четвъртък, август 11, 2022

Васил Божков се покая и призна вината си: Поддадох се на рекет и изнудване (Видео)

Обявен съм за престъпник, защото най-накрая казах "НЕ" на хунтата

Последно

Укриващият се в Обединените арабски емирства бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков, който преди дни направи заявка за нов политически проект, в понеделник (15 юни) във видео „призна вината си“, че се е поддал на рекет и изнудване през 2014 г., но по думите му сега е обявен за престъпник не за тези си действия, а защото отказал да продължи с това. „Времето за бездействие свърши“, заявява бизнесменът.

„Аз съм Васил Божков. 30 години правя бизнес в България. Имах железен принцип – никога не се поддавах на рекет и изнудване. 2014 година наруших този принцип. Поддадох се на изнудване от управляващата хунта. Всички видяхте какво се случи. Сега съм обявен за престъпник. Престъпник, защото най-накрая казах „НЕ“. Моята огромна вина е, че не направих това по-рано. Поддадох се, защото исках да запазя бизнеса, граден 30 години, хилядите работни места и да не разрушавам съдбите на хората свързани с работата ми. С това си действие подпомогнах разрастването на тумора, който унищожава държавата ни“, казва Божков, чийто най-известен бизнес беше хазартът.

С изказването си в понеделник той продължава тезата си, че е рекетиран само по време на управлението на ГЕРБ (2014 е вторият кабинет на Бойко Борисов). Първо в комикс и картинки, както и с части от есемес кореспонденция, а след това и в сигнал до прокуратурата Божков разказа своята версия за отношенията си с управляващите, която нарича „история за рекет и грабеж“, пише „Дневник“. Той посочва директно премиера Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова като тези, с които се е договарял за удобни законови условия за хазартния бизнес.

Божков твърди, че е предал над 60 млн. лева към Борисов и Горанов за пет години (плащайки „такса помагане“ равна на 20% от печалбата с билети), бил е накаран да стане собственик на „Левски“ и да подпише 10-годишен договор с „Нова тв“ за по 20 млн. лева реклама на „Национална лотария“. А през ноември миналата година Горанов му казал, че трябва да прехвърли лотарийния бизнес на посочен от тях човек.

Във видеото от понеделник не споменава нищо за „Българско лято“ – в неделя той обяви, че то започва на следващия ден, и остави впечатлението, че така ще се казва политическият проект, за който направи фейсбук анкета.
Божков призовава в социалната мрежа „Фейсбук“, която ползва като основен канал за комуникация, хората да се вдигнат и да сменят сегашните управници, които „не изпълняват функциите си“.

„Хората са тези, които създават благата. Хората са тези, които избират управниците си. Но когато тези управници не изпълняват функциите си, хората са тези, които са длъжни да се вдигнат и да ги сменят. Държавата – това сме всички ние, а не няколко човека, претендиращи, че са държавата. Българският бизнес създава работни места, строи магистрали и пълни хазната. Политиците само грабят, защото не могат да създават.

Единственият правилен начин е да направим това, което сме длъжни. Единственият правилен начин е да се обединим. Единственото правилно действие – да се надигнем и да ги сменим. Времето за бездействие свърши. #БъдетеСмели!
Той заменя и традиционния хаштаг #БъдетеЗдрави с #БъдетеСмели, а от видеото си личи, че е снимано и монтирано за разлика от досегашните му клипове.

От новата публикация не стават ясни подробности за политическите му намерения, той обаче споменава любимите проекти на Борисов – магистралите, чийто строеж според него е заслуга на бизнеса (преди години Божков имаше бизнес в инфраструктурното строителство чрез няколко компании).

През последните дни, след като обяви намеренията си, политиците в България се въздържат да го коментират. „Какво ме интересува на Божков проектът. Като се явят на избори, ще се види„, беше лаконичен Борисов през миналата седмица. В събота главният прокурор Иван Гешев каза, че от Божков има постъпили над 10 сигнала в прокуратурата.

Най-нови

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш – направи го. Така ще се...

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Още интересни публикации