четвъртък, декември 1, 2022

Брюксел издаде смъртния акт на колите на бензин и дизел

"Горят" и хибридите, законът е в полза само на 100-процентовите електромобили

Последно

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги.

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва...

От 2035 г. ЕС реши да се продават само автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни емисии.

Подписвайки де факто “смъртния акт” на двигателите с вътрешно горене в четвъртък, блокът гарантира, че ще се придържа към политиката си за опазване на климата “Подготвени за цел 55”.

Тя трябва да постигне пълна климатична неутралност до 2050 г.

Одобреният текст се основава на предложение на Европейската комисия (ЕК) от юли 2021 г. и предвижда от 2035 г. да се намалят до нула емисиите от въглероден диоксид от новите автомобили в Европа.

Това означава спиране на продажбите на нови пътнически и лекотоварни автомобили на територията на съюза, задвижвани с изкопаеми горива.

Към забраната са включени и хибридите. Законът е в полза единствено на 100-процентовите електромобили.

С предложението се преработват съществуващите правила, последно изменени през 2019 г.

Споразумението е предварително и тепърва предстои да бъде официално прието от съвета и парламента.

Към прилагането на амбициозната климатична наредба ще се премине чрез поставянето на по-малки цели в идните години, които се очаква да направят прехода по-плавен.

На първо място, е предвидено новите автомобили, които ще бъдат на пазара след 2030 г., да намалят най-малко с 55% емисиите от въглероден диоксид спрямо равнищата от 1990 г.

До този момент поставената цел за същия период беше 37,5%. Новите ванове пък трябва да изпълнят 100% намаление на въглеродните емисии до 2035 г.

В сравнение с нивата от 2021 г. изискването до началото на 2030 г. за тях ще бъде едва с 5% по-ниско от това за леките коли – 50%.

Съгласно регламента всеки производител трябва да гарантира, че средните емисии на въглероден диоксид от новорегистрираните му превозни средства в рамките на една календарна година не надхвърлят определеното от ЕС количество.

Производителите ще могат да пускат на пазара автомобили с двигатели с вътрешно горене, но ако минат допустимия годишен праг на вредни емисии, ще плащат солидни глоби – 95 евро за всеки надвишен грам въглероден диоксид.

След консултация с всички страни членки, ЕК ще изготви споразумение, с което да гарантира, че през 2026 г. ще оцени напредъка на ЕС към климатична неутралност.

То ще вземе предвид технологичното развитие, включително по отношение на plug-in хибридните технологии и значението на жизнеспособен и социално справедлив преход към нулеви емисии.

На базата на доклада може да се наложи преразглеждане на предварително поставените цели, пише „24 часа“.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази задоволството си от “ключовия етап” за климатичните амбиции на ЕС, който ще “стимулира иновациите и нашето индустриално и технологично лидерство”.

Светът се променя и ние трябва да останем начело.

Вярвам, че ще се възползваме от този технологичен преход”, заяви Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията в Чехия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

По негово мнение това споразумение ще проправя пътя за съвременна и конкурентоспособна автомобилна промишленост в целия ЕС.

Европейската автомобилна индустрия обяви, че е “готова да приеме предизвикателството” след това “безпрецедентно решение”.

Същевременно призова ЕС да осигури необходимите условия за изпълнението на целите, най-вече разширяване на мрежата от зарядни станции за електрически автомобили.

На фона на събитията голяма част от производителите на континента обявиха инвестиции в електрификация.

Шефът на “Фолксваген” Томас Шефер например заяви още тази седмица, че от 2033 г. марката ще произвежда само електрически автомобили в Европа.

От германската асоциация на автомобилната индустрия “Фау Де А” пък разкритикуваха решението на ЕС да забрани продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

Те определиха за “нехайно” да се поставят такива цели, предвид текущото развитие на съюза в сферата.

Президентът на организацията Хилдегард Мюлер заяви, че по климатично неутрален начин може да се оперира и с вече съществуващия парк от коли.

По негови думи тази възможност не трябва да бъде изключвана, а за изпълнението й просто трябва да се премине от изкопаеми към синтетични горива.

Най-нови

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и шестте числа, изтеглени в играта...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва супер ядосан от плажа, където...

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си...

Васко Кръпката: Срам ме е, че гоним украинци

"Срам ме е от всичко това. Оказа се, че целият нормален свят помага на Украйна по всякакъв начин, само нашата държава шикалкави...

В Катар пращат на съд бившата Мис Хърватия (снимки)

Ивана Кнол не се смущава от критиките, които получи, след като се появи с много провокативни тоалети в Катар страна с мюсюлмански...

Още интересни публикации