вторник, август 9, 2022

Бойко обърна палачинката: Шиши реди кабинета на Румен Радев

Борисов с тежък удар по протестиращите: Ако те управляват, България ще катастрофира

Последно

Управляващата коалиция запазва своята стабилност и в този състав ще управлява до края на мандата – пролетта на следващата година, каза след днешното събиране на коалиционния съвет лидерът на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, цитиран от dnevnik.bg. „Ще завършим мандата“, допълни той. Евентуални промени в състава на кабинета ще има след вота на недоверие и те ще са огромни, каза още Валери Симеонов.

Всеки от министрите, предложени за смяна, има заслуги, отбеляза премиерът Бойко Борисов, като добави, че те „удобно се привързват към Делян Пеевски и ДПС“. По думите му това се прави и с „любезното съдействие на т.нар. градска десница“, като спомена персонално лидера на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Ако тези, които са на протестите, управляват, държавата ще катастрофира“, каза още Борисов. „Служебното правителство е абсурд. Тогава ще има наш протест. На този президент, на който Шиши му реди кабинета„, допълни премиерът. Както е известно, „Шиши“ е един от прякорите на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Борисов посочи, че главната цел сега е мобилизиране на партиите, за да се преодолее поисканият от БСП вот на недоверие. „Най-гротескното е една партия като БСП да иска вот на недоверие. Видях мотивите – те са изсмукани от пръстите“, допълни министър-председателят.

Вотът на недоверие ще се гледа на 20 юли

Парламентът ще разгледа вота на недоверие срещу правителството на извънредно заседание на 20 юли. Предложението, направено от председателя на парламента Цвета Караянчева се прие със 172 гласа „за“, 8 „против“ и 6 „въздържали се“. Вотът на недоверие е внесен от „БСП за България“ и е петият, който социалистите внасят срещу третото правителство на Бойко Борисов и вторият по тема „Корупция“. Гласуването на вота ще бъде не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

БСП: сменят се министри лично на Пеевски

Единствено ГЕРБ не е управлявал с ДПС, изтъкна пред БНТ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред БНТ. „Не сме управлявали никога в името на един човек, нито някой задкулисно ни е диктувал какви решения ще се вземат“, увери тя.
Атанасова напомни, че главният прокурор се избира от Висшият съдебен съвет, а президентът издава указа за назначаването му. „Хората, които опаковат Борисов и Гешев трябва да знаят какви са легитимните начини за избор в независимата съдебна власт“, добави тя. Според нея се протестира, защото прокуратурата си върши работата.

Явор Божанков от БСП опонира, че с готвените смени в кабинета Борисов за пореден път унищожава хора около себе си в името на собствените решения. Министрите, които ще бъдат сменени, са „министри лично на Пеевски„, каза депутатът от левицата. Той подчерта, че никой не е забравил репликата на бивш прокурор към Борисов „ти си го избра“ по повод избора на предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Намесата на изпълнителната власт в съдебната е факт, каза Божанков.

„ДПС никога не може да има свои министри в кабинета на Борисов. Как е допустимо, как може да се мисли, самата партия ГЕРБ никога не би допуснала най-важните министри в кабинета да бъдат на ДПС„, коментира пред БНТ депутатът от ДПС Ерджан Ебатин. Той изказа съмнение, че „измъкването, през опита да се разграничат от ДПС“ едва ли ще изиграе роля.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации