вторник, септември 26, 2023

Борисов затвори устите на критиците си: Още 2 млрд. лева срещу кризата, добавки за пенсиите

Поевтинява и пиенето в кръчмите, парите идват от фискалния резерв

Последно

Проф. Калин Янакиев: Митрофанова може да реши да продаде и мощите на Свети Серафим

Станахме свидетели на нещо безпрецедентно. Посланикът на Русия обяви, че църквата е руска и...

Късметче на деня за 26 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 септември 2023 година "Щастието се увеличава, когато го споделяш...

Кичка Бодурова заряза публика на концерт в Пловдив, напразно я чакаха 600 души

Кичка Бодурова заряза публика от около 600 души в събота вечерта в лятно кино “Орфей” в Пловдив...

Общо 1 млрд. и 894 млн. лева ще бъдат похарчени за различни социални и икономически мерки за справяне с последствията от епидемията с коронавирус. Това обяви кабинетът на извънреден брифинг след среща между коалиционните партньори в правителството ГЕРБ и “Обединени патриоти”.
Сумата ще бъде взета от фискалния резерв и към момента не се предвижда вземането на заем, уточнява svobodnaevropa.bg. 1 млрд. и 163 млн. са средствата, предвидени за т.нар. социални мерки, а останалите 731 млн. са свързани с икономическите мерки.

Сред социалните мерки, които премиерът Бойко Борисов изчете, са отпускане на допълнителни по 50 лв. към всяка пенсия в рамките на 3 месеца, което ще струва 318 млн. лева.
От 1 август се увеличава и с 20% бюджета за заплатите на служители, чиято дейност е свързана със справянето с кризата и последиците от COVID-19 от вътрешното, здравното и социалното министерства, както и тези от НЗОК, НОИ и други. Това ще струва общо 92 млн. лева.
Министерството на труда и социалната политика ще получи допълнителни 122 млн. лева, за да бъдат финансирани личните асистенти, което ще се случи с промени в закона.

Ще бъдат увеличени и средствата, отделяни за здравните работници в училища, домове за възрастни хора и хора с увреждания, детски дневни центрове и други, което ще коства на бюджета 24.6 млн. лева.
Предвидени в допълнителния бюджет са и повече средства за хората, които използват минималния размер на обезщетението за безработица, както и удължаване на срока за неговото изплащане.
Предвидени са средства и за здравни услуги като субсидиране на някои лечебни заведения, увеличаване на средствата за дентална медицина и други.

До края на годината ще бъде удължено и изплащането на по 1000 лв. допълнително на всички здравни работници, които са на първа линия в борбата с COVID-19, което ще струва 67 млн. лева.
В пакета от социални мерки на правителството са предвидени и 15 млн. лева за творчески проекти, които ще бъдат изплащани през Фонд “Култура”.
По отношение на икономическите мерки премиерът Борисов обяви, че се предвиждат 9 млн. лева за външни инвеститори, които са предвидени за изграждане на инфраструктура и други подобрения, свързани с инвестиционни договори.

“В Министерството на икономиката по различни програми има налични 1 млрд. и 800 млн. лева, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки”, каза премиерът, но не посочи по-конкретна информация.

Ще бъде увеличен капацитетът на електронния регистър с цел по-бързото обслужване на фирмите, които кандидатстват по програми.
Най-широко използваната мярка от бизнеса – “60 на 40” ще бъде прилагана до края на годината.
Кабинетът ще предложи намаляването на ДДС на 9% за туристическите услуги, свързани с т.нар. “случайни превози”. Ставката ще бъде намалена до 9% и за сервираните бири и вина в заведенията.

Предвижда се субсидиране на полети, с които в България ще пристигат туристи. Ще бъдат покрити по 35 евро от “всяка седалка” за чартърите, които превозват не по-малко от 100 пътници. Бюджетът предвиден по това перо е 55 млн. лева и според кабинета ще обхване 400 хил. туристи.
За неясен период от плащане на местни такси ще бъдат освободени таксиметровите шофьори, а липсите в общинските бюджети ще бъдат покрити от държавата.
По настояване на туристическия бранш ще бъде допуснато в България при предоставяне на PCR тест, направен в рамките на 72 часа, да бъдат допускани групи от Молдова, Израел, Кувейт и Северна Македония.

В икономическите мерки на правителството за справяне с кризата от COVID-19 попада и увеличаване на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той ще бъде увеличен с 355 млн. лева, които са предвидени за инфраструктурни проекти, сред които премиерът спомена автомагистрали и скоростни отсечки.
Борисов обяви, че са предвидени “9-10 млн. и за IT сектора”, но не уточни нито кой, нито как ще изпълнява програмата, както и кои точно представители на бранша ще могат да се възползват.

По време на пресконференцията на няколко пъти премиерът подчерта, че управлението получава отлични оценки за фискалната си политика, както и че страната ни е на второ място по най-нисък дефицит сред страните в ЕС.
Той за пореден път каза, че предстоят тежки месеци, в които е необходима стабилност и опит в управлението на държавата.
„Само нашата отговорност ни задържа. Само след три месеца никой няма да сяда и да обяснява. Ще свършат тези пари, браншовете няма да се подобрят“, каза Борисов.

Най-нови

Късметче на деня за 26 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 септември 2023 година "Щастието се увеличава, когато го споделяш и намалява, когато се опитваш...

Кичка Бодурова заряза публика на концерт в Пловдив, напразно я чакаха 600 души

Кичка Бодурова заряза публика от около 600 души в събота вечерта в лятно кино “Орфей” в Пловдив и не се появи да...

Георги Свиленски: Искаме доказателства, че експулсираните свещеници са шпиони

Искаме да видим доказателствата, че експулсираните свещеници са шпиони. Това заяви пред БНТ Георги Свиленски от БСП. Според него...

Мария Бакалова: Бях готова да чистя безплатно, но да остана в Дания

Българската актриса Мария Бакалова спази традицията всяка година по това време да идва в Италия. И ако предишните пъти...

Майката на Радев показа къщата си (Снимки)

Майката на президента Румен Радев за пръв път показва къщата си в хасковското село Славяново, която обитава съвсем сама.

Още интересни публикации