вторник, декември 5, 2023

Брюксел издаде смъртния акт на колите на бензин и дизел

"Горят" и хибридите, законът е в полза само на 100-процентовите електромобили

Последно

Васко Кръпката: През соца свирехме по мазетата и чакахме да пукне Бай Тошо

Той е вечният борец за свобода във всякакви времена. Духът му не търпи окови, истината му извира...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки...

От 2035 г. ЕС реши да се продават само автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни емисии.

Подписвайки де факто “смъртния акт” на двигателите с вътрешно горене в четвъртък, блокът гарантира, че ще се придържа към политиката си за опазване на климата “Подготвени за цел 55”.

Тя трябва да постигне пълна климатична неутралност до 2050 г.

Одобреният текст се основава на предложение на Европейската комисия (ЕК) от юли 2021 г. и предвижда от 2035 г. да се намалят до нула емисиите от въглероден диоксид от новите автомобили в Европа.

Това означава спиране на продажбите на нови пътнически и лекотоварни автомобили на територията на съюза, задвижвани с изкопаеми горива.

Към забраната са включени и хибридите. Законът е в полза единствено на 100-процентовите електромобили.

С предложението се преработват съществуващите правила, последно изменени през 2019 г.

Споразумението е предварително и тепърва предстои да бъде официално прието от съвета и парламента.

Към прилагането на амбициозната климатична наредба ще се премине чрез поставянето на по-малки цели в идните години, които се очаква да направят прехода по-плавен.

На първо място, е предвидено новите автомобили, които ще бъдат на пазара след 2030 г., да намалят най-малко с 55% емисиите от въглероден диоксид спрямо равнищата от 1990 г.

До този момент поставената цел за същия период беше 37,5%. Новите ванове пък трябва да изпълнят 100% намаление на въглеродните емисии до 2035 г.

В сравнение с нивата от 2021 г. изискването до началото на 2030 г. за тях ще бъде едва с 5% по-ниско от това за леките коли – 50%.

Съгласно регламента всеки производител трябва да гарантира, че средните емисии на въглероден диоксид от новорегистрираните му превозни средства в рамките на една календарна година не надхвърлят определеното от ЕС количество.

Производителите ще могат да пускат на пазара автомобили с двигатели с вътрешно горене, но ако минат допустимия годишен праг на вредни емисии, ще плащат солидни глоби – 95 евро за всеки надвишен грам въглероден диоксид.

След консултация с всички страни членки, ЕК ще изготви споразумение, с което да гарантира, че през 2026 г. ще оцени напредъка на ЕС към климатична неутралност.

То ще вземе предвид технологичното развитие, включително по отношение на plug-in хибридните технологии и значението на жизнеспособен и социално справедлив преход към нулеви емисии.

На базата на доклада може да се наложи преразглеждане на предварително поставените цели, пише „24 часа“.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази задоволството си от “ключовия етап” за климатичните амбиции на ЕС, който ще “стимулира иновациите и нашето индустриално и технологично лидерство”.

Светът се променя и ние трябва да останем начело.

Вярвам, че ще се възползваме от този технологичен преход”, заяви Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията в Чехия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

По негово мнение това споразумение ще проправя пътя за съвременна и конкурентоспособна автомобилна промишленост в целия ЕС.

Европейската автомобилна индустрия обяви, че е “готова да приеме предизвикателството” след това “безпрецедентно решение”.

Същевременно призова ЕС да осигури необходимите условия за изпълнението на целите, най-вече разширяване на мрежата от зарядни станции за електрически автомобили.

На фона на събитията голяма част от производителите на континента обявиха инвестиции в електрификация.

Шефът на “Фолксваген” Томас Шефер например заяви още тази седмица, че от 2033 г. марката ще произвежда само електрически автомобили в Европа.

От германската асоциация на автомобилната индустрия “Фау Де А” пък разкритикуваха решението на ЕС да забрани продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

Те определиха за “нехайно” да се поставят такива цели, предвид текущото развитие на съюза в сферата.

Президентът на организацията Хилдегард Мюлер заяви, че по климатично неутрален начин може да се оперира и с вече съществуващия парк от коли.

По негови думи тази възможност не трябва да бъде изключвана, а за изпълнението й просто трябва да се премине от изкопаеми към синтетични горива.

Най-нови

Късметче на деня за 5 декември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 5 декември 2023 година През днешния ден ще ти се случат приятни случайни изненади. Може...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки от нас е бил изправен...

В Истанбул се пропукаха къщи след земетресенията, усетени и у нас

Нов природен катаклизъм разтревожи жителите на съседна Турция. Общо 13 вторични труса са регистрирани след земетресението с магнитуд 5,1...

Сашо Кадиев се връща на бял кон в БТВ: Става водещ на ново шоу

Старата любов ръжда не хваща. Това става ясно от плановете на БТВ. Актьорът Сашо Кадиев, който близо 12 години...

Спипаха пиян до козирката варненец, шофирал с 4,7 промила алкохол в кръвта

На нов печален рекорд станахме свидетели в края на календарната година. Той отново е свързан с войната по пътищата...

Още интересни публикации