понеделник, декември 5, 2022

Васил Божков гърми с тежката артилерия: Вади свидетел, който не може да мълчи

Страхът на управляващата хунта расте, обяви от Дубай хазартният бос

Последно

Тони Димитрова избухна: Ти, нищожество, не ме е страх от теб

Преди броени дни Силвия Кацарова обяви в профила си в социалните мрежи, че е спечелила важно съдебно...

Диана Димитрова: В НАТФИЗ месеци наред бях психически тормозена от педагог

Едно признание предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. В емоционален пост във...

Укриващият се в Дубай бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков, който в България е обвинен за 18 престъпления, заяви, че има свидетел в своя полза, „когото не могат да накарат да замълчи“, съобщава Дневник. В профила си във „Фейсбук“, който използва като канал за комуникация, Божков днес публикува кратък коментар на вчерашните събития в София: прокуратурата твърди, че у приближени до него хора е намерила снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, неподписано прокурорско постановление, в което фигурира името на разследваната по друго дело Лиляна Деянова – Лилана, както и високорисково наркотично вещество, разделено на дози.

Днес пък се очаква прокуратурата да поиска постоянното задържане под стража на бившия висш полицай, а сега адвокат Славчо Марков и шефа на охраната на Божков Веселин Балтов. Прокуратурата ги назовава само с инициалите им, но според близки до нея медии това са двама от тримата „най-приближени до Божков“. В графика към изявлението си бизнесменът подсказва, че свидетелят, на когото разчита, е третият от тях.
Според самия Божков става дума за прилагане на „познатите методи за натиск и всяване на страх“ чрез „вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз на невинни хора“.

Според написаното от него Б.М.Б. и В.И.Г. (той обичайно си служи с инициали, за да назове премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов) използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. В графиката той продължава да твърди, че е платил 67 млн. лв. „такса спокойствие“.
Миналия месец прокуратурата съобщи, че продължава да събира доказателства – както такива, „които разобличават обвиняемия Божков или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му“.

Прокуратурата: Групата на Васил Божков е събирала лични данни на магистрати

При претърсвания вчера в дом в кв. Симеоново прокуратурата е открила снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи. Това съобщи пресслужбата на специализираната прокуратура.
Това е резултат от вчерашните акции „по разследване срещу организирана престъпна група за извършване
на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков“
.

Открити са и документи, засягащи разпити на Лиляна Деянова (известна като певицата Лилана), за която тече формално несвързано с Божков разследване за злоупотреба с евросредства и заплахи към държавни служители.
Вчерашната операция на прокуратурата бе проведена на два адреса в София – в дом в кв. Симеоново и в офис на охранителна фирма на ул. „Черковна“, както и в Сандански. В близки до държавното обвинение медии изтече информация, че задържан в София е Славчо Марков – бивш служител на МВР, а понастоящем – „един от тримата най-приближени до Божков“. той бил подозиран, че е снимал зам.-шефа на спецпрокуратурата Ангел Кънев на излизане от сградата на НАП. Отново по неофициална информация в Сандански е бил задържан шефът на личната охрана на Божков Веселин Балтов.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица, информира държавното обвинение.
В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство“.

На адреса в кв. „Симеоново“ са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник“, „Frognews“, „Гласове“, „Topnovini“, „Press TV“, „Liberta“, продължава прессъобщението.
Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство.

Преписката е била образувана по уведомление от Министерството на икономиката, съдържащо данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства, пояснява съобщението на прокуратурата. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество, информира спецпрокуратурата.
Разпоредена е незабавна проверка на случая.

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход, продължава съобщението.
В жилище в Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.
След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори са преценили, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков.

С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа.
На 5 юли 2020 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане
на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.
В съобщението се добавя, че прекратява всякакви коментари по твърдения на лица, привлечени като обвиняеми, докато не внесе обвинителния акт срещу Божков в съда. Самият Божков се укрива в Дубай.

Най-нови

Тони Димитрова избухна: Ти, нищожество, не ме е страх от теб

Преди броени дни Силвия Кацарова обяви в профила си в социалните мрежи, че е спечелила важно съдебно дело за сагата около авторските...

Диана Димитрова: В НАТФИЗ месеци наред бях психически тормозена от педагог

Едно признание предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. В емоционален пост във Facebook тази седмица, актрисата Диана...

Семейството на покойния Косьо Самоковеца се покри в Австрия

Роднините на убития в Амстердам Константин Димитров – Косьо Самоковеца се радват на нов живот извън пределите на България.

Владислав Горанов: Борисов трябва да е премиер – когато имаш Меси, не търсиш Анхел ди Мария

Кабинет с премиер Десислава Атанасова най-вероятно няма да видим, ние премиер си имаме, той се казва Бойко Борисов. Особено...

Ясни са зодиите, които ще страдат през декември

КОЗИРОГМоже да сте чули слух или нещо, което знаете, че е клюка, но въпреки това го приемате присърце. Ти си по-умен от...

Още интересни публикации