събота, декември 10, 2022

Важно за пътуващите към Гърция: Въвеждат нов документ, иначе няма влизане (Линк)

Трябва да се попълни най-малко 48 часа преди влизането в южната ни съседка

Последно

Катето Евро: Исках и Славена Вътова за снаха

"Жалко, че Славена Вътова не успя да ми стане снаха. Много го исках, но…"

Деси Радева на пазар с охранителка от НСО, която й мъкне торбите

При една от твърде редките си публични изяви напоследък президентшата Десислава Радева навести Панаира на книгата в...

Международните туристи в Гърция ще трябва да попълват подробен пътнически формуляр, като посочват държавата, от която са дошли, както и адресът на престоя си по време на почивката си, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, цитирано от news.bg. Това е част от мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, след като южната ни съседка отново отваря всички летища на 1 юли. Това обявиха от Управлението на гражданска авиация на Гърция.

Формулярът ще трябва да бъде попълнен онлайн най-малко 48 часа преди влизането в страната и включва информация като например продължителността на предишни престои в други страни, уточниха от гражданската авиация.
Формулярът, както и подробности за това, какво могат да очакват чуждестранните пътници, които пристигат по въздух, море и суша в Гърция от 1 юли, можете да намерите ТУК.

Гърция отваря за всички международни полети от 1 юли

Гърция ще допуска всички международни полети в летищата си от 1-ви юли. Ще се прилага тестване на пътниците, в зависимост от страната, от която пристигат. Ще се изискват и декларации с данни за мястото на пребиваване преди излитане за Гърция.
Въвежда се задължително попълване на формуляр 48 часа преди излитане на самолета към Гърция. Всеки пристигащ на гръцко летище ще информира за държавата, от която пристига, мястото, където е пребивавал последните 15 дни и адрес в Гърция. При положителен тест туристите се поставят под карантина за 14 дни в отделни хотели, специално подготвени за тези случаи.

На всички летища на островите има екипи от военни медици, които ще вземат проби от пътниците. Само на летището Ханя на остров Крит ежедневно ще се тестват 300 пристигащи туристи.
До островите има също и кораби с медицински екипи, готови да реагират незабавно.
Властите призовават всички да спазват стриктно въведените мерки. Под контрол за спазване на предписанията са всички хотели и заведения.
Хотелиерите от гръцките острови съобщават, че имат положителни индикации и резервации за месеците юли, август и септември.

Одрин въведе допълнителни мерки на границата с България и с Гърция

Допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса въведоха властите в турския град Одрин, съобщи БНР. На граничните пунктове с България и Гърция има дезинфекционни системи с вентилатори заради масовите завръщания на турски граждани за ваканцията.

Те са на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново на турско-българската граница и на ГКПП Ипсала на турско-гръцката граница.
Автомобилите, които влизат в Турция, преминават през системата, с която се дезинфекцират отвън. Отделно се измерва температурата на пътниците в превозното средство.

Раздават защитни маски и дезинфекционен разтвор за ръце, както и брошури с указания за спазване на мерките, които са въведени в Турция.
В телефонен разговор гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха начините за справяне с ефектите от пандемията от коронавирус. Двамата говориха за отварянето на границите и възстановяването на туристическите потоци.

Най-нови

Катето Евро: Исках и Славена Вътова за снаха

"Жалко, че Славена Вътова не успя да ми стане снаха. Много го исках, но…" С тези думи избухна...

Деси Радева на пазар с охранителка от НСО, която й мъкне торбите

При една от твърде редките си публични изяви напоследък президентшата Десислава Радева навести Панаира на книгата в НДК в компанията на любимата...

Хекимян отърва уволнението

Антон Хекимян отрече главата му да е на гилотината и да се готви уволнението му. И през новата 2023...

Диана Димитрова: Обществото ни е с ампутирани крака, нямаме място нито в Шенген, нито в ЕС

Актрисата Диана Димитрова написа гневен пост във фейсбук по повод обидите към нея. От него става ясно, че тя...

Румънците са бесни: Заради Шенген бойкотират Моцарт и Сваровски

Отношенията между Букурещ и Виена драстично се влошават в последните часове, след ветото, което Австрия наложи на Румъния за присъединяването към Шенгенската...

Още интересни публикации