговорка на родните звезди по празниците. Повечето от тях още от средата...

Най-известната руска астроложка Тамара Глоба: 2023-а ще е една от най-трудните за човечеството години

Тамара Глоба е най-известната жена астролог в Русия, съпруга на Павел Глоба, личен астролог на Владимир Путин.

Почина едноръкият от „Туин Пийкс“

Измисленият от Дейвид Линч град Туин Пийкс потъна в траур. Ал Щробел – най-известен...

„Боли ме, че все още даваме много на некадърни синчета само заради заслугите на бащите им. Моето откровение е, че не мога да се преустроя така бързо, както за много хора чувам, че са преустроени вече.

Сънищата, които ме радват – в които мога да кажа на моя директор всичко това, което мисля за него и нищо лошо да не ми се случи“, казва известният в близкото минало театрален и филмов актьор Сотир Майноловски.

„Най-често се завръщам към моето детство, защото тогава обичах всичките си другари и бях обичан от всичките си другарчета; защото тогава не знаех думата омраза и другата дума, която влезе в нашия речник, която страшно ме смущава – корупция.

Моето любимо пътуване – не го разбирам буквално, да отида до Съветския съюз, примерно, или до Монголия. Аз винаги пътувам към утрешния ден, който вярвам, че ще бъде по-добър от днешния.

Изповядвам като девиз това, което съм откраднал от Лиляна Михайлова – да може да се научим да обръщаме само добрата страница в хората, а лошата – да остане за тях самите“.

Тези мисли Сотир Майноловски (1930-2007) споделя през 1988 г. на среща с работници от завода за обувки в Добрич. Именно в градския Драматичен театър започва и неговият творчески път, припомня „Ретро“.

Роден е във Варна, където завършва гимназиалното си образование. Следва актьорско майсторство във ВИТИЗ и на 29-годишна възраст излиза като щатен артист на сцената на Добричкия театър.

През 1964 г. се мести отново в София и в продължение на три години играе в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. След това става част от трупите на театър „Сълза и смях“, Театър 199 и Младежкия театър, на който е и директор последните години, преди да се пенсионира, до 1997 г.

В запис от 1988-а Майноловски говори за противопоставянето между театъра и киното и за сладостта на актьорската професия.

Театърът си остава неговата голяма страст въпреки не малкото му екранни превъплъщения, и то в едни от най-продуктивните години на българската кинематография.

Снима се в „Най-добрият човек, когото познавам“, „Цар и генерал“, „На всеки километър“, „Понеделник сутрин“, „Закъсняло пълнолуние“, „Спомен за близначката“, „Мъже в командировка“, „Щурец в ухото“ и много други.

Познаваме го и от малкия екран, където участва в телевизионните драматизации на редица класически заглавия, сред които „Албена“ (Йордан Йовков), „Хъшове“ (Иван Вазов), „Светът е малък“ (Иван Радоев), а също така и в „Строшената делва“ (Хайнрих фон Клайст), „Джени – жена по природа“ (Ърскин Колдуел), както и в мюзикъла „Големият и Малкият Клаус“ по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен.

Отличаващия се актьорски маниер на Майноловски откриваме в редица постановки на Радиотеатъра, които се съхраняват в Златния фонд на БНР.

Тема, която вълнува актьора, е развитието на новото театрално поколение. Наред с талантите, за които магията на театъра се превръща в съдба, той забелязва и негативна тенденция у някои – театърът като начин да „начешеш“ суетата си.

„Учудвам се – казва Майноловски, – играят година по сцените в провинцията и след това се отказват, напускат Толбухин (днешния Добрич) или Михайловград (днешна Монтана), или Кюстендил и веднага отиват и стоят по тия кафенета в киното, за да бъдат поканени за някоя роличка.

Смятат, че веднага ще станат Ален Делон и София Лорен. Не може така. Аз никога няма да забравя думичките на големия български артист Константин Кисимов, който казваше: „Нямаш ли си вътре кандилцето, никакъв ВИТИЗ не може да те спаси, сине!

Изкуството не прощава и театърът изхвърля артисти като тия, киното също – макар и за време, лансирани от режисьори и други приятелски среди, те отпадат, защото зрителят е най-обективният съдник“.

През цялата си творческа кариера Сотир Майноловски обикаля из театралните сцени на много български градове.

За гостуващите представления той споделя: „Ние наистина сме жадни за тези очи, които ни гледат от малкия салон.

Защото тези очи са много по-девствени и чисти, отколкото очите на едни зрители, които са преситени от изкуство; които се чудят къде да отидат, един афиш ги дърпа към Парцалев, друг – към Стоянка, от едната страна виси плакат на Мирела Френи, от другата страна – на Гяуров.

Истинската публика е жадната публика, затова и аз, като всеки актьор, се връщам с радост в малкия град“.

Най-нови

Най-известната руска астроложка Тамара Глоба: 2023-а ще е една от най-трудните за човечеството години

Тамара Глоба е най-известната жена астролог в Русия, съпруга на Павел Глоба, личен астролог на Владимир Путин. Пред европейски...

Почина едноръкият от „Туин Пийкс“

Измисленият от Дейвид Линч град Туин Пийкс потъна в траур. Ал Щробел – най-известен с ролята на енигматичния Филип...

Зетят на известен бизнесмен се обеси, остави 4 сирачета

Баща на четири деца сложи край на живота си във Враца. Трагедията се е разиграла в понеделник сутринта във врачанския ж.к. „Медковец“.

Софийският апелативен съд потвърди присъдата за убиеца на Милен Цветков

Софийският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата на Софийския градски съд за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

„Хъшове“ пада довечера, Валери Йорданов на системи в болница

Емблематичният спектакъл "Хъшове" на Александър Морфов довечера няма да се играе, тъй като един от актьорите с главна роля в постановката -...

Още интересни публикации