четвъртък, януари 21, 2021

Баница с готови кори: Изкушение за небцето

За тези, които искат да сготвят нещо вкусно за роднините си, но нямат време да направят домашни кори, сме открили рецепта

Последно

Преди преврата в БКП: Луканов и Младенов треперели Тато да не ги арестува

В интервю за вестник "168 часа" синът на Андрей Луканов - Карло Луканов разказва как се е...

Посягат ни на най-скъпото: Кръчмарите готвят мъст, вдигат цените на ракията и салатата

Ресторанти, кафенета и барове готвят „сладко отмъщение“ не само на държавата, но и на клиентите - скок...

Виц на деня: Един мъж разбира, че жена му му изневерява

Един мъж разбира, че жена му му изневерява. Кара към вкъщи афектиран и прас – прегазва полицай....

Всеки обича баницата, но не много от нас могат да правят идеалната такава, предават от dama.bg. Едно от любимите ястия на българите има различен начин на приготвяне. Можем сами да направим корите си или да купим готови. За тези, които искат да сготвят нещо вкусно за роднините си, но нямат време да направят домашни кори, сме открили рецепта. Ще си оближете пръстите!

Продукти:
400 грама кори за баница
5-6 яйца
450 гр. кисело мляко
1 чаена лъжичка хлебна сода
100 мл. олио
350 грама сирене

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, а след това и добавете киселото мляко. Прибавете содата и олиото и бъркайте. Натрошете сиренето и го сложете в купата със сместа. Намазнете дъното на тавата с олио. Поставете две кори най-отдолу, като ги намачкате предварително. Не бива да са гладки. После слагате малко смес. Отново слагате две кори и така редувате, докато свършат и двата продукта. Важно е да полеете и последната кора отгоре, за да имате заливка. Баницата се пече около 30 минути или до постигане на златист цвят на 180 градуса. Когато е готова, я извадете и покрийте за 5 минути.

От бабиното тефтерче: Пухкавите бързи пърленки с топено сиренце се топят в устата

Ба̀ница е традиционно българско тестено ястие. Състои се от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница с плънка. Обикновено се пече във фурна. Използват се различни плънки – най-често сирене или извара, със или без добавка на яйца. Правят се баници и със зеленчуци, месо, плодове.

Етимология на думата
От първославянската *gybanica със значение на „сгъване, прегъване“. Сравнете със сръбско-хърватската гибаница. „Банѝца“ със значение на съпруга на бан (владетелско звание) е присъща на местните говори, среща се и като „ба̀новица“ и „ба̀невица“. Те са от първославянската *banъ, от която са се развили също и сръбско-хърватската бан и словенската bán. На свой ред тя е заемка от тюркски език, най-вероятно от аварското владетелско звание bajan, от първотюркската *bāy „богат, благороден“.

Просто не може без него: Боб за Бъдни вечер, най-вкусната и проверена рецепта

Видове баница, според начин на приготвяне
Според начина на приготвяне баниците биват 3 типа – редена, вита и баници от смесен тип.
Редена баница
Редените баници се приготвят като се редят листи от тесто (кори за баница) и между тях се поставя мазнина, и след няколко подредени листа се насипва плънка (пълнежка), която може да е от сирене, яйца и сирене, плодове, зеленчуци, ориз, мляно месо и др. Редената баница е позната и с имената наложена баница, права баница, правилна баница.

Вита баница
Плънката се поръсва на кора, която се навива на руло. Получените рула се подреждат спираловидно в кръгла тава или хоризонтално едно до друго в правоъгълна. Съществува и трети вид на редене, който е съвременна иновация и се нарича „на охлюви“ или „на гнезда“. Традиционно, под форма на вити баници се приготвят и баниците с месо (кълцано, смляно или нарязано на дребни парчета). Има варианти за вита баници с комбинирана плънка, включваща ориз, кайма и други добавки. Витата баница е позната и с имената свивник, крива баница, раченик/ръченик, тепсийник/тепсийница.

Смесена баница
Баниците от смесен тип са няколко разновидности. Най-популярната се нарича клин. Приготвя се, като квадратните кори се сгъват по диагонала и между подгъва се поставя плънка. Клинът може да бъде не само триъгълен, а с форма на полуелипса или полукръг.

Мантѝя е подобна на клин, само че се прави от кора, която е двойно по-голяма от съда, в който се реди, и след като се постави плънката тази част, която излиза извън тавата, се приклапя и кората се доразтяга, за да покрие изцяло плънката. И клинът, и мантията най-често се правят само с по една по-плътна тестена кора, затова често биват смятани за неистински баници, тъй като повече приличат на големи мекици с плънка, отколкото на истински баници. Като мантия често се приготвя и популярният родопски пататник, който също се прави само от 2 кори с плънка между тях.

Смесена баница или същинска смесена баница се прави в много малко фолклорни области на България. Приготвя се, като в тава с мазнина се нареждат няколко кори, сякаш се подготя редена баница, а след това се поставят навити кори с плънка. Най-отгоре отново се поставят няколко слоя редени кори. Така получената баница прилича на редена баница, но всъщност си е вита, покрита отдолу и отгоре с кори за редена. Шеговито е наричана маскирана баница. При някои смесени баници се поставя плънка и между витите кори, и между редените над тях.

Най-нови

Посягат ни на най-скъпото: Кръчмарите готвят мъст, вдигат цените на ракията и салатата

Ресторанти, кафенета и барове готвят „сладко отмъщение“ не само на държавата, но и на клиентите - скок на цените на ястия и...

Виц на деня: Един мъж разбира, че жена му му изневерява

Един мъж разбира, че жена му му изневерява. Кара към вкъщи афектиран и прас – прегазва полицай. Паникьосва се ужасно, чуди се...

Късметче на деня за 21 януари 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 21 януари 2021 година "Късметът днес ще го намирате у дома - само се огледайте...

Тъмни облаци надвиснаха над Веско Маринов: Банкери погнаха трубадура за пари

Черни облаци са надвиснали над главата на Веселин Маринов. Финансовите му неприятности се задълбочавали заради безработицата на артисти и музиканти и той...

Завесата падна: Халваджиян бил шута на Митко Рачков заради любовни интриги

Както вече ви информирахме, Димитър Рачков няма да бъде водещ на 10-ия юбилеен сезон на „Като две капки вода“. Новината шокира верните...

Още интересни публикации