вторник, август 16, 2022

БСП с още условия за коалицията: Таван на цени, нови пенсии и намаляване на ДДС

Нито патрон за Украйна, закани се Корнелия Нинова

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Нови условия за съществуване на правителствената коалиция постави лидерката на БСП Корнелия Нинова, след като в събота събра пленума на партията. Цените да се регулират чрез таван и да имат диференциран ДДС, както и пенсиите да се преизчислят с нов средноосигурителен доход, са новите предложения на БСП по предстоящата актуализация на бюджета. Темите трябваше да бъдат поставени от Нинова още на снощното заседание на съвета на коалицията, пише „24 часа“. Социалистите обаче били наясно, че четирите им предложения не може да се случат накуп, уточни Нинова.

Първото предложение на БСП – се обсъди регулиране на цените чрез налагане на таван на някои цени и компенсиране на производителите през специален фонд, подлежало на обсъждане. По думите на Нинова специалният фонд е на някои енергоносители и на някои хранителни стоки, като даде пример с подобна практика в Испания. Партията предлага и диференциран ДДС най-вече на регулираните цени, защото по този начин ще е сигурно, че ще се намали цената. Въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане и допълнително облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества са другите възможни мерки, предлагани от БСП. Тук се включвали и частните, и държавните енергийни дружества.

Най-същественият политически въпрос за нас са цените и доходите, това може да нажежи ситуацията в България, обясни Нинова. Затова трябвало веднага да се работи по актуализацията на бюджета. Нито един патрон да не бъде изнесен за Украйна, постави условие за целостта на управлението още Нинова. Тя припомни, че каквото и решение да вземе парламентът, след като ДБ поиска да се дадат оръжия на Киев, последният подпис за износ е неин. Националният съвет е препотвърдил позицията на БСП категорично против изнасянето на оръжия и боеприпаси за Украйна. За партията това означава въвличане на България във войната, каза Нинова, като добави, че това е и ценностен избор, а няма по-висша ценност от мира.

Затова няма как да се снабдява страна с оръжия, защото всяко ново оръжие означава нови убити. Ние искаме войната да спре, да започнат преговори, да се нормализират отношенията и в света, допълни тя. По повод исканията на ДБ за изгонването на руския посланик Елеонора Митрофанова Нинова обяви, че това е крайна мярка, последната стъпка преди скъсване на дипломатическите отношения между България и Русия. Падането на българското вето за преговорите на Северна Македония с ЕС да не става без решение на парламента и преди македонците да са изпълнили българските условия, предупреди още Нинова.

И по двете теми премиерът Кирил Петков даде дума в неделя да не действа без разрешение на народните представители. БСП оценява положително резултатите от работата на правителството и дава висока оценка на работата на своите четирима министри, обяви Нинова след пленума на социалистите. Сред успехите на правителството тя изреди, че е успяло да преведе успешно страната през най-тежките зимни месеци в една много тежка ситуация на няколко кризи. Наложеният мораториум върху цените на тока, подкрепата и компенсацията за бизнеса са примерите, които даде вицепремиерката.

През тези месеци правителството проведе битка с опитите да се спекулира с цените, както и осигури социална подкрепа за социално слаби и енергийно бедни. Това беше сериозна политика за най-тежките зимни месеци, която струваше на бюджета 4 милиарда лева, които се върнаха в икономиката и семействата, обясни Нинова. Въпреки различията между партньорите по финансовата, икономическата и социалната политика правителството успяло да приеме бюджета за тази година, подчерта Нинова.

В него има два акцента – увеличението със 100% на публичните инвестиции от 2,9 на 5,8% от БВП, което означава насочена към икономиката политика, и 1/3 от разходите на държавата, близо 20 млрд. – насочени към социални политики. Нарушената координация и лошата комуникация пък били слабата страна в правителството. По думите на Нинова има четири равнища на вземане на решения, които се оказали твърде много и с излъчването на различни сигнали понякога показвали несигурност и нестабилност.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации