понеделник, ноември 8, 2021

Анализ разкри голата истина: Джо Байдън изпадна в гранично състояние

Страната ни умира отвътре и никой не прави нищо, за да спре това, заяви гневно Доналд Тръмп

Последно

Архангеловден e: Почитаме светеца, който прегази дявола

На 8 ноември Българската православна църква празнува Архангеловден и почита паметта на Свети Михаил. Това е един...

Сиромашкото лято си отива: От утре студ, дъжд и сняг

Промяна на времето предстои във вторник и сряда – студен атмосферен фронт ще понижи чувствително температурите у...

Късметче на деня за 8 ноември 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 ноември 2021 година Светлината показва пътя, но тъмнината показва...

Автор Екатерина Мур, kommersant.uk
„Страната ни умира отвътре и никой не прави нищо, за да спре това. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се завърши стената на границата с Мексико и това може да стане бързо”, каза Доналд Тръмп в изявление, показващо, че темата за миграцията отново излиза на преден план на арената на политическата конфронтация в САЩ.

В края на миналата седмица настоящият президент Джо Байдън призна, че не може да намери време за да пътува до границата с Мексико, където избухна хуманитарна криза заради безпрецедентния приток на нелегални мигранти. Според г-н Байдън той е наясно с проблема и „се досеща“, че все пак си струва да се посети района. „Но въпросът е, че нямах никакво време, за да стигна до там. Загубих го в изучаване на щетите за $900 млрд., причинени от урагани, наводнения и метеорологични условия и за пътувания в чужбина“, оплака се американският лидер в социалните мрежи. По-късно се оказа, че и вицепрезидентът Камала Харис не планира да направи инспекция на ситуацията по границата с Мексико.

Изявленията на Байдън идват на фона на публикуваните данни от американската гранична и митническа служба, че през тази фискална година, приключи на 30 септември в САЩ, е счупен рекорда за всички времена, продължил повече от десет години и това е че американски служители от правоприлагащите органи са задържали около 1,73 млн. нелегални имигранти. Със своите коментарии администрацията на Байдън показа, че проблемът не е сред нейните приоритети и дори и на подобни шокиращи данни не се налага да им се обръща толкова внимание.

С това си изявление властите предизвикаха вълна от критики както от консервативните, така и от либерално настроените американци. По-специално сенаторът-републиканец от Тенеси, Уилям Хагърти написа в своята страница в Twitter: „Броят на незаконните преминавания на границата достигна рекордно ниво и керван от 60 000 мигранти се придвижва към американските граници. А нашият президент и „кралицата на границата“, нашия вицепрезидент (Камала Харис по задължение е отговорна за тази сфера), очевидно не могат да намерят време за да изпълнят своите задължения.

От своя страна телевизионният водещ на консервативния канал Newsmax Джон Кардило цитира говорителя на Белия дом Джен Псаки в Туитър, когато тя се опитва да защити американския президент, заявявайки, че г-н Байдън е минал покрай мексиканската граница през 2008 г. „Сериозно, това ли беше най-доброто нещо което можа да кажеш? Минал е оттам като част от своята кампания преди 13 години?“, обърна се журналистът към прессекретаря на президента.

Сегашната администрация, начело с президента-демократ, е в изключително неудобна позиция по въпроса за миграционната криза. Демократическото крило на Конгреса смята, че ситуацията на границата е скандална, а условията за задържане на имигрантите са нечовешки. Демократите са за това да се даде шанс на хората да останат в страната. Републиканците, от друга страна, искат да възобновят строителството на стената и да се върнат към правилата за преминаване на границата, наложени от Доналд Тръмп. Освен това те призовават да се помогне първо собствените им съграждани и едва след това хората, търсещи убежище в САЩ.

Често и съдебната система застава на страната на републиканците. Така през август Върховният съд на САЩ разгледа правните норми на администрацията на Тръмп, според които търсещите убежище в САЩ, и идващи от Мексико трябва да останат в Мексико, а не в САЩ, докато молбата им се разглежда. Според Fox News американските власти възнамеряват да се съобразят с това решение. Именно заради това сега в Мексико се образува нов керван от 60 000 имигранти, които бързат да преминат границата, преди отново да влязат в сила старите правила.

Миналия четвъртък стана известно още едно дело, свързано с имиграцията. Главните прокурори на Мисури и Тексас заведоха съвместен иск срещу администрацията на Байдън за това, че според тях те неправомерно отказват да похарчат $1,4 млрд., отпуснати от Конгреса през 2020 г., за изграждането на стената по границата с Мексико. Проблемът на мексиканската граница е много сериозен и игнорирането му едва ли може да бъде решение за администрацията на Байдън, каза американският специалист по връзки с обществеността Джон Вароли.

Според него г-н Байдън все повече показва своята неспособност да решава критични проблеми за американците, а имиграцията е един от тях. „Много американци започват да възприемат ситуацията на границата като инвазия“, каза Вароли и съжалява, че досега мнозинството от либералните медии и лидери на общественото мнение се опитват да оправдаят г-н Байдън. Г-н Вароли добави, че ако подходите не се променят, кризата само ще се влоши, а това ще доведе до по-нататъшен спад в рейтинга на американския лидер. „Не изключвам той да влезе в американската история като най-непопулярния президент“, заключава Джон Вароли.

Според Института за обществено мнение Gallup г-н Байдън постави рекорда за най-нисък рейтинг през първите девет месеца на своето управление и неговата популярност падна с 11,3 пункта, от 56% на 44,7%. Една от основните причини за този резултат, наред с изтеглянето на войските от Афганистан и невъзможността да се приемат закони за бюджета и инфраструктурата чрез Конгреса, и Gallup цитира състоянието на нещата с имиграцията. Трябва да се отбележи, че и рейтингът на Доналд Тръмп също падна само с 4,4% през първите девет месеца от неговото управление. Истината е, че ако говорим за абсолютни показатели, тогава популярността му беше забележимо по-ниска: 36,9% срещу 44,7% за Джо Байдън.
(Превод за „Труд” – Павел Павлов)

Най-нови

Сиромашкото лято си отива: От утре студ, дъжд и сняг

Промяна на времето предстои във вторник и сряда – студен атмосферен фронт ще понижи чувствително температурите у нас и на Балканите. Очаква...

Късметче на деня за 8 ноември 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 ноември 2021 година Светлината показва пътя, но тъмнината показва звездите. Добре е да съумееш...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 ноември 2021 година: Успехи за Везните, финансови новости за Скорпионите

Седмичен хороскоп за 8 - 14 ноември 2021 година ОвенПрез седмицата 8 – 14 ноември ви предстоят важни събития...

Късметът ще е навсякъде с 5 зодии през ноември

Късметът и успехът несъмнено помагат на хората да бъдат по-щастливи, пишат от iWoman.bg. Използвайте всички възможности, които ви се дават още в...

Мощна молитва за сигурност и самочувствие

Силата на молитвените думи е позната на хората още от далечни времена. Още в древността, хората са били наясно, че има съвкупност...

Още интересни публикации