сряда, август 10, 2022

Васил Божков поиска оставки: 67 млн. лева в брой за Борисов и Горанов

Хазартният бос публикува нови извлечения от личната си банкова сметка

Последно

Укриващият се в Обединените арабски емирства бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков публикува на страницата си във „Фейсбук“ в сряда (17 юни) нова порция снимки на извлечения от личната му банкова сметка. Той твърди, че с това доказва, че е изтеглил 67 млн. лева, които „предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов чрез посочени от него лица само за последните 3 години“.

В публикацията си Божков заявява, че две седмици след подадения от него сигнал в прокуратурата все още никой не го е потърсил за показания и доказателства, пише Дневник. Според обвиняемия бизнесмен това означава, че

главният прокурор Иван Гешев „продължава да демонстрира неделимостта и зависимостта си от управляващата хунта“.

Какво показват извлеченията

От публикуваните снимки се виждат над 300 тегления за 32 месеца от банковата сметка, която Божков твърди, че е неговата лична. Първото теглене от 2 май 2017 г., а последното от 30 декември 2019 г.

Най-големи са тегленията обикновено в края на всяка една от годините, а сумите варират от 50 000 лева до 2 500 000 лева. В някои дни Божков, който според показаните данни често е теглил пари в брой, е заявявал по две суми.

На 29 септември 2017 г. е изтеглена сумата от 1.9 млн. лева, а два месеца по-късно (декември) – 2.5 млн. лева. През 2018 има две по-сериозни тегления – на 9 октомври и 5 декември. Тогава изтеглените суми са съответно 1.9 млн. лева и 2.55 млн.

Има ли съвпадение между суми и други твърдения на Божков. Преглед на публикациите му и периодите на тегления показва:

  • на 26 юни 2018 Божков тегли 1 129 766 лева. На рождения ден на Борисов той показа есемеси, за които твърди, че са с Борисов и как на 20 юни същата година му благодари – комуникацията съвпада с деня, в който бюджетната комисия отлага промените в Закона за хазарта на Валери Симеонов, с които той искаше забрана на рекламата на лотарийни билети. Премиерът отговаря „pomagai“, а на въпроса „къде и за какво“ отговоря „Po princip“. Божков твърди, че е плащал „такса помагане“ към Горанов и Борисов, за да не променят Закона за хазарта – 20% от печалбата на лотарийния бизнес.
  • В края на 2019 г., точно преди да започне разследването срещу Божков по сигнал на бизнес партньорите му, тегленето на големи суми зачестява. Между октомври и ноември миналата година са изтеглени на няколко пъти суми, надхвърлящи 1 млн. лева.

Извън твърденията на Божков, че тези средства в брой са отивали към представители на властта, засега няма други данни. Той намекна през публикация преди десетина дни, че парите към Борисов са предавани чрез неговия пиар, която всеки месец посещавала офиса на „Нове холдинг“. Севдалина Арнаудова не отрече, но заяви, че това били лични отношения.

В началото на юни тази година Божков за първи път публикува подобни снимки, от които се разбира, че е теглил редовно огромни суми от каса в банка, но тогава данните бяха само за няколко тегления. Те предизвикаха обсъждане и проверка на ДАНС. От агенцията тогава отговориха до медиите, че „по случая не е уведомявана от „УниКредит Булбанк“ АД за съмнения при теглене на пари от каса“.

Главният прокурор съобщи миналата събота, че банката се проверява, защото според ДАНС не е уведомила за големите тегления, каквото е задължението й по закон. Гешев каза още, че в прокуратурата вече има над 10 сигнала от Божков и те се проверяват.

Оставки за БМБ, VG и Менда

В публикацията си от сряда Божков настоява премиерът, финансовият министър и председателят на бюджетната комисия „да бъдат отстранени от заеманите длъжности и задържани, за да не възпрепятстват разследването.“ Той ги нарича с инициали и малко име. Тримата са посочени и в неговия сигнал (разпространен публично в медиите) до прокуратурата, партии, институции и чужди посолства като основните лица, за които твърди, че са участвали в рекета спрямо него.

Преди дни Васил Божков направи заявка за нов политически проект, а в понеделник (15 юни) във видео „призна вината си“, че се е поддал на рекет и изнудване през 2014 г., но по думите му сега е обявен за престъпник не за тези си действия, а защото отказал да продължи с това.

Най-нови

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Още интересни публикации