четвъртък, септември 28, 2023

Борисов през зъби: Протестът срещу мен е сглобен, а сценаристите му Христо Иванов и Румен Радев са комбина (ВИДЕО)

Борисов ще отвори пак баровете, ако оперативният щаб не убеди скептиците, че коронавирусът съществува и е опасен

Последно

Хилари Клинтън се заяде с Путин за НАТО: Жалко, Владимир, сам си го предизвика

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се заяде вчера с руския президент Владимир Путин във връзка...

Късметче на деня за 28 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 септември 2023 година "Ще имате голям късмет с каквото...

Прочут лекар: Само заешкото месо не е токсично

Все повече хора по света се опитват да ограничат консумацията ма месо, тъй като се притесняват, че...

В почти едночасов монолог пред медиите, след който не бяха разрешени въпроси, премиерът Бойко Борисов обвини президента Румен Радев и лидера на „Да, България“ Христо Иванов, че са в дъното на добре подготвен сценарий, който цели свалянето му от власт. Борисов, който обича да се представя като жертва, въпреки че държи почти цялата власт в страната повече от 10 г., не обели и дума за оставка, въпреки че от снощи започнаха протести срещу управлението му. Катализаторът им бе акцията на прокуратурата в президенството и последвалия арест на съветници на Радев. Той даде изявление в Министерски съвет, до него седеше вицепремиерът Томислав Дончев.

Според Борисов, противниците му искат да провалят влизането на България в Еврозоната и да бъдат омаловажени успехите му в тази посока. „Много ми е мила държавата. От глупост ще бъде разрушено направеното с толкова труд“, твърди той. Очаква се довечера да бъде обявено, че България ще бъде поканена да се присъедини към чакалнята на еврозоната. Решението за това беше взето вчера и не е ясно как може да бъде провалено от протестите в страната. Още повече, че точно Борисов отложи кандидатстването за чакалнята преди няколко месеца, докато „не се постигне обществен консенсус“.

Скандалът в Росенец е добре обмислен и режисиран сценарий, смята премиерът. Преди два дни лидерът на „Да, България“ Христо Иванов и негови съмишленици направиха опит да слязат на брега до лятната резиденция на Ахмед Доган, но бяха грубо избутани от служители на НСО.

„Христо Иванов, който е видимо публична личност, ми беше министър, видно отива там с цел. Абсолютно не го виня за тази случка. Дебаркира с лодка като Ботев, със знаме. Сабя май не носеше. Как е посрещнат?! Бутат го, за да го изкъпят. Виждат, че снимат с камера. И пак го избутват! Там е ВИП-ът, който охранява НСО. Тези хора да дошли с цел, няма никой – охраняемият ВИП го няма, не лежи на пешкир. Камъняк, пущинак, а те го хващат и го бутат във водата, за да се върне и да не е на плажа. Нищо не налага подобни действия на гардовете. Какво прави Христо Иванов после, качва се на колата и отива да подкрепи човека, който назначава тия гардове. И казва, че ще държи Борисов отговорен? За кое? Президентът Радев 4 г. ръководи НСО пряко и е отговорен за нея. Президентът носи лично отговорността за шефа на НСО и за подбора на кадрите в службата, обучението им, квалификацията им и пр.“, допълни Борисов. Факт е, че президентът назначава шефа на НСО, но кого ще охранява службата се решава от тричленна комисия, в която двама от членовете са подчинени на премиера Бойко Борисов. Те предлагат на шефа на НСО лицата, а той трябва да има много солидни аргументи, за да откаже.

„Ние сме управляващи, а всъщност се държим като опозиция. Защото те са много добре организирани за разлика от нас“, смята Борисов, като няколко пъти заяви, че е разпоредил на МВР да бъде „максимално нащрек“ и подготвено, за да не се получат провокации. Репликата е по повод на готвенето масово „ходене на плаж“ в събота край Росенец.

„Сценарият продължава. Защо не се постави въпросът за охраната на Ахмед Доган преди, а точно сега? Сега искат да изкарат, че ГЕРБ и ДПС работят заедно. Аз винаги съм им благодарил, че ни подкрепят в законодателството. 2016 г. още Валери Симеонов е настоял да се свали охраната на Доган, не е свалена. Питат ме защо Делян Пеевски е охраняван? Решихме още в понеделник на комисията на НСО да се събере и да реши за охраната на висшите лица, които да бъдат пазени“, допълни премиерът, влизайки в противоречие с думите си, че всичко в НСО се диктува от президента, а не от него.

От думите му стана ясно, че срещу Пеевски е било подготвено покушение със снайпер и затова НСО го охранява. Според него заговорът е бил налице по време на атаката с гранатомет срещу бившата барета Алексей Петров. Неуспешният атентат срещу него бе извършен през 2015 г. По същото време МВР е разкрило, че е бил нает апартамент с „пряк изстрел“ със снайпер към Пеевски. Полицаите му показали и схемата.

По случая с неуспешния атентат срещу Петров, през май миналата година Софийски градски съд осъди на 15 години затвор украинецът Роман Логвиненко. Именно той бе обвинен, че е дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата. Тримата изчезнаха и от тях няма и следа и до момента, независимо от твърденията на прокуратурата, че ги издирва с червена бюлетина на Интерпол. Логвиненко бе обвинен като организатор и подбудител, но съдът го призна за виновен за помагач.

Борисов смята, че НСО трябва да пази единствено трима висши държавници – президента, председателя на парламента и министър-председателя.

„Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите в момента лидери, са го правили“, отчете се Борисов.

Той отиде още по-далеч, като обяви, че с

протестите се заплашва етническия мир в страната

и че едва ли не страната щяла да попадне под „робство“. Не се разбра чие е робството и от кого точно трябва да се пазим. „Легитимно избрана съдебна власт по всички правила. Да ги обиждаш с такъв език и такива думи и да се наричаш обединител на държавата! Но и това съм готов да простя. Така навремето България е паднала под османско робство. Болярите, феодалите са се изпокарали и в един момент, като са се огледали, и айде 500 г. робство“, каза премиерът.

Протестите ще увеличат заболелите от коронавирус в страната, смята още премиерът. Борисов дори обвини президента Румен Радев, че с поведението си снощи, когато излезе при протестиращите, че „безотговорно“ разпространявал коронавируса, защото не носел медицинска маска. От думите му излезе, че на вчерашния митинг пред сградата на президенството е имало поне 12 000 души, повече отколкото на мачовете, където публиката масово се зарази.

И постави скандален ултиматум:

“Ако щабът не направи още днес публичен дебат за коронавируса, пускам пак дискотеките и баровете! Защо да унищожавам бранша, след като най-висшият орган – президентството, казва, че не трябва да се спазват мерките и дава личен пример за това! И след това да се знае, че с поведението си президентът е допринесъл за разрастването на епидемията. Защо аз да нося отговорност?!”.

Премиерът, който непрекъснато си противоречи в това дали слуша препоръките на щаба или не, последно призна, че щабът иска всичко пак да се затвори, но той не разрешава. И за пореден път унижи НОЩ с думите: “Сега им се накарах и им казах, и на Мутафчийски, и на Кунчев, и на Кантарджиев (когото премиерът нарича Кантраджиев – б.р.). Направете публичен дебат днес, поканете всички, които считат, че няма коронавирус, че това е конспирация, че е напълно безопасен. Поканете медиите и медицинските лица, спорете. 40% от населението считат, че това е безобиден вирус. Ами ако е така, значи отваряме наново. В същото време обаче излизате и казвате, че се увеличават заразените. Ами естествено – 5000 души като са един до друг без маски, ще се увеличат сега ! Как отидоха в Стара Загора, като направихме мероприятие, и ни глобиха всичките. Сега ще посмеят ли да ги глобят?! Ние сме управляващи, но всъщност се държим като опозиция !”.

Премиерът не пропусна пак да се изкара най-глобяваният политик. “Каква е разликата между една дискотека и снощното масово събитие на президента Радев, понеже то е изцяло продиктувано от него, ако си мислите, че е спонтанно. Колкото повече са били, толкова по-тежко трябва да им е наказанието! Мен как ме глобиха, че съм се навел да целуна иконата в Рилския манастир. 300 лв!”, ожали се той.

За публичен дебат за коронавируса настояват хората като доц. Атанас Мангъров, които омаловажават опасността от болестта и са против всякакви ограничителни мерки. Самият Борисов включи тези хора в създаден от него медицински съвет и даде легитимност на техните мнения. Впоследствие многократно предприемаше действия, които бяха в разрез в препоръките на НОЩ, като пускането на публика на мачовете, организирането на балове, отварянето на барове и дискотеки, но отказва да поеме отговорност за това.

Борисов се ожали и от действията на прокуратурата.

„За всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка“,

оплака се той. За последно прокуратурата го разпита по повод на СМС-ите му с хазартния бос Васил Божков. Тя разследва и скандалния запис, в който глас, приличащ на премиерския, нарежда държавните органи да ударят неудобен за него бизнесмен и обяснява как прокуратурата ще повдигне обвинение на зам. министъра на икономиката Александър Манолев за къщите за гости. Самият Борисов призна, че записът съдържа автентични негови реплики, които обаче били сглобени. Прокуратурата проверява и снимките от спалнята на премиера, на които се виждат пачки с евро и кюлчета злато. Въпреки „прозрачността“, с която главният прокурор обича да се хвали, прокуратурата не е разпространила информация по тези разследвания, пише segabg.com

Най-нови

Късметче на деня за 28 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 септември 2023 година "Ще имате голям късмет с каквото и да се захванете, днес...

Прочут лекар: Само заешкото месо не е токсично

Все повече хора по света се опитват да ограничат консумацията ма месо, тъй като се притесняват, че то е пълно с токсини...

Алена: Наводнения заливат България до март 2025 г.

До март 2025 г. още много наводнения ще залеят и България, и света, защото са очаквани. Кога ще се...

Марги Хранова продава хамбургери, за да се издържа

Звездата на българската естрада Маргарита Хранова е подхванала ново начинание, с което да подсигурява повече финанси в семейната хазна.

Новият ерген Алек изоставен след 9-годишна връзка

Деветгодишна връзка, която накрая приключва, е имал новият ерген Александър Младенов. Хубавецът се сблъсква с любовните трепети за първи...

Още интересни публикации