понеделник, ноември 8, 2021

Англия пак е на нокти: Смъртоносни същества, подобни на медузи, превземат плажовете

Пипалата на гигантските мекотели могат да достигнат почти до 50 м дължина

Последно

Трогателно: Тони Димитрова почете с песен покойния си брат (Видео)

Певицата Тони Димитрова посвети нова песен на покойния си брат, Йордан Петков, по повод годишнината от смъртта...

Шеф Андре Токев се извини емоционално за шофирането пиян

Кулинарят Андре Токев се извини публично в социалните мрежи, след като излезе от ареста за шофиране в...

Анастасия Мозер изригна: Пенсията ми е 600 лева, как да се справя

„Благодарение на това, че вземам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в...

Смъртоносни създания, често бъркани с медузи, изплуваха по плажовете във Великобритания, алармират световни експерти. Въпреки че инциденти стават изключително рядко, само едно от отровните пипала на това същество може да убие човек, дори то самото вече да е мъртво, пише „Дейли мирър“, цитиран от „24 часа“.

Бурното време ги е прогонило от океанските им леговища и сега обитават плитки води по бреговете на Обединеното кралство в търсене на планктон.

Пипалата на португалските галери могат да достигнат до почти 50 м дължина. Те са почти прозрачни, докато телата им, които стигат до 4 м, лилавеят. Такава е открита наскоро на брега край Корнуол.

Световни специалисти отбелязват, че те рядко се срещат в британски води, въпреки че е възможно в периода септември-декември да бъдат изтласкани в тях от силни западни ветрове.

Португалската галера е желеподобно морско безгръбначно. Често бива неправилно наричано медуза, но всъщност не е едно-единствено животно, а сифонофора – колония от четири типа миниатюрни, силно изменени индивиди, представляващи специализирани полипи и медузоиди, всеки от който изпълнява някаква функция, като част от тялото.

На външен вид представлява грозд от „пипала“, провесени от пълен с газ тъмносин, наподобяващ на платно на ветроход орган (плавателен мехур), който се издига на около 20 cm. над морската повърхност и с който става придвижването – откъдето идва и името на организма.

В пипалата, със спираловидна форма са разположени капсули, съдържащи отрова, която предизвиква парализа. Средната им дължина е около метър, но са известни екземпляри с пипала, достигащи до 50 m. Тези фактически са трите вида полипи – дактулозоид, гонозоид и гастрозоид, които са свързани съответно със засичането и улавянето на плячка, с размножаването, и с храненето.

Ако някое от тези пипала докосне предмет, веднага изстрелва над 750 000 отровни клетки. Отделени от тялото, пипалата може да причинят не по-малко болезнени последствия след ужилване, дори седмици, след като са били изхвърлени на брега. Изстреляната отрова достига до лимфните възли и – в зависимост от нейното количество – може да причини много мъчителна болка. Може да предизвиква смърт при ужилване.

Португалската галера се среща по бреговете на Австралия, южната част на Северна Америка и по протежение на Гълфстрийм, в субтропическите води на Индийския и на Тихия океан. Не притежава кръв, сърце, мозък. Храни се основно с малки рибки, скариди и други ракообразни.

Пипалата от съставени от дактулозоиди са основният механизъм за улавяне на жертвата и за защита. Организмът храносмила уловената жертва в гастрозоидите, разположени под повърхността на водата. Там храносмилането става чрез отделянето на ензими, разграждащи белтъчините, въглехидратите и мазнините.

Най-нови

Шеф Андре Токев се извини емоционално за шофирането пиян

Кулинарят Андре Токев се извини публично в социалните мрежи, след като излезе от ареста за шофиране в нетрезво състояние. Малко след ареста...

Анастасия Мозер изригна: Пенсията ми е 600 лева, как да се справя

„Благодарение на това, че вземам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в България дори бях заместник-председател на...

Рафи се гаври със Стойчо Кацаров: Пусна своя версия на фолк хита „Зелено, зелено“

Своя версия на култовия фолк хит "Зелено, зелено" изпя официалният изпълнител на "Забраненото шоу на Рачков" Рафи Бохосян. Певецът...

Кирил Маричков: Викаха „Мутри вън“, а сега ще ни върнат във времето на Жан Виденов

„С неприятно вътрешно усещане следя ситуацията около парламентарните избори и бъдещия кабинет. Някак си нещата са объркани. Знаете, че песимистът казва „По-лошо...

Легендата на БНТ Лили Ванкова празнува 30 години брак

Любимата говорителка на поколения българи Лили Ванкова празнува щастлива годишнина навръх един от най-светлите християнски празници – Архангеловден. На 8 ноември тя...

Още интересни публикации