четвъртък, декември 8, 2022

Борисов затвори устите на критиците си: Още 2 млрд. лева срещу кризата, добавки за пенсиите

Поевтинява и пиенето в кръчмите, парите идват от фискалния резерв

Последно

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново.

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от...

Общо 1 млрд. и 894 млн. лева ще бъдат похарчени за различни социални и икономически мерки за справяне с последствията от епидемията с коронавирус. Това обяви кабинетът на извънреден брифинг след среща между коалиционните партньори в правителството ГЕРБ и “Обединени патриоти”.
Сумата ще бъде взета от фискалния резерв и към момента не се предвижда вземането на заем, уточнява svobodnaevropa.bg. 1 млрд. и 163 млн. са средствата, предвидени за т.нар. социални мерки, а останалите 731 млн. са свързани с икономическите мерки.

Сред социалните мерки, които премиерът Бойко Борисов изчете, са отпускане на допълнителни по 50 лв. към всяка пенсия в рамките на 3 месеца, което ще струва 318 млн. лева.
От 1 август се увеличава и с 20% бюджета за заплатите на служители, чиято дейност е свързана със справянето с кризата и последиците от COVID-19 от вътрешното, здравното и социалното министерства, както и тези от НЗОК, НОИ и други. Това ще струва общо 92 млн. лева.
Министерството на труда и социалната политика ще получи допълнителни 122 млн. лева, за да бъдат финансирани личните асистенти, което ще се случи с промени в закона.

Ще бъдат увеличени и средствата, отделяни за здравните работници в училища, домове за възрастни хора и хора с увреждания, детски дневни центрове и други, което ще коства на бюджета 24.6 млн. лева.
Предвидени в допълнителния бюджет са и повече средства за хората, които използват минималния размер на обезщетението за безработица, както и удължаване на срока за неговото изплащане.
Предвидени са средства и за здравни услуги като субсидиране на някои лечебни заведения, увеличаване на средствата за дентална медицина и други.

До края на годината ще бъде удължено и изплащането на по 1000 лв. допълнително на всички здравни работници, които са на първа линия в борбата с COVID-19, което ще струва 67 млн. лева.
В пакета от социални мерки на правителството са предвидени и 15 млн. лева за творчески проекти, които ще бъдат изплащани през Фонд “Култура”.
По отношение на икономическите мерки премиерът Борисов обяви, че се предвиждат 9 млн. лева за външни инвеститори, които са предвидени за изграждане на инфраструктура и други подобрения, свързани с инвестиционни договори.

“В Министерството на икономиката по различни програми има налични 1 млрд. и 800 млн. лева, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки”, каза премиерът, но не посочи по-конкретна информация.

Ще бъде увеличен капацитетът на електронния регистър с цел по-бързото обслужване на фирмите, които кандидатстват по програми.
Най-широко използваната мярка от бизнеса – “60 на 40” ще бъде прилагана до края на годината.
Кабинетът ще предложи намаляването на ДДС на 9% за туристическите услуги, свързани с т.нар. “случайни превози”. Ставката ще бъде намалена до 9% и за сервираните бири и вина в заведенията.

Предвижда се субсидиране на полети, с които в България ще пристигат туристи. Ще бъдат покрити по 35 евро от “всяка седалка” за чартърите, които превозват не по-малко от 100 пътници. Бюджетът предвиден по това перо е 55 млн. лева и според кабинета ще обхване 400 хил. туристи.
За неясен период от плащане на местни такси ще бъдат освободени таксиметровите шофьори, а липсите в общинските бюджети ще бъдат покрити от държавата.
По настояване на туристическия бранш ще бъде допуснато в България при предоставяне на PCR тест, направен в рамките на 72 часа, да бъдат допускани групи от Молдова, Израел, Кувейт и Северна Македония.

В икономическите мерки на правителството за справяне с кризата от COVID-19 попада и увеличаване на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той ще бъде увеличен с 355 млн. лева, които са предвидени за инфраструктурни проекти, сред които премиерът спомена автомагистрали и скоростни отсечки.
Борисов обяви, че са предвидени “9-10 млн. и за IT сектора”, но не уточни нито кой, нито как ще изпълнява програмата, както и кои точно представители на бранша ще могат да се възползват.

По време на пресконференцията на няколко пъти премиерът подчерта, че управлението получава отлични оценки за фискалната си политика, както и че страната ни е на второ място по най-нисък дефицит сред страните в ЕС.
Той за пореден път каза, че предстоят тежки месеци, в които е необходима стабилност и опит в управлението на държавата.
„Само нашата отговорност ни задържа. Само след три месеца никой няма да сяда и да обяснява. Ще свършат тези пари, браншовете няма да се подобрят“, каза Борисов.

Най-нови

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат неконтролируемо. Синдромът...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от Съюза на българските писатели.

Ани Салич се моли на Преподобна Стойна

Тв звездата Ани Салич е потърсила упование в духовната учителка на Баба Ванга – неканонизираната светица Преподобна Стойна. Новинарката...

Германия заплаши да наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния останат извън Шенген

Германия и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът Джак...

Избраха Владимир Путин за Неудачник на годината

Авторитетното списание „Политико“ публикува класация на 28-те най-влиятелни личности в Европа. Украинският президент Володимир Зеленски оглави списъка, а руският...

Още интересни публикации