вторник, декември 5, 2023

Бивш шеф на ВМА: Българското кисело мляко създава столетници, уникално е

Стамен Григоров открива тази специфична българска бактерия, наречена Лактобацилус булгарикус

Последно

Васко Кръпката: През соца свирехме по мазетата и чакахме да пукне Бай Тошо

Той е вечният борец за свобода във всякакви времена. Духът му не търпи окови, истината му извира...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки...

Ген.-майор проф. Никола Александров е роден през 1943 г. Завършва медицина в Медицински университет – София и след това последователно защитава специалности по вътрешни болести, фармакология, военна и клинична токсикология. В периода 1991-1994 г. е началник на Военномедицинска академия – София и директор на Правителствена болница. Дълги години е главен специалист по токсикология на България, национален консултант, съветник на Министъра на здравеопазването и на Българския парламент. Създава едни от първите пробиотици с Лактобацилус булгарикус в света.

Ген.-майор проф. Никола Александров

България е известна по света с киселото си мляко и съдържащата в себе си бактерия Лактобацилус булгарикус. Вие сте най-подходящият човек, който може ни да разкаже повече за нея. Каква е нейната история и наистина ли България се е славила преди като страна с най-много столетници в света?
Преди повече от сто години, носителят на Нобелова награда Иля Мечников в книгата си „Удължаване на живота“ пише, че дълголеието на българските селяни се дължи на употребата на млечнокисели продукти със специфичната българска бактерия. По това време в България има 4 на 1000 столетници, което е много. През 1905 г. българският учен Стамен Григоров открива тази специфична българска бактерия, наречена Лактобацилус булгарикус. Това е единствената бактерия, наречена на географска територия. Тя се развива само на територията на българските земи и попаднала в други части на света, мутира и умира. Преди 35 години, получих задание от българското правителство да разработя храна за астронавти от Международната космическа програма „Интеркосмос”. Мислих много и реших, че трябва да използвам хилядолетния опит и традиции на българския народ в млечнокиселата ферментация. Така създадох едни от първите пробиотици в света.

За какво се е консумирала тази „космическа храна“ и от кого?
През юли 1988 г. по време на полета си в космоса, вторият български космонавт Александър Александров извършва изпитание на тези български храни за космонавти. Създадените от мен пробиотици с Лактобацилус булгарикус са използвани и от българската армия по време на мисиите в Камбоджа, Косово, Ирак и Афганистан. Нашите научни експедиции в Антарктика и Хималаите също са ги употребявали. Използвани са и като специална храна при пилоти от военновъздушните сили и моряци от подводния флот на България, както и след ядрената авария в Чернобил, Украйна.

Кисело мляко

Тоест те са клинично тествани и е доказано, че са ефикасни?
Разбира се. За целия период от 35 години са клинично и експериментално изпитвани и изследвани при над 4000 пациенти във водещи медицински лечебни заведения в България: Военномедицинска академия – София, Медицински университети във Варна, София и Плевен, Българска академия на науките и др. В чужбина са изпитани във Военномедицинските академии в Чехия, Полша и Хърватия, Вюрцбургския медицински университет и Германски спортен университет в Кьолн. Ефектите на продуктите са обект на съвместни медикобиологични проучвания с Мейджи Милк Продъктс Токио. Резултатите са публикувани в над 80 научни труда.

Как решихте да създадете собствена компания, която да произвежда тези пробиотици и каква е Вашата философия?
През 2000 г. заедно с д-р Даниела Петрова създадохме семейната фирма Дафлорн, чиято дейност е производство и иновации в областта на пробиотиците. Използвайки семейна легенда, че старинни златни монети, намерени около древни тракийски селища на повече от 2500 години, могат да заквасват йогурт, през 2011 г. успяхме да изолираме за първи път в света 8 оригинални пробиотични щама от чиста изворна вода от планина в България. Регистрирахме паспорт на щамовете в Чешка банка за микроорганизми. С тези щамове създадохме нова генерация пробиотици, за които през 2015 г. получихме патент в САЩ. Нашите пробиотици с Лактобацилус булгарикус от воден произход, съгласно този патент, са много по-ефективни и по-полезни, както от българския йогурт, така и в сравнение с други пробиотични щамове. Този патент е единственият в областта на биотехнологиите в Югоизточна Европа.

Какви са международните отзиви за пробиотиците, създадени от Вашата компания?
Изследванията са докладвани на множество международни и научни конгреси в Гърция и Индия. Публикувани са в престижни научни списания в България и света. На научна конференция през 2014 г. в Солун бяха публикувани първите резултати при използване на пробиотиците на от воден произход като хранителна терапия при раково болни пациенти. След публикуването на патента в САЩ с нас се свърза проф. Палок Айк. Той е декан на Биологичния факултет на Националния институт по научно образование и изследвания към Агенцията за атомна енергетика на Индия. Оказа се, че проф. Айк и екипът му могат да извършат високотехнологични експериментални проучвания на щам Лактобацилус булгарикус от воден произход. И така започнахме съвместна работа с индийския професор като правим общи изследвания на нашите пробиотици.

Какво показват тези ваши общи изследвания?
Резултатите категорично показват антираковия ефект на този щам на Лактобацилус булгарикус от воден произход, който открихме. Тези резултати са изнесени от проф. Айк на лекция в Медицински университет – София. Тези изследвания за антираков ефект продължават и в момента във водещи медицински университети в България и Гърция.

Всичко, което споделяте сега, звучи невероятно. Защо повечето българи до сега не сме знаели за тези продукти и техния ефект?
Досега нашето производство беше насочено повече за износ и може би грешката е наша. От друга страна, фирмата, която разпространяваше нашите продукти в България, не ги популяризираше достатъчно. От 15-и юни тази година ние започваме да разпространяваме сами продуктите си и ще се постараем да разширим българския пазар и да положим усилия продуктите ни да станат по-разпознаваеми сред българите.

Най-нови

Късметче на деня за 5 декември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 5 декември 2023 година През днешния ден ще ти се случат приятни случайни изненади. Може...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки от нас е бил изправен...

В Истанбул се пропукаха къщи след земетресенията, усетени и у нас

Нов природен катаклизъм разтревожи жителите на съседна Турция. Общо 13 вторични труса са регистрирани след земетресението с магнитуд 5,1...

Сашо Кадиев се връща на бял кон в БТВ: Става водещ на ново шоу

Старата любов ръжда не хваща. Това става ясно от плановете на БТВ. Актьорът Сашо Кадиев, който близо 12 години...

Спипаха пиян до козирката варненец, шофирал с 4,7 промила алкохол в кръвта

На нов печален рекорд станахме свидетели в края на календарната година. Той отново е свързан с войната по пътищата...

Още интересни публикации