петък, октомври 7, 2022

Бърза и лесна турска баница на тиган, която ще накара всеки да поиска допълнително

Бон апети

Последно

Късметче на деня за 7 октомври 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 7 октомври 2022 година "Недоверието към самите нас е причина...

Простотия в ЕС: Двама германци обиждаха грозно България и Румъния на дебата за Шенген

България и Румъния изпълняват всички критерии за присъединяване към Шенген. И то от цели 11 години.

Няма край: Чарлз ще чака за короната поне още 9 месеца

Близо месец след като се възкачи на трона, крал Чарлз III най-после има дата, на която официално...

Необходими продукти:
турски кори за баница – 2 бр. (юфка)
масло – 100 г
кренвирши – 3 бр. или друг колбас
кашкавал – 200 г

Начин на приготвяне:
Тази бърза баница се приготвя с пресни кори, наричани юфка. За да я приготвим, навиваме първата кора на руло, което нарязваме на шайби. След това намазваме тигана добре с масло и разпеделяме парчетата от кората отгоре. Останалото маслото нарязваме на малки бучки, като половината от тях разпределяме върху корите. След това слагаме половината от кашкавала, който предварително сме нарязали на филии или сме настъргали. Отгоре слагаме колбаса, останалите кашкавал и масло. Втората кора също навиваме на руло, режем на шайби и разпределяме отгоре. Притискаме баницата на тиган добре. Слагаме капак върху тигана, включваме котлона и печем около 5-7 минути. След това обръщаме внимателно и печем още толкова бързата турска баница на тиган.

Ба̀ница е традиционно българско тестено ястие. Състои се от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница с плънка. Обикновено се пече във фурна. Използват се различни плънки – най-често сирене или извара, със или без добавка на яйца. Правят се баници и със зеленчуци, месо, плодове.

Лексемата баница има славянски произход и е резултат от развоя на праславянската форма *гыбаница > *гбаница > баница (Български етимологичен речник. Т. І, 1971). Форма гùбаница – пряк наследник на *гыбаница, е регистрирана в говора на с. Ново село, Видинско. Форма гибàйница, също близка до праславянската форма, е запазена в говорите на селата Куфалово (Солунско) и Литовой (Ениджевардарско). Лексемата гùбаница (баница, пита) се употребява и в сръбския език.

Коренът е индоевропейски *gheub(h)- със значение свивам, сгъвам, движа, тъй като листовете на баницата се нагъват, завиват. В Зографското евангелие (средновековен български ръкопис) е отбелязан глаголът прэгыбатё (свивам), а в съвременните български диалекти се употребяват глаголите гибам, нагùбам (нагъвам), нагибна, сгùбам се (свивам се, сгъвам се), прегибям и др.

Според начина на приготвяне баниците биват 3 типа – редена, вита и баници от смесен тип.
Редена баница
Редените баници се приготвят като се редят листи от тесто (кори за баница) и между тях се поставя мазнина, и след няколко подредени листа се насипва плънка (пълнежка), която може да е от сирене, яйца и сирене, плодове, зеленчуци, ориз, мляно месо и др. Редената баница е позната и с имената наложена баница, права баница, правилна баница.

Вита баница
Плънката се поръсва на кора, която се навива на руло. Получените рула се подреждат спираловидно в кръгла тава или хоризонтално едно до друго в правоъгълна. Съществува и трети вид на редене, който е съвременна иновация и се нарича „на охлюви“ или „на гнезда“. Традиционно, под форма на вити баници се приготвят и баниците с месо (кълцано, смляно или нарязано на дребни парчета). Има варианти за вита баници с комбинирана плънка, включваща ориз, кайма и други добавки. Витата баница е позната и с имената свивник, крива баница, раченик/ръченик, тепсийник/тепсийница.

Смесена баница
Баниците от смесен тип са няколко разновидности. Най-популярната се нарича клин. Приготвя се, като квадратните кори се сгъват по диагонала и между подгъва се поставя плънка. Клинът може да бъде не само триъгълен, а с форма на полуелипса или полукръг.
Източник: actualno.com

Най-нови

Простотия в ЕС: Двама германци обиждаха грозно България и Румъния на дебата за Шенген

България и Румъния изпълняват всички критерии за присъединяване към Шенген. И то от цели 11 години. Това бе общата...

Няма край: Чарлз ще чака за короната поне още 9 месеца

Близо месец след като се възкачи на трона, крал Чарлз III най-после има дата, на която официално ще бъде коронясан.

Зрители изригнаха: Здравко от „Ритон“ не сваля фашисткото Z от врата си

Силната половинка от култовия соц дует "Ритон" - Здравко Желязков ядоса зрителите на Нова ТВ с излишна политическа демонстрация в новото шоу...

След шамара на изборите: Слави Трифонов се връща на екран

Слави Трифонов пусна видео във фейсбук, в което обявява, че се връща на екран. "Както и да е… това...

Путин се готви за евакуация: Мести Кабаева и близки роднини от Москва

Руският президент Владимир Путин се намира в бункер далеч от Москва и се готви да нанесе тактически ядрен удар.

Още интересни публикации