събота, януари 28, 2023

Безотчетно: Президентшата Десислава Радева работи на тъмно

Сдружението на първата ни дама „Живата вода на България” не се е отчитало от създаването си до днес

Последно

Вижте какво се случва с олимпиеца Гълъбин Боевски след затвора в Бразилия

"Аз съм може би единственият, който знае как е живял в затвора в Бразилия Гълъбин Боевски. Може...

Държавата отпуска по 40 лв. на ученик в София и 23,60 лв. за пенсионер

По 40 лв. на месец ще плаща държавата на София, за да компенсира намалените цени за пътуване...

Почина раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев

Раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев почина. Това стана ясно от публикация на Стоян Славчев...

Сдружение с нестопанска цел на съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева не е подавало отчети от 2017 г. до днес, нито в Министерство на правосъдието, нито в Агенция по вписванията, показва разследване на сайта bird.bg.

Това се разбира от отговор на въпроси по ЗДОИ изпратени до министерството. В управата на сдружението е и съпругата на назначения от президента Радев бивш служебен регионален министър Спас Попниколов.

Стела Попниколова пък е бивш шеф на дирекция в АПИ и е разследвана като длъжностно лице за катастрофата с автобуса край Своге.

Учредител на сдружението е и синът на сегашния главен секретар на президента Радев – Цвета Тимева, преди това секретар по регионално развитие. Тимева също e бивш служител на АПИ.

Президентското сдружение

Сдружение „Живата вода на България” е учредено на 22.08.2017 г., или месеци след разпускане на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено именно от президента Румен Радев.

Председател на Управителния съвет на сдружението е съпругата на президента Десислава Радева, а членове са Стела Попниколова и Мирела Божинова.

По информация на сайта на сдружението учредители са и Александър Тимев, Станка Хаджиева и Павлина Ковачева.

Ковачева е участвала на предишни избори в листите на „Движение 21” и е свързана с модна къща „Кредо”.

Стела Попниколова е бивш шеф на дирекция в АПИ и едно от длъжностните лица, които според прокуратурата са причинили по непредпазливост, заедно с водача на автобуса, смъртта на 20 души в катастрофата край Своге.

Тя е съпруга на назначения от президента Радев бивш регионален министър Спас Попниколов в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Попниколов е бил в регионалното министерство на ниска позиция по времето на управлението на НДСВ и ДПС, а след това и при тройната коалиция, информира Медияпул.

От изданието допълват, че Спас Попниколов е бил и управител в компанията „БГ Асфалт”, която има 10-годишна история.

Компанията е работила по редица големи инфраструктурни обекти, сред които летище „Граф Игнатиево” и магистрала „Хемус”.

Финансиране с (безотчетни) дарения

Сдружението на Десислава Радева извършва дейност през всичките години и до момента. Това може да лесно да се провери на сайта и на фейсбук страницата на сдружението, които изобилстват от новини за събития и инициативи.

Но как и от кого се финансира сдружението? Публична информация за това няма, въпреки че по закон такава е задължително да бъде публикувана.

Не е ясно с какви средства разполага сдружението годишно и за какво се изразходват. Но това не му пречи да набира дарения, като за целта е обявило банкова сметка.

Проверка на BIRD.BG в регистъра на юридическите лица с нестопанска (ЮЛНЦ), воден от Агенцията по вписванията, установи липсата на публикувани отчети на президентското сдружение.

Отчети липсват и в регистъра на Министерство на правосъдието.

Законът изисква публичност на отчетите

През 2018 г. промени в три закона, засягащи юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) със статут в обществена полза, каквото е сдружение „Живата вода на България” на Десислава Радева, задължават сдруженията да публикуват годишни финансови отчети, консолидирани финансови отчети и годишни доклади.

Отчитането става чрез заявяване за обявяване и предоставяне на документи, в срок до 30 юни в регистъра на ЮЛНЦ, воден от Агенцията по вписванията.

Разпоредбите, въведени през 2018 г. са заложени в промени на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) и Закона за счетоводството (чл. 38, ал. 1, т. 2).

Сдружение „Живата вода на България” до момента не е пререгистрирано в Агенция по вписванията.

И макар формално срокът за пререгистрация да е до 31 декември 2022 г., това не освобождава сдружението от законовото задължение да публикува годишни финансови отчети и годишни доклади за дейността.

Отговори на въпроси по ЗДОИ

BIRD.BG изпрати запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация до Министерството на правосъдието. Получената информация потвърди разкритието ни, че сдружението на Десислава Радева не е подавало отчети.

Въпрос: Регистрирано ли е към Министерството на правосъдието като юридическо лице с дейност в обществена полза сдружение „Живата вода на България”, Булстат 177205198 и кога?

Отговор: В Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел (ЦРЮЛНЦ), поддържан като публична база данни до 31.12.2022 г. на вписаните до 31.12.2017 г. обстоятелства и обявени актове е включено юридическото лице „Живата вода на България“, сдружение с нестопанска цел в обществена полза, с код по БУЛСТАТ 177205198, е вписано в регистъра под № 20171009002 на 09.10.2017 г. Сдружението е вписано в регистъра на Софийски градски съд с Решение № 1 от 22.08.2017 г. по ф. д. № 424/2017 г.

Въпрос: Подавало ли е въпросното сдружение „Живата вода на България“ отчети за дейността си, за кои години и как може да бъдат достъпени?

Информация: Предвид обстоятелството, че Министерство на правосъдието не разполага с исканата информация от заявителя, на основание чл. 32, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация, заявлението в тази част е препратено по компетентност на Агенция по вписванията вписванията с адрес: 1111 гр. София, ул. „Елисавета Багряна“ № 20.

BIRD.BG изпрати въпроси до сдружение „Живата вода на България” и поиска годишните отчети, но до момента отговор не е получен.

Президентската скамейка за кадри от АПИ

Друг бивш служител на АПИ в президентския кръг, е скандалният зам.-министър на регионалното развитие Захари Христов. Твърди се, че Христов е протежиран от президентския секретар по вътрешна политика Николай Копринков и че е близък на кръга около Георги Гергов.

Христов беше уволнен през 2021 г. от предишното служебно правителство на Стефан Янев и министър Ирена Комитова, след като пътностроителна фирма го обвинява в поискан подкуп от 10% за уреждане на забавени плащания.

Захари Христов отново става зам.-министър на регионалното развитие в сегашното служебно правителство, назначено от президента Радев през август 2022 г.

Христов и Копринков придружават президента Румен Радев на тържествата за Съединението в Пловдив на 6 септември 2022 (снимката долу), на които се появява и руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Президентството и прокуратурата продължават на мълчат по скандала вече повече от година.

Най-нови

Държавата отпуска по 40 лв. на ученик в София и 23,60 лв. за пенсионер

По 40 лв. на месец ще плаща държавата на София, за да компенсира намалените цени за пътуване на ученици и деца.

Почина раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев

Раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев почина. Това стана ясно от публикация на Стоян Славчев във фейсбук.

Откриха нови древни гробници в Египет, археолозите останаха без думи

Археологическа експедиция откри впечатляващи гробници от времето на Старото царство на Древен Египет в некропола Сакара край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”.

Билкарница: Лили Иванова цери болки в ставите и високо кръвно с кал

Примата на българската естрада Лили Иванова е особено педантична, когато става дума за здравословното й състояние. Звездата рядко боледува,...

Голямата любов на Ламбо се върна към живота

Втори живот живее известната полска актриса Барбара Брилска, която през 70-те години на миналия век изживя голяма любов с българския си колега...

Още интересни публикации