четвъртък, декември 8, 2022

Важно за третата възраст: Обмислят 3 варианта за по-високи пенсии

Увеличението ще е факт след 1 юли, повече семейства ще могат да получават детски

Последно

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново.

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от...

Работна група ще обсъжда три варианта за вдигане на пенсиите след 1 юли. Първият е с по-висок процент на швейцарското правило, което сега се предвижда да доведе до ръст от 6,1%. Второто предложение е за осъвременяване на пенсиите с актуален осигурителен доход, което от години предлагат от БСП. Последният вариант е – да се вдигне още тежестта за всяка година осигурителен стаж, която от Коледа е 1,35 на сто. В коалиционното споразумение се записа коефициентът да стигне постепенно до 1,5.

Работната група, която трябва да даде предложения за по-справедливи пенсии, бе разписана в коалиционното споразумение на правителството. Очаква се тя да бъде сформирана в най-скоро време и да подготви различни разчети и предложения, пише „24 часа“. „Ще предложим няколко варианта, а Народното събрание трябва да вземе решение кой да приеме. Всеки вариант има своите предимства и недостатъци и трябва да се избере комплексен подход, за да може да има адекватни решения за пенсионната система, в противен случай изкривяването ще продължи“, обясни социалният министър Георги Гьоков преди да влезе на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Коментар: Как да бъде позамазана голямата измама на бъдещите пенсионери

То е свикано за да се гледа проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Постарали сме се в социалната част на бюджета да вкараме всички политики, които са част от коалиционното споразумение и очакванията на хората, обясни още социалният министър. В проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. е разписано, че всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли. Така от тази дата минималната ще се увеличи от 370 на 392,57 лв. „Алармирам, че то няма да е достатъчно за компенсиране на нарастващата инфлация, защото средна тежест се дава на средния осигурителен доход и инфлацията, която е за предходната година.

Страшното е – инфлацията през тази година. В коалиционното споразумение ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите“, обясни още Гьоков. Таванът на пенсиите остава 1500 лв., като за 2022 г. няма да се прилага правилото да е 40% от максималния осигурителен доход. Социалната пенсия ще бъде 170 лв. през първите шест месеца на годината, а от 1 юли ще е 180,37 лв. Средната през първите шест месеца ще е 573,76 лв., а ако се включи и бонусът от 60 лв. тя ще стигне 608,38 лв.

Минималният осигурителен доход през тази година ще 710 лв., колкото се предлага да е и минималната заплата. Това ще е минималният осигурителен праг за земеделските стопани и тютюнопроизводителите. Досега той беше 420 лв. Решенията са политически и са на Народното събрание, аз мога да кажа аргументите за и против, а те са известни. „От много години има стремеж за увеличаване на минималния осигурителен доход на земеделските стопани и съпротива на Народното събрание.

Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и на пръв поглед може да е неприемливо за страничните наблюдатели, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да могат да бъдат осигурени достойни пенсии на земеделците. Пътят към по-високите пенсии минава през осигурителния принос на хората“, обясни Гьоков. Минималното обезщетение за безработица ще се вдигне от 12 на 15 лв. на ден. Максималното обаче остава 74,29 лв. От 1 април се увеличават и детските, предвижда бюджетът на държавата. Така за едно дете те ще са 50 лв., или с 10 лв. повече.

Сумата за две деца се увеличава от 90 на 110 лв., за три – от 135 на 165 лв., за четири – от 145 на 165 лв. За всяко следващо помощта расте с 20 лв. За близнаци остава 75 лв. на дете. Повече семейства ще могат да получават детски, защото подоходният критерий се вдига от 410 на 510 лв. Семействата с доход от 510,01 до 610 лв. ще вземат 80% от надбавката. Така за едно дете сумата е 40 лв., за две – 88 лв. От април остават замразени еднократните помощи за раждане. За първо дете са 250 лв., 600 лв. за второ, и 300 лв. за трето, а за всяко следващо е 200 лв. Майчинството през втората година ще е 710 лв.

„Скептично, защото вътре има много неща, които да намерят обяснения и разяснения и да има подплата, че предвиденото в проектобюджета на държавното обществено осигуряване може да мине през Народното събрание, а няма такива индикации. Примерно – максималният осигурителен доход, бомбата със закъснител от 1 юли, декларацията за актуализация на Консолидираната фискална програма“, заяви на влизане националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на НОИ Ася Гонева. Тя обясни, че ще гласува против, но уточни, че това е нейната позиция, защото утре изпълкомът на КНСБ ще вземе решение. В проектобюджета е заложено максималният осигурителен доход да се вдигне от 3000 на 3400 лв. „Това са правата на хората, които получават толкова пари.

Ники Кънчев изригна гневно: Геноцидът върху пенсионерите продължава

Тези, които получават над тази сума не са солидарни, а плащат само до максималния осигурителен доход“, каза още Гонева. Направихме една суха тренировка преди известно време, а днес пак го гледаме. Този бюджет от този вид, който не може да угоди на всички и вътре се правят някакви компромиси, каза президентът на КТ „Подкрепа“ и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов. Положително според него е, че заложеното увеличение на минималното обезщетение за безработица от 12 на 15 лв. на ден, както и увеличението на обезщетението за втората година на майчинството до 710 лв., макар и с условности. Не ми харесва, че се разкъсва връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия, каза още Манолов.

Най-нови

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат неконтролируемо. Синдромът...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от Съюза на българските писатели.

Ани Салич се моли на Преподобна Стойна

Тв звездата Ани Салич е потърсила упование в духовната учителка на Баба Ванга – неканонизираната светица Преподобна Стойна. Новинарката...

Германия заплаши да наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния останат извън Шенген

Германия и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът Джак...

Избраха Владимир Путин за Неудачник на годината

Авторитетното списание „Политико“ публикува класация на 28-те най-влиятелни личности в Европа. Украинският президент Володимир Зеленски оглави списъка, а руският...

Още интересни публикации