понеделник, декември 5, 2022

Васил Божков с нова атака към „управляващата хунта“: Недосегаема и невидима за Гешев

Който твърди, че дължа данъци и такси на хазната, ще бъде съден, закани се бизнесменът

Последно

Тони Димитрова избухна: Ти, нищожество, не ме е страх от теб

Преди броени дни Силвия Кацарова обяви в профила си в социалните мрежи, че е спечелила важно съдебно...

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков е платил общо 11 295 285 лв. данъци за четири години – от 2016 до 2019 г. включително.

Това показва справка от НАП, която той публикува в поредния си пост във Фейсбук в петък. Божков е заличил размера на доходите си, но се вижда, че те са от дивиденти от няколко дружества. Сред тях са „Вабо 2012“, „Еврогруп инженеринг“, „Априори мениджмънт“, „Нове интернал“, „Детерминант“, „ВСС 2009“, пише вестник „Сега“.

„Фактите и доказателствата не значат нищо за прокуратурата. Не са им необходими, за да обявят всеки за престъпник. С активното съдействие на управляващата хунта – недосегаема и невидима за Гешев„, пише Божков, който има 18 повдигнати обвинения. И продължава – „фалшиви доказателства, лъжи, неспиращ терор и заплахи към свидетелите, грабежи и нарушаване на човешки права са инструментите на „инструмента“.

Божков обяснява, че към 17 юни не дължи никакви данъци и такси на хазната, и показва скрийншот от електронната система на НАП. „Всеки, който твърдеше и твърди противното, ще бъде съден“, заканва се той.

Пуснатите от него справки показват, че ще трябва да плати още 9,43 лв. данък сгради и такса смет за имот във Велинград. За половината от тях обаче крайният срок за плащане е 30 юни, а за другата – 2 ноември.

Държавата претендира за 697.199 млн. лв., които не са влезли в бюджета заради незаконно намалени хазартни такси на фирмите, свързани с Божков. Те бяха установени при назначената в края на миналата година проверка, след като избухна скандалът между хазартния бос и бившите му съдружници – фамилията Найденови. Съставени са 8 акта на четирите фирми – „Евробет“, „Еврофутбол“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Фирмите оспорват тези констатации и твърдят, че не дължат нищо.

Актовете обаче дават основание на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов да избягват да коментират обвинения на Васил Божков с мотива, че той първо трябва да си плати данъците. „Да се върне и да си плати 700 млн. данъци,“ отсече миналата седмица Бойко Борисов. По същия начин реагира и Горанов, когато Божков разпространи смс-и, в които финансовият министър му обещава съдействие в Държавната комисия по хазарт. По този повод хазартният бос зададе три въпроса на двамата:

  1. Знаят ли каква е разликата между “данък” и “такса”?
  2. Акционерът носи ли отговорност за евентуалните задължения на дружеството, в което участва?
  3. Къде и с какво основание очакват да внеса лично 700 млн.?

В сряда пък Васил Божков пусна на страницата си във Фейсбук нови подробни извлечения за 67 млн. лв. тегления от личната си сметка в Булбанк за периода 2017 – 2019 г. Сумите варират от 50 000, през 600 000, до по 1-2 млн.лв. Сред тях са и сумите, които той беше пуснал още преди седмица – за около 11,8 млн.лв.

„Извлеченията от личната ми сметка, които доказват изтеглените над 67 млн. лв. в брой (след платени данъци). Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица само за последните 3 години„, твърди Божков. От въпросните извлечения обаче не става ясно къде са отивали парите, както и основанията за теглене.

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да е получавал пари от Васил Божков. Той се закле в близките си, че е взел само една пура от Божков. „Лъжа е!“, обяви той на въпрос как ще коментира новите обвинения на бизнесмена.

Финансовият министър Владислав Горанов пък призова Божков преди дни да изважда каквото има и да се приключва. „Как си представяте да изрекетирам в кабинета си един от най-богатите хора„, попита той.

Най-нови

Седмичен хороскоп за 5 – 11 декември 2022 година: Разходи за Скорпионите, неприятности за Стрелците

Седмичен хороскоп за 5 - 11 декември 2022 година ОвенПрез седмицата от 5 до 11 декември от вас ще...

Тони Димитрова избухна: Ти, нищожество, не ме е страх от теб

Преди броени дни Силвия Кацарова обяви в профила си в социалните мрежи, че е спечелила важно съдебно дело за сагата около авторските...

Диана Димитрова: В НАТФИЗ месеци наред бях психически тормозена от педагог

Едно признание предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. В емоционален пост във Facebook тази седмица, актрисата Диана...

Семейството на покойния Косьо Самоковеца се покри в Австрия

Роднините на убития в Амстердам Константин Димитров – Косьо Самоковеца се радват на нов живот извън пределите на България.

Владислав Горанов: Борисов трябва да е премиер – когато имаш Меси, не търсиш Анхел ди Мария

Кабинет с премиер Десислава Атанасова най-вероятно няма да видим, ние премиер си имаме, той се казва Бойко Борисов. Особено...

Още интересни публикации