петък, май 14, 2021

Важно за третата възраст: НОИ преизчислява служебно още 300 000 пенсии

Кога ще ги стигнем: Колко дават на пенсионерите в Кипър за Великден

Последно

Късметче на деня за 14 май 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 14 май 2021 година "Истинска изненада от специален човек. Пригответе...

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот...

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият...

Близо 300 000 пенсии ще бъдат преизчислени служебно от НОИ тази година, показва анализ на Националния осигурителен институт, въз основа на данните за работещите пенсионери у нас. Тези хора няма да подават заявления, а пенсиите им ще бъдат актуализирани от 1 април.

През миналата година бяха преизчислени над 300 000 пенсии, като за над 260 000 от тях това стана по служебен път от НОИ.

Нова мода: Пенсионерите минават на електронно банкиране, получават средно по 420 лева

Процедурата беше въведена през миналата година от института като част от противоепидемичните мерки, като целта беше в пандемията хората да не посещават офисите на НОИ и да се редят на опашки, както и да се намали административната тежест за тях.
От 1 януари 2021 г. беше променен Кодексът за социално осигуряване, с който се въведоха два начина за преизчисляване на личните пенсии:

Служебно – само с допълнително придобития от пенсионера стаж в периода след отпускането, съответно след последното преизчисляване, и ежегодно – по заявление на пенсионера, като се взема предвид освен допълнително натрупаният от него стаж, така и ако има промяна в осигурителния му доход.
За служебното преизчисляване е нужно пенсионерът да е придобил някакъв стаж през предходната година.

Кога ще ги стигнем: Колко дават на пенсионерите в Кипър за Великден

Около 17 000 пенсионери с ниски доходи ще получат великденски надбавки от 190 евро, реши правителството в Кипър. Общата сума за допълнителните великденски плащания достига 3,8 млн. евро, обяви социалният министър Зета Емилианиду, цитирана от БНР.
190 евро ще получи самотен пенсионер, а домакинство от двама пенсионери – 380 евро.

Правото на великденските надбавки зависи от общия доход на възрастните хора през миналата година. За домакинство от един човек максималният му размер е 6500 евро. За домакинство от двама души той е 11 000 евро, като е увеличен с над 1000 евро от предишните години, за да могат повече възрастни хора с ниски доходи да се възползват от допълнителната помощ, обясни социалният министър.

Великденските плащания ще бъдат по сметките на получателите им до 23 април.
В правителствено решение от декември миналата година максималната надбавка за пенсионери с ниски доходи беше увеличена от 150 на 369 евро, което гарантира, че всички възрастни в страната вече получават минимум 710 евро на месец, колкото е определеният праг на бедност. Това допълнително увеличение обхваща почти 30 000 души с ниски пенсии и влиза в сила със задна дата, от януари 2020 г.

Отлична новина: Изплащат по 120 лева за храна на 390 000 пенсионери

Пенсионерите с ниски доходи в Кипър също имат право на коледни надбавки, безплатни четиридневни ваканции годишно, безплатни медицински грижи чрез системата за здравно осигуряване и безплатен обществен транспорт.
Прилагането на политики за подобряване на жизнения стандарт на възрастните с ниски пенсии е част от по-широката рамка за преглед на пенсионната система в Кипър, която ще бъде обсъдена със социалните партньори и обществото през този година, каза министър Емилианиду.

Най-нови

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот отговаря на всички тези изисквания....

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият инсулт, който е получил Мирослав...

Секретни досиета: Людмила Живкова изпада в транс в Мексико

Интересът към Людмила Живкова и нейната незавидна съдба продължава да интересува и до днес българите. Много е написано за нея, много са...

Златен дъжд за Зуека: Разграбват картините за изложбата му като топъл хляб

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно...

Служебният кабинет зарадва пенсионерите: Боусът от 50 лева остава поне до изборите

Служебното правителство ще продължи помощта от 50 лв. за всеки пенсионер поне до края на мандата си. Това обяви след заседанието на...

Още интересни публикации