четвъртък, март 30, 2023

Васил Божков пак притисна Влади Горанов: Не зачита закони, злоупотребява с власт

Лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление, пише хазартният бос

Последно

Илиана Раева се разтрепери: Има ли заплаха за семейството

Наско Сираков е сред най-големите имена в историята на футболния „Левски”(София). Има над 10...

Пера от орела на Бойко Борисов красят гвардейците

С пера от орела на Бойко Борисов украсяват калпаци, включително тези на гвардейците ни, разкриха пред "България...

Принц Хари с нови обвинения към родата, крили, че медиите го подслушват

Британският принц Хари обвини семейството си, че умишлено крие информация от него за подслушването на телефона му,...

Владислав Иванов Горанов не само не зачита, но и дори и не чете закони, които е гласувал, подписал и е длъжен да прилага. И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата #хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност“, пише хазартният бос Васил Божков и отправя нови неудобни въпроси към финансовия министър – този път за законодателните разпоредби за за хазарта.

Обвиненият в 18 престъпления бизнесмен в последните дни се опитва да докаже, че и като физическо лице, и като собственик на хазартни фирми, не дължи и стотинка на държавата, пише mediapool.bg.

В началото на тази година властите внезапно установиха, че през последните пет години фирмите на Божков са плащали пропорционално по-малка държавна такса в бюджета, но той казва, че това е ставало законно, като е използвал вратичка в Закона за хазарта, а не защото е укривал задължения към държавата.

Финансовият министър обаче казва, че „в нито един момент законът не е допускал подобно прилагане“ и дължимите такси, заедно с лихвите за забава, възлизат на около 700 млн. лева.
Именно по повод тези думи на Горанов хазартният бос пита:

„Тогава защо одобрената лично от него декларация за дължими такси предлага две графи за облагане – с 15% върху залозите и за 20% върху получените комисионни?“

„Ако „20% върху комисионната“ е само за покер турнирите – защо в същата одобрена от него декларация, опцията за „покер турнир“ изобщо не съществува?“

Божков добавя, че Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ежемесечно е одобрявала тези декларации:“Всеки месец ДКХ одобрява подадените декларации за дължими такси и всяка година Владислав Горанов прави одит на комисията – как би могло да е „незаконно“ ежемесечно одобрявано таксуване?“

Хазартният бос добавя, че знае отговорите на тези въпроси, а Горанов не може да бяга от отговорите.
„И ако глупостта и „услужливата памет“ са извинение, злоупотребата с власт и лъжите на член на управляващата хунта са престъпление. Рано или късно се носи отговорност“, пише още той.

Укриващият се в Дубай бизнесмен се позовава на чл. 30, ал. (3) от Закона за хазарта след поправката на Менда Стоянова, приет през декември 2014 г. и влязъл в сила от 1 януари 2015 г. Става дума за вратичката, която му дава възможност да не плаща 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите.

Божков публикува въпросния текст от Закона за хазарта, декларация за дължими такси както и заповедта, с която Владислав Горанов я одобрява.
Преди три седмици Божков илюстрира с приказен комикс схемата, по която е плащал 20% от печалбата на „Национална лотария“ към управляващата „shaika“, за да получи данъчно изключение за бизнеса си.

Финансовият министър и управляващите отричат това и заедно с главния прокурор твърдят, че разказваните сега приказки са защитна стратегия на укриващия се от правосъдието бизнесмен. И правителството, и разследващите са на мнение, че единствено Държавната комисия по хазарта носи вина за шашмите на Божков спрямо хазната, но не и финансовият министър или народни представители.

За спестените 700 млн. лв. към хазната се разбра, след като бившите съдружници на Божков разкриха това.

Най-нови

Пера от орела на Бойко Борисов красят гвардейците

С пера от орела на Бойко Борисов украсяват калпаци, включително тези на гвардейците ни, разкриха пред "България днес" от столичния зоопарк.

Принц Хари с нови обвинения към родата, крили, че медиите го подслушват

Британският принц Хари обвини семейството си, че умишлено крие информация от него за подслушването на телефона му, съобщава Sky News.

Късметче на деня за 30 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 30 март 2023 година "Щастието днес чука на вратата ви, очакват ви прекрасни неща."

Певица на Слави: Отвори ми се третото око

Певицата на Слави Трифонов Невена Цонева разкри за пръв път в онлайн предаване, че преди време е имала много сериозни здравословни проблеми.

Проф. Кантарджиев влюбен до уши на 67

Голямо лично щастие е сполетяло проф. Тодор Кантарджиев. Именитият микробиолог доказа, че за любовта възраст няма, и на 67...

Още интересни публикации