петък, декември 9, 2022

Анализ разкри голата истина: При Живков се е живеело по-добре, ама друг път

Благоденствието по времето на Тато се оказва измамно

Последно

Късметче на деня за 9 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 9 декември 2022 година "Ще ви изненадат с подарък, който...

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново.

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат...

През 2019 г. по българските пътища са загинали 628 човека. В същото време регистрираните автомобили са малко над 3,5 милиона. През 1973 г. у нас са били регистрирани само 1 милион моторни пътни превозни средства, но загиналите по пътищата са били 1066 човека, сочи анализ на dotbg.bg. Всъщност най-черната година по българските пътища е 1990-а. Тогава в пътно-транспортни произшествия са загинали 1567 души. Изводът е, че социализмът далеч не е бил толкова сигурен и безопасен, колкото им се струва на някои.

Развръзка: Бившата снаха на Тодор Живков обяви за продан имотите му

А и днес общо взето се пътува много повече. Например през една от най-хубавите и с най-голямо благосъстояние социалистически години – 1980, извън страната са пътували 756 631 българи. Твърде вероятно е повечето да са посетили съседна Югославия или Румъния, СССР и други братски соцстрани.
Ако се пренесем директно в 2019 г., ще видим, че само през септември 2019 българите, пътували в чужбина, са били 653 570, като повече от половината от тях са ходили в страни от ЕС.

От наблюденията на домакинските бюджети се вижда, че през 1962 г. българинът е получавал годишен доход от 487 лв., като 225 лв. от тях идват от работната заплата. Остатъкът до 487 лв. е от пенсии, доходи от кооперативна дейност и т.н.
На година от тези пари той е харчел средно 461 лв., т.е. е успявал да спести не повече от 26 лв. годишно.
От тези 461 годишно 211 лв., или приблизително половината са отивали за храна, което е прекалено много.

Към края на “зрелия социализъм” – през 1985 година, средният българин малко се е позамогнал и вече печели 1990 лева на година, но харчи общо 1836 лева от тях, а за да напълни хладилника си, са му необходими 752 лева, или около 40%.
Хиперинфлацията по Виденово време унищожава това благосъстояние. След като през 1999 г. се прави деноминация на парите, българинът има доход от 1502 лева годишно, а харчи 1301 лева, от които 1112 лева отиват за храна, което е най-големият дял за всички времена.

22 години от смъртта на Тодор Живков: Тато не вземаше властта с кръв, а с интриги

В наши дни общият годишен доход е 6013 лева. От тях българинът харчи 5772 лева, като за храна отиват само 1714 лева, т.е. приблизително 20%.
Или излиза, че твърдението, че при Живков се е живеело по-добре, изобщо не отговаря на истината.

Най-нови

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново. Първата им среща...

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат неконтролируемо. Синдромът...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от Съюза на българските писатели.

Ани Салич се моли на Преподобна Стойна

Тв звездата Ани Салич е потърсила упование в духовната учителка на Баба Ванга – неканонизираната светица Преподобна Стойна. Новинарката...

Германия заплаши да наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния останат извън Шенген

Германия и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът Джак...

Още интересни публикации