вторник, май 17, 2022

Важно за третата възраст: Обмислят 3 варианта за по-високи пенсии

Увеличението ще е факт след 1 юли, повече семейства ще могат да получават детски

Последно

Късметче на деня за 18 май 2022-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 май 2022 година "Пада ви се най-желаното късметче -...

Петър Волгин: Румен Радев бързо да покаже вратата на Кирил и Асен

Сигурно помните еуфорията, която съпровождаше престоя на министерските постове на неизвестните преди това Кирил Петков и Асен...

Изповед: Лили Иванова разкри голямата истина за мъжете в живота си

Лили Иванова вдига сензационно завесата над личния си живот, който години наред пази в абсолютна тайна. Примата...

Работна група ще обсъжда три варианта за вдигане на пенсиите след 1 юли. Първият е с по-висок процент на швейцарското правило, което сега се предвижда да доведе до ръст от 6,1%. Второто предложение е за осъвременяване на пенсиите с актуален осигурителен доход, което от години предлагат от БСП. Последният вариант е – да се вдигне още тежестта за всяка година осигурителен стаж, която от Коледа е 1,35 на сто. В коалиционното споразумение се записа коефициентът да стигне постепенно до 1,5.

Работната група, която трябва да даде предложения за по-справедливи пенсии, бе разписана в коалиционното споразумение на правителството. Очаква се тя да бъде сформирана в най-скоро време и да подготви различни разчети и предложения, пише „24 часа“. „Ще предложим няколко варианта, а Народното събрание трябва да вземе решение кой да приеме. Всеки вариант има своите предимства и недостатъци и трябва да се избере комплексен подход, за да може да има адекватни решения за пенсионната система, в противен случай изкривяването ще продължи“, обясни социалният министър Георги Гьоков преди да влезе на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Коментар: Как да бъде позамазана голямата измама на бъдещите пенсионери

То е свикано за да се гледа проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Постарали сме се в социалната част на бюджета да вкараме всички политики, които са част от коалиционното споразумение и очакванията на хората, обясни още социалният министър. В проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. е разписано, че всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли. Така от тази дата минималната ще се увеличи от 370 на 392,57 лв. „Алармирам, че то няма да е достатъчно за компенсиране на нарастващата инфлация, защото средна тежест се дава на средния осигурителен доход и инфлацията, която е за предходната година.

Страшното е – инфлацията през тази година. В коалиционното споразумение ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите“, обясни още Гьоков. Таванът на пенсиите остава 1500 лв., като за 2022 г. няма да се прилага правилото да е 40% от максималния осигурителен доход. Социалната пенсия ще бъде 170 лв. през първите шест месеца на годината, а от 1 юли ще е 180,37 лв. Средната през първите шест месеца ще е 573,76 лв., а ако се включи и бонусът от 60 лв. тя ще стигне 608,38 лв.

Минималният осигурителен доход през тази година ще 710 лв., колкото се предлага да е и минималната заплата. Това ще е минималният осигурителен праг за земеделските стопани и тютюнопроизводителите. Досега той беше 420 лв. Решенията са политически и са на Народното събрание, аз мога да кажа аргументите за и против, а те са известни. „От много години има стремеж за увеличаване на минималния осигурителен доход на земеделските стопани и съпротива на Народното събрание.

Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и на пръв поглед може да е неприемливо за страничните наблюдатели, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да могат да бъдат осигурени достойни пенсии на земеделците. Пътят към по-високите пенсии минава през осигурителния принос на хората“, обясни Гьоков. Минималното обезщетение за безработица ще се вдигне от 12 на 15 лв. на ден. Максималното обаче остава 74,29 лв. От 1 април се увеличават и детските, предвижда бюджетът на държавата. Така за едно дете те ще са 50 лв., или с 10 лв. повече.

Сумата за две деца се увеличава от 90 на 110 лв., за три – от 135 на 165 лв., за четири – от 145 на 165 лв. За всяко следващо помощта расте с 20 лв. За близнаци остава 75 лв. на дете. Повече семейства ще могат да получават детски, защото подоходният критерий се вдига от 410 на 510 лв. Семействата с доход от 510,01 до 610 лв. ще вземат 80% от надбавката. Така за едно дете сумата е 40 лв., за две – 88 лв. От април остават замразени еднократните помощи за раждане. За първо дете са 250 лв., 600 лв. за второ, и 300 лв. за трето, а за всяко следващо е 200 лв. Майчинството през втората година ще е 710 лв.

„Скептично, защото вътре има много неща, които да намерят обяснения и разяснения и да има подплата, че предвиденото в проектобюджета на държавното обществено осигуряване може да мине през Народното събрание, а няма такива индикации. Примерно – максималният осигурителен доход, бомбата със закъснител от 1 юли, декларацията за актуализация на Консолидираната фискална програма“, заяви на влизане националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на НОИ Ася Гонева. Тя обясни, че ще гласува против, но уточни, че това е нейната позиция, защото утре изпълкомът на КНСБ ще вземе решение. В проектобюджета е заложено максималният осигурителен доход да се вдигне от 3000 на 3400 лв. „Това са правата на хората, които получават толкова пари.

Ники Кънчев изригна гневно: Геноцидът върху пенсионерите продължава

Тези, които получават над тази сума не са солидарни, а плащат само до максималния осигурителен доход“, каза още Гонева. Направихме една суха тренировка преди известно време, а днес пак го гледаме. Този бюджет от този вид, който не може да угоди на всички и вътре се правят някакви компромиси, каза президентът на КТ „Подкрепа“ и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов. Положително според него е, че заложеното увеличение на минималното обезщетение за безработица от 12 на 15 лв. на ден, както и увеличението на обезщетението за втората година на майчинството до 710 лв., макар и с условности. Не ми харесва, че се разкъсва връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия, каза още Манолов.

Най-нови

Петър Волгин: Румен Радев бързо да покаже вратата на Кирил и Асен

Сигурно помните еуфорията, която съпровождаше престоя на министерските постове на неизвестните преди това Кирил Петков и Асен Василев. Стъпили именно върху това...

Изповед: Лили Иванова разкри голямата истина за мъжете в живота си

Лили Иванова вдига сензационно завесата над личния си живот, който години наред пази в абсолютна тайна. Примата на естрадата ще разбие митовете...

Писна й: Богдана Карадочева се отказа да се бори за пенсията си

Кралицата на шансона Богдана Карадочева се е отказала да се бори да получи пенсия от държавата. 72-годишната певица дълги години се опитва...

Менделсон: Васко Кеца ще кумува на Цветанка Ризова

Васил Найденов е пръв приятел на Цветанка Ризова и новия й мъж – адвоката Красимир Недков. Оказва се, че водещата на „Лице...

Доц. Мангъров с последни новини за детето с неизяснен хепатит у нас

4-годишно дете, прието в Детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" с неизяснен...

Още интересни публикации