четвъртък, декември 1, 2022

Васил Божков пак притисна Влади Горанов: Не зачита закони, злоупотребява с власт

Лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление, пише хазартният бос

Последно

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги.

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва...

Владислав Иванов Горанов не само не зачита, но и дори и не чете закони, които е гласувал, подписал и е длъжен да прилага. И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност“, пише хазартният бос Васил Божков и отправя нови неудобни въпроси към финансовия министър – този път за законодателните разпоредби за за хазарта.

Обвиненият в 18 престъпления бизнесмен в последните дни се опитва да докаже, че и като физическо лице, и като собственик на хазартни фирми, не дължи и стотинка на държавата, пише mediapool.bg.

В началото на тази година властите внезапно установиха, че през последните пет години фирмите на Божков са плащали пропорционално по-малка държавна такса в бюджета, но той казва, че това е ставало законно, като е използвал вратичка в Закона за хазарта, а не защото е укривал задължения към държавата.

Финансовият министър обаче казва, че „в нито един момент законът не е допускал подобно прилагане“ и дължимите такси, заедно с лихвите за забава, възлизат на около 700 млн. лева.
Именно по повод тези думи на Горанов хазартният бос пита:

„Тогава защо одобрената лично от него декларация за дължими такси предлага две графи за облагане – с 15% върху залозите и за 20% върху получените комисионни?“

„Ако „20% върху комисионната“ е само за покер турнирите – защо в същата одобрена от него декларация, опцията за „покер турнир“ изобщо не съществува?“

Божков добавя, че Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ежемесечно е одобрявала тези декларации:“Всеки месец ДКХ одобрява подадените декларации за дължими такси и всяка година Владислав Горанов прави одит на комисията – как би могло да е „незаконно“ ежемесечно одобрявано таксуване?“

Хазартният бос добавя, че знае отговорите на тези въпроси, а Горанов не може да бяга от отговорите.
„И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност“, пише още той.

Укриващият се в Дубай бизнесмен се позовава на чл. 30, ал. (3) от Закона за хазарта след поправката на Менда Стоянова, приет през декември 2014 г. и влязъл в сила от 1 януари 2015 г. Става дума за вратичката, която му дава възможност да не плаща 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите.

Божков публикува въпросния текст от Закона за хазарта, декларация за дължими такси както и заповедта, с която Владислав Горанов я одобрява.
Преди три седмици Божков илюстрира с приказен комикс схемата, по която е плащал 20% от печалбата на „Национална лотария“ към управляващата „shaika“, за да получи данъчно изключение за бизнеса си.

Финансовият министър и управляващите отричат това и заедно с главния прокурор твърдят, че разказваните сега приказки са защитна стратегия на укриващия се от правосъдието бизнесмен. И правителството, и разследващите са на мнение, че единствено Държавната комисия по хазарта носи вина за шашмите на Божков спрямо хазната, но не и финансовият министър или народни представители.

За спестените 700 млн. лв. към хазната се разбра, след като бившите съдружници на Божков разкриха това.

Най-нови

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и шестте числа, изтеглени в играта...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва супер ядосан от плажа, където...

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си...

Васко Кръпката: Срам ме е, че гоним украинци

"Срам ме е от всичко това. Оказа се, че целият нормален свят помага на Украйна по всякакъв начин, само нашата държава шикалкави...

В Катар пращат на съд бившата Мис Хърватия (снимки)

Ивана Кнол не се смущава от критиките, които получи, след като се появи с много провокативни тоалети в Катар страна с мюсюлмански...

Още интересни публикации