петък, септември 29, 2023

Васил Божков пак притисна Влади Горанов: Не зачита закони, злоупотребява с власт

Лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление, пише хазартният бос

Последно

Родители, осъзнайте се: Нека спрем заразното зло и пандемията на свръхамбициозните

Вманиачени в “спортното развитие” на децата си родители на млади футболисти демонстрират най-грозните възможни уроци в живота,...

Изкуствен интелект създал фалшиво видео с Аделина Радева, съобщила, че Мутафчийски е пребит

Фалшив видеоклип с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева...

Проф. Велислав Минеков: Коя е Мата Хари? Къде изчезна, някой търси ли я…

Скоро четох много добър коментар на вашия колежка за палачинката в тигана и как се обръща.

Владислав Иванов Горанов не само не зачита, но и дори и не чете закони, които е гласувал, подписал и е длъжен да прилага. И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност“, пише хазартният бос Васил Божков и отправя нови неудобни въпроси към финансовия министър – този път за законодателните разпоредби за за хазарта.

Обвиненият в 18 престъпления бизнесмен в последните дни се опитва да докаже, че и като физическо лице, и като собственик на хазартни фирми, не дължи и стотинка на държавата, пише mediapool.bg.

В началото на тази година властите внезапно установиха, че през последните пет години фирмите на Божков са плащали пропорционално по-малка държавна такса в бюджета, но той казва, че това е ставало законно, като е използвал вратичка в Закона за хазарта, а не защото е укривал задължения към държавата.

Финансовият министър обаче казва, че „в нито един момент законът не е допускал подобно прилагане“ и дължимите такси, заедно с лихвите за забава, възлизат на около 700 млн. лева.
Именно по повод тези думи на Горанов хазартният бос пита:

„Тогава защо одобрената лично от него декларация за дължими такси предлага две графи за облагане – с 15% върху залозите и за 20% върху получените комисионни?“

„Ако „20% върху комисионната“ е само за покер турнирите – защо в същата одобрена от него декларация, опцията за „покер турнир“ изобщо не съществува?“

Божков добавя, че Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ежемесечно е одобрявала тези декларации:“Всеки месец ДКХ одобрява подадените декларации за дължими такси и всяка година Владислав Горанов прави одит на комисията – как би могло да е „незаконно“ ежемесечно одобрявано таксуване?“

Хазартният бос добавя, че знае отговорите на тези въпроси, а Горанов не може да бяга от отговорите.
„И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност“, пише още той.

Укриващият се в Дубай бизнесмен се позовава на чл. 30, ал. (3) от Закона за хазарта след поправката на Менда Стоянова, приет през декември 2014 г. и влязъл в сила от 1 януари 2015 г. Става дума за вратичката, която му дава възможност да не плаща 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите.

Божков публикува въпросния текст от Закона за хазарта, декларация за дължими такси както и заповедта, с която Владислав Горанов я одобрява.
Преди три седмици Божков илюстрира с приказен комикс схемата, по която е плащал 20% от печалбата на „Национална лотария“ към управляващата „shaika“, за да получи данъчно изключение за бизнеса си.

Финансовият министър и управляващите отричат това и заедно с главния прокурор твърдят, че разказваните сега приказки са защитна стратегия на укриващия се от правосъдието бизнесмен. И правителството, и разследващите са на мнение, че единствено Държавната комисия по хазарта носи вина за шашмите на Божков спрямо хазната, но не и финансовият министър или народни представители.

За спестените 700 млн. лв. към хазната се разбра, след като бившите съдружници на Божков разкриха това.

Най-нови

Изкуствен интелект създал фалшиво видео с Аделина Радева, съобщила, че Мутафчийски е пребит

Фалшив видеоклип с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи.

Проф. Велислав Минеков: Коя е Мата Хари? Къде изчезна, някой търси ли я…

Скоро четох много добър коментар на вашия колежка за палачинката в тигана и как се обръща. Борисов днес не...

Маргарита Михнева в люта междусъседска война

В бойно поле се е превърнал животът на Маргарита Михнева на легендарната столична ул. „Оборище“. От няколко месеца насам...

Карбовски пита: Фуражки, защо мълчите за С-300

От казармата знам, че достойните офицери в българската армия не са малко. За военен, за кокарда и фуражка се...

Откривателят на Мария Бакалова заби бившата на гаджето й

Холивудската звезда Юлиан Костов е във връзка с участничката от миналия сезон на риалити формата „Игри на волята“ Мирела Илиева.

Още интересни публикации