вторник, март 14, 2023

Васил Божков поиска оставки: 67 млн. лева в брой за Борисов и Горанов

Хазартният бос публикува нови извлечения от личната си банкова сметка

Последно

Проф. Георги Рачев: Слагаме летните гуми след 10 дни

Проф. Георги Рачев е преподавател в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ „Св....

Стефка Берова със 190 лева инвалидна пенсия

Хаосът с пенсиите по ТЕЛК не е подминал и легендата на българската музика Стефка Берова.

Скандал с гроба на Татяна Лолова 2 години след смъртта й

На 22 март се навършват 2 години от загубата на голямата комедийна актриса Татяна Лолова.

Укриващият се в Обединените арабски емирства бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков публикува на страницата си във „Фейсбук“ в сряда (17 юни) нова порция снимки на извлечения от личната му банкова сметка. Той твърди, че с това доказва, че е изтеглил 67 млн. лева, които „предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов чрез посочени от него лица само за последните 3 години“.

В публикацията си Божков заявява, че две седмици след подадения от него сигнал в прокуратурата все още никой не го е потърсил за показания и доказателства, пише Дневник. Според обвиняемия бизнесмен това означава, че

главният прокурор Иван Гешев „продължава да демонстрира неделимостта и зависимостта си от управляващата хунта“.

Какво показват извлеченията

От публикуваните снимки се виждат над 300 тегления за 32 месеца от банковата сметка, която Божков твърди, че е неговата лична. Първото теглене от 2 май 2017 г., а последното от 30 декември 2019 г.

Най-големи са тегленията обикновено в края на всяка една от годините, а сумите варират от 50 000 лева до 2 500 000 лева. В някои дни Божков, който според показаните данни често е теглил пари в брой, е заявявал по две суми.

На 29 септември 2017 г. е изтеглена сумата от 1.9 млн. лева, а два месеца по-късно (декември) – 2.5 млн. лева. През 2018 има две по-сериозни тегления – на 9 октомври и 5 декември. Тогава изтеглените суми са съответно 1.9 млн. лева и 2.55 млн.

Има ли съвпадение между суми и други твърдения на Божков. Преглед на публикациите му и периодите на тегления показва:

  • на 26 юни 2018 Божков тегли 1 129 766 лева. На рождения ден на Борисов той показа есемеси, за които твърди, че са с Борисов и как на 20 юни същата година му благодари – комуникацията съвпада с деня, в който бюджетната комисия отлага промените в Закона за хазарта на Валери Симеонов, с които той искаше забрана на рекламата на лотарийни билети. Премиерът отговаря „pomagai“, а на въпроса „къде и за какво“ отговоря „Po princip“. Божков твърди, че е плащал „такса помагане“ към Горанов и Борисов, за да не променят Закона за хазарта – 20% от печалбата на лотарийния бизнес.
  • В края на 2019 г., точно преди да започне разследването срещу Божков по сигнал на бизнес партньорите му, тегленето на големи суми зачестява. Между октомври и ноември миналата година са изтеглени на няколко пъти суми, надхвърлящи 1 млн. лева.

Извън твърденията на Божков, че тези средства в брой са отивали към представители на властта, засега няма други данни. Той намекна през публикация преди десетина дни, че парите към Борисов са предавани чрез неговия пиар, която всеки месец посещавала офиса на „Нове холдинг“. Севдалина Арнаудова не отрече, но заяви, че това били лични отношения.

В началото на юни тази година Божков за първи път публикува подобни снимки, от които се разбира, че е теглил редовно огромни суми от каса в банка, но тогава данните бяха само за няколко тегления. Те предизвикаха обсъждане и проверка на ДАНС. От агенцията тогава отговориха до медиите, че „по случая не е уведомявана от „УниКредит Булбанк“ АД за съмнения при теглене на пари от каса“.

Главният прокурор съобщи миналата събота, че банката се проверява, защото според ДАНС не е уведомила за големите тегления, каквото е задължението й по закон. Гешев каза още, че в прокуратурата вече има над 10 сигнала от Божков и те се проверяват.

Оставки за БМБ, VG и Менда

В публикацията си от сряда Божков настоява премиерът, финансовият министър и председателят на бюджетната комисия „да бъдат отстранени от заеманите длъжности и задържани, за да не възпрепятстват разследването.“ Той ги нарича с инициали и малко име. Тримата са посочени и в неговия сигнал (разпространен публично в медиите) до прокуратурата, партии, институции и чужди посолства като основните лица, за които твърди, че са участвали в рекета спрямо него.

Преди дни Васил Божков направи заявка за нов политически проект, а в понеделник (15 юни) във видео „призна вината си“, че се е поддал на рекет и изнудване през 2014 г., но по думите му сега е обявен за престъпник не за тези си действия, а защото отказал да продължи с това.

Най-нови

Стефка Берова със 190 лева инвалидна пенсия

Хаосът с пенсиите по ТЕЛК не е подминал и легендата на българската музика Стефка Берова. 80-годишната естрадна звезда се...

Скандал с гроба на Татяна Лолова 2 години след смъртта й

На 22 март се навършват 2 години от загубата на голямата комедийна актриса Татяна Лолова. Покрай годишнината в социалните...

Преизчисляват парите на 336 000 работещи пенсионери от 1 април

Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли служебно считано от 1 април 2023 г. пенсиите на общо 335 932 пенсионери, придобили осигурителен стаж...

Ивет Стайкова, обвинена в убийството на баба си Виолета Донева: Не ми пука

Софийският апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение "задържане под стража" на 18-годишната Ивет Стайкова, обвинена за убийството на баба си...

Маскиран заля трудноподвижна жена с киселина в дома й в Пловдив

Трудноподвижна жена на 52-години е откарана по спешнпост в болница, след като маскиран мъж нахлул в дома й и я оплискал с...

Още интересни публикации