събота, декември 3, 2022

Арест на Драгоман: Как НРБ излекува социализма на тъста на новия британски премиер Риши Сунак

В София милиардерът лежал в килия 2,5 на 2,5 метра, 120 часа го държали без вода и храна

Последно

Каримански ни попари: Невъзможно е минималната работна заплата да стане 860 лева

Ако дефицитът на Бюджет 2022 е бил толкова добър, да приемем, че и за 2023 г. ще...

Проф. Георги Рачев: Пролет в началото на декември

До средата на декември се очертава да е топло с нетипично високи температури за това време на...

Бившият на Ани Салич съсипан, няма пари за осигуровки

Бранко Салич – бившият съпруг на новинарката Ани Салич, продължава да бъде в критично финансово положение.

Тъстът на новия министър-председател на Великобритания Риши Сунак – милиардерът и основател на технологичния гигант Infosys Нараяна Мурти – е бил арестуван в България.

Той прекарал у нас три дни в полицейска килия без никаква храна, след което го изгонили в Турция.

Този кратък, но съдържателен престой в килия в София през далечната 1974 година „излекувал социализма“ у пленения по онова време от марксизма индус и го превърнал в „състрадателен капиталист“, по собствените му думи, и в един от пионерите на индийската технологична индустрия.

Нараяна Мурти е разказвал на няколко пъти за българските си преживелици, в това число и пред ВВС, а през януари 2020 година сподели историята с участниците в технологичен фестивал в Мумбай.

Случката, която описва добре и атмосферата в Народна република България от онова време, 1974 година, започнала на гарата в Ниш.

Живеел в Париж в апартамент с една спалня в 7-ми район, а Европа и Париж по онова време били под влиянието на левицата, социализма и либерализма.

И решил да опознае континента… на автостоп. Тогава нямало Шенген, но пък като индиец трябвало да събере 25 визи в паспорта си.

Купил си спален чувал, хубава раница, яке против вятър и топли дрехи, нямало още и кредитни карти, тръгнал с пътнически чекове.

Напуснал работа и през следващите 11 месеца минал от Париж до Кабул, минавайки през Италия, Австрия, Германия, Чехословакия, Полша, СССР, Унгария, Румъния, Йордания, Иран, Ирак, Израел, Гърция, Турция, Афганистан и… България.

На стоп. Една вечер към 21:30 любезен сърбин оставил 28-годишния Мурти на гарата в Ниш, където на следващия ден трябвало да хване влак за София.

Като син на антиамерикански и просъветски настроен учител от град Мисор в Южна Индия, Нараяна искал отблизо и на живо да види предимствата на социализма и избрал за тази цел България.

Тъй като нямал югославски динари, в гаровия бюфет в Ниш отказали да му сервират храна, следващият ден бил неделя, всички банки били затворени и младежът прекарал нощта и целия ден гладен по пейките на гарата.

В 8 вечерта хванал „София експрес“. В купето разговарял с момиче, което било с млад спътник. То разбирало само френски и разговорът вървял трудно, но се разбирали.

„Говорихме за живота в България. Мисля че момчето, което придружаваше момичето, се ядоса по някаква причина.

Затова отиде и извика полиция“, разказа Мурти пред публиката на технологичния фестивал организиран от IIT-Bombay.

Вероятната причина за милиционерската намеса били въпросите, които задавал за живота в България чужденецът.

Както споменава пред ВВС, приели, че злослови за прекрасната българска държава.

На гарата, на българска територия, милиционерите грабнали паспорта на Нараяна, багажа му и го завлекли по перона.

Арестували го и го хвърлили за три дни в килия с размери 2.50 на 2.50 метра, която имала единствено тоалетна в ъгъла, а подът бил твърд и студен, без легло.

През цялото време на престоя му у нас не му дали храна нито веднъж.

„Мислех, че ще отворят вратата сутринта и ще ми донесат закуска, тъй като бях гост на държавата, но нищо такова не се случи.

Изгубих всякаква надежда да ям нещо“, – спомня си Нараяна Мърти.

„След около 120 часа без вода и храна, вратите се отвориха. Извлякоха ме и ме заключиха в купето на охраната на товарен влак.

Бях загубил способността си да мисля“, добавя милиардерът.

Мърти си спомня как охраната му казала: „Виж, ти си от приятелска страна, наречена Индия, така че ние те пускаме, но ще ти дадем паспорта, когато стигнеш до Истанбул.“

„Върнах си паспорта и раницата, но инцидентът ме превърна от объркан левичар в решителен капиталист.

Това ме остави разочарован от комунизма и ме накара да се замисля за метода на управление, който е най-добър за развитието на една страна.

Докато бях в Париж, имах възможност да се срещна и с Жорж Марше, тогавашния ръководител на френската комунистическа партия.

Разбрах, че една страна може да просперира само чрез създаване на работни места и единствените хора, които могат да направят това, са предприемачите.

Разбрах, че работата на правителството не е да създава работни места, а да улеснява предприемачите да създават работни места“, обяснява след години милиардерът.

След този случай магистърът от Индийския технологичен институт в Канпур се потопил в предприемачеството, като първият му опит бил с компанията, наречена Softronics в Пуна.

Закрил я доста бързо, тъй като не виждал никакви бъдещи перспективи.

През 1981 година заедно с още шест души и с мизерните 10 хиляди рупии, взети на заем от съпругата му, днес известната писателка-фантаст и филантроп Судха Мурти, тъщата на днешния британски премиер, основал Infosys.

Най-нови

Проф. Георги Рачев: Пролет в началото на декември

До средата на декември се очертава да е топло с нетипично високи температури за това време на годината, обяви проф. Георги Рачев...

Бившият на Ани Салич съсипан, няма пари за осигуровки

Бранко Салич – бившият съпруг на новинарката Ани Салич, продължава да бъде в критично финансово положение. Оказва се, че...

Бебе и сватба за Алекса и Елица от „Игри на волята“

Любовта между Алекса и Елица от тазгодишния сезон на "Игри на волята" се превърна в една от основните теми редом до дуелите...

Скръбна вест: Само на 20 години почина знаково лице от протестите

Почина един от активните участници в протестите у нас през 2021 година. 20-годишният Павел Динев от Бургас е напуснал този свят, съобщиха...

Обвиниха и Юлиан Вергов за побоя над Диана Димитрова

Публикацията отпреди няколко дни на Диана Димитрова, от която стана ясно, че тя е станала жертва на физически тормоз, шокира всички. Моментално...

Още интересни публикации