сряда, август 10, 2022

Анализ: Този път душманите на премиера Бойко Борисов пресолиха манджата

Той моментално от лош се превърна в жертва

Последно

Както всичко в живота най-важното нещо е мярката. Компроматните атаки, на които е подложено правителството щяха да имат по-голям ефект, ако авторите им не бяха прекалили. Всичко изглеждаше премислено, коорнидирано и донякъде убедително, до момента, в който се появи снимката на спящия Бойко Борисов и той моментално от лош се превърна в жертва, пише в свой анализ журналистът от „24 часа“ Борислав Зюмбюлев.

Човек, когото непрекъснато записват, заснемат дори, когато спи. Ако се бяха ограничили до кадъра кюлче в чекмедже, независимо от всички въпроси, които повдига тази снимка – дали е автентична, дали е манипулиран файлът на снимките и това същото чекмедже ли е, пропагандният ефект за организаторите щеше да е далеч по-голям.

Но така се създава усещането, че поръчителите на тези снимки не искат да уличат министър-председателя в корупция, а просто да му покажат, че е в ръцете им и могат да злоупотребят с него докато спи не само със снимка.

И така Борисов събужда симпатии, въпреки, че очеведно целта е била друга. Но в българското общество обременено тежко с наследството на Държавна сигурност, това някой да те следи, снима и записва постоянно е много лошо нещо, независимо от това какво се казва в създадените документи. Нищо старо не е забравено, но това ще се обърне срещу самите създатели, които и без това страдат от обремененост за връзки с комунистическите служби. Сега сами се разобличиха и така бламираха собствените си проекти.

Нима са мислили, че някой ще се довери на хора, които записват с телефон разговора на събеседника си с трето лице? А по въпроса с рушветите – по българското обичайно и писано право, този, който дава подкуп е също толкова виновен, както и тоя, който получава.

И двете страни получават облага, която не им се следва. Затова от години има радетели на това, провокацията към подкуп да се декриминализира, за да могат да се ловят по-лесно подкупните чиновници и съдии, но това все още не е факт.

Какво се цели с публикуването на снимките от спалнята на Борисов

Социологът Първан Симеонов и политическият психолог проф. Антоанета Христова коментират темата

Социологът Първан Симеонов и политическият психолог проф. Антоанета Христова коментираха в предаването „Здравей, България” по NOVA публикуваните снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов.

Според проф. Христова „нещата придобиват все по-трагикомична характеристика” без полза. „Мисля си, че това, което се случва в момента очевидно цели руиниране на образа на министър-председателя.
Ефектът е, че тези, които са неудовлетворени от управлението на ГЕРБ получават все повече и повече аргументи в полза на своята позиция.
В същото време тези, които подкрепят партията и министър-председателя се втвърдяват по отношение защитата от тази доста, доста агресивна с липса на вкус и на ниско ниво атака”.

Първан Симеонов от своя страна смята: „Това със снимките ми се струва, че е някаква или олигархична, или вътрешнопартийна отмъстителност, която премиерът се опита да прехвърли към НСО и към президента.

Ако в нещо успява министър-председателят в момента, то е в това леко да смени темата. Това с дрона е смешно и измести темата. Борисов просто пуска една такава дума и всички хукваме след тая дума, вместо да го питаме дали снимките са истински, има ли ги тия пари, няма ли ги. За мен записа звучи по-автентично от тия снимки”.

„Навлизането в личното пространство и превръщането на такива снимки, записи и т.н. в рутина, е опасно. Така се руши представата за държавност и се предизвиква общо отдръпване от политическия процес”, категоричен е социологът. „Не бива да се допускат такива неща. Този случай наистина трябва да се провери”, категоричен беше той.

Според проф. Христова към момента на обществото сякаш му е ясно, че снимките са колажи.
„Когато ти знаеш, че това са колажи, знаеш, че това е война, която ти разбираш, но някак си те отвращава и не искаш да я разбираш в детайли“, коментира тя.
„Резултатът е, че всичко това кара хората да се отвращават от самата политика”, каза още Христова.

Най-нови

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Още интересни публикации