четвъртък, юни 8, 2023

Васил Божков с нова атака към „управляващата хунта“: Недосегаема и невидима за Гешев

Който твърди, че дължа данъци и такси на хазната, ще бъде съден, закани се бизнесменът

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков е платил общо 11 295 285 лв. данъци за четири години – от 2016 до 2019 г. включително.

Това показва справка от НАП, която той публикува в поредния си пост във Фейсбук в петък. Божков е заличил размера на доходите си, но се вижда, че те са от дивиденти от няколко дружества. Сред тях са „Вабо 2012“, „Еврогруп инженеринг“, „Априори мениджмънт“, „Нове интернал“, „Детерминант“, „ВСС 2009“, пише вестник „Сега“.

„Фактите и доказателствата не значат нищо за прокуратурата. Не са им необходими, за да обявят всеки за престъпник. С активното съдействие на управляващата хунта – недосегаема и невидима за Гешев„, пише Божков, който има 18 повдигнати обвинения. И продължава – „фалшиви доказателства, лъжи, неспиращ терор и заплахи към свидетелите, грабежи и нарушаване на човешки права са инструментите на „инструмента“.

Божков обяснява, че към 17 юни не дължи никакви данъци и такси на хазната, и показва скрийншот от електронната система на НАП. „Всеки, който твърдеше и твърди противното, ще бъде съден“, заканва се той.

Пуснатите от него справки показват, че ще трябва да плати още 9,43 лв. данък сгради и такса смет за имот във Велинград. За половината от тях обаче крайният срок за плащане е 30 юни, а за другата – 2 ноември.

Държавата претендира за 697.199 млн. лв., които не са влезли в бюджета заради незаконно намалени хазартни такси на фирмите, свързани с Божков. Те бяха установени при назначената в края на миналата година проверка, след като избухна скандалът между хазартния бос и бившите му съдружници – фамилията Найденови. Съставени са 8 акта на четирите фирми – „Евробет“, „Еврофутбол“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Фирмите оспорват тези констатации и твърдят, че не дължат нищо.

Актовете обаче дават основание на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов да избягват да коментират обвинения на Васил Божков с мотива, че той първо трябва да си плати данъците. „Да се върне и да си плати 700 млн. данъци,“ отсече миналата седмица Бойко Борисов. По същия начин реагира и Горанов, когато Божков разпространи смс-и, в които финансовият министър му обещава съдействие в Държавната комисия по хазарт. По този повод хазартният бос зададе три въпроса на двамата:

  1. Знаят ли каква е разликата между “данък” и “такса”?
  2. Акционерът носи ли отговорност за евентуалните задължения на дружеството, в което участва?
  3. Къде и с какво основание очакват да внеса лично 700 млн.?

В сряда пък Васил Божков пусна на страницата си във Фейсбук нови подробни извлечения за 67 млн. лв. тегления от личната си сметка в Булбанк за периода 2017 – 2019 г. Сумите варират от 50 000, през 600 000, до по 1-2 млн.лв. Сред тях са и сумите, които той беше пуснал още преди седмица – за около 11,8 млн.лв.

„Извлеченията от личната ми сметка, които доказват изтеглените над 67 млн. лв. в брой (след платени данъци). Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица само за последните 3 години„, твърди Божков. От въпросните извлечения обаче не става ясно къде са отивали парите, както и основанията за теглене.

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да е получавал пари от Васил Божков. Той се закле в близките си, че е взел само една пура от Божков. „Лъжа е!“, обяви той на въпрос как ще коментира новите обвинения на бизнесмена.

Финансовият министър Владислав Горанов пък призова Божков преди дни да изважда каквото има и да се приключва. „Как си представяте да изрекетирам в кабинета си един от най-богатите хора„, попита той.

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации