вторник, март 21, 2023

Вежди Рашидов се фука: Просълзих Ердоган с любовната история между Ататюрк и българката Димитрина

За любовта, онази истинската, единствената, вечната, но и невъзможната, понякога не достигат думи, за да бъде описана

Последно

Носталгия по соца: Когато билетчето от 6 стотинки е висша ценност

Когато си обезкуражен, дори социализмът се превръща в мечтано "светло минало". Нищо, че билетчето...

Почина известен актьор от „Междузвездни войни“ и „Хари Потър“

Актьорът Пол Грант, участвал в мегапродукциите „Междузвездни войни“ и „Хари Потър“, почина на 56 години, съобщава The...

НАП прибира на границата парите на длъжници

Митничарите ще могат да задържат парите на хора, които преминават границата към страни извън ЕС със суми...

За любовта, онази истинската, единствената, вечната, но и невъзможната, понякога не достигат думи, за да бъде описана. Точно такава е тя – любовта на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и българката Димитрина Ковачева.

Между бащата на модерната турска държава и дъщерята на военния министър в правителството на Стоян Данев – ген. Стилиян Ковачев, не просто пламва огнена любов, тя изригва с неподозирана сила и страст, която и за двамата угасва чак с последния им дъх.

Историята на тази любов трогва всеки, който се докосне до нея, а дълбоко впечатлен остава и Вежди Рашидов, председател на парламентарната Комисия по културата и медиите. Негова е и идеята романсът между Кемал Ататюрк и красивата генералска дъщеря да оживее в българо-турска филмова продукция.

Това ще стане възможно благодарение на серията от споразумения, които по време на двата си мандата като министър на културата Вежди Рашидов подписа с южната ни съседка за филмови копродукции.

ИНТЕРВЮ НА ЕЛИАНА ВАСИЛЕВА

Г-н Рашидов, къде и кога ви споходи идеята красивата любовна история на Димитрина Ковачева и Ататюрк да оживее във филм?

Няколко компонента участват в идеята ми. Мустафа Кемал е много интересен персонаж като човек. Изумлението ми дойде, когато от турските книги разбрах неговото отношение към България. България оставя у него много сериозен душевен отпечатък, с който той напуска този свят. Последният му миг е свързан с България. Осъзнах, че държим в ръцете си изключително добра тема. Така в един разговор ми дойде идея да се направи филм за една прекрасна, човешка и невъзможна любов. Тук не става въпрос за политика, политиката е в периферията на тази любов. Ако любовта на Ромео и Жулиета е драматична, изповядваща една вяра, а близки фамилии са станали вражески във времето, то при Ататюрк и Димитрина е любов, която я намирам за невъзможна – тя е между две религии, два етноса, а религията е била основен компонент във всичко това.

С идеята за този филм сте запознали премиера Бойко Борисов, но и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Предполагам това се е случило по време на срещата през март в Анкара. Каква беше тяхната реакция?

Да, имах тази възможност. Реакцията им беше изключителна, защото аз им го разказах по един човешки начин. Ердоган тогава ми каза: „Знаеш ли, ще ти призная нещо… Плаках един път, и то скоро“. Разказа, че е гледал документалния филм за Наим Сюлейманоглу. В него има един пасаж, в който говори за майка си. „На него се разплаках, а от години не бях плакал. Изключително трогателно. Това, което ти ми разказваш, отново ме просълзи“. Целта ми беше да ме подкрепят, за да може да имаме финансиране. И премиерът Борисов, и Ердоган застанаха зад идеята, много радушно се прие. Ако този филм се пипне, можем да извадим „Оскар“.

Вече не е тайна, че сценаристите, операторите и въобще целият екип на Евтим Милошев ще застане зад филма от българска страна. Защо се спряхте именно на тях?

Споделих идеята си за филм с Евтим Милошев и Любо Нейков, защото както аз, така и обществото безкрайно харесва това, което те правят. Много са будни, в час са и много съвременно, много добре хващат времето в киното. Това са момчета, които дадоха подем на българското кино. Идеята се прие. Момчетата се запалиха, коронавирусът ни забави. Документът, който подписах като министър на културата, ще осигури двойно финансиране – както от България, така и от Турция. Няма как да стане без пари. Много хора мечтаят гениално, малко хора могат да реализират мечтите си. В момента имаме отворена врата за реализация.

А от турска страна знае ли се вече кой ще застане зад продукцията?

Надявам се да имам възможността скоро да срещна моите приятели от „Дрийм Тийм“ с продуцентите на „Великолепния век“. Имаме и още филмови къщи, с които ще обсъдим идеята – едната е от Бурса, тя също прави много добри филми, има и уникални студиа. Ще видим… Ще седнем на една маса и тогава ще започне работният етап – след като се разберат продуцентите, сценаристите, ще се прегледа животът както на Ататюрк, така и на Димитрина. Турците имат традиция във филмопроизводството, имат изключителни драматични филми. Затова вярвам, че българо-турският екип ще направи един великолепен филм. И мечтая да вземем с този филм една голяма награда, която да даде подем на България в киноиндустрията.

Изборът на актрисата, която ще изиграе ролята на Димитрина, е задача на кинотворците, но вие мислили ли сте коя наша актриса би се вписала най-добре в образа ѝ?

Да, ако мъничко я изрусим, ще си пасне много добре. Актрисата е Елена Петрова. Тя е хубавица и с тези чупливи коси, като ги събере, много ще прилича на Димитрина. Харесвам я като актриса, много е талантлива, много кадърна. Но не бих искал моето мнение да повлияе на творческия колектив.

Разказват се много истории за любовта на Димитрина и Ататюрк – може би някои са истина, може би някои – легенда. Бихте ли разказали някои от тях, които най-силно са ви впечатлили?

Мустафа Кемал управлява една велика империя, прави културна революция, взема властта от религията и ходжите, вкарва Турция в светския свят, изгонва султанатството, прави република – един човек, който в историята има огромно място. Но онова, което е най-трогателно – колкото да е велик в своя политически път, когато умира, в джоба му намират снимката на Димитрина. Смъртта и любовта вървят ръка за ръка – няма такова чудо!
Когато вече се установява като президент на републиката, тръгва към Франция с влака „Ориент експрес“. Минавайки през България, спират на софийската гара, за да останат един ден – това е истина! Той няма официални срещи и неговите адютанти питат иска ли среща с Димитрина. Той казва: „Не, само искам да ми кажете какво прави тя“. Съобщават му, че се е омъжила, домакиня е и майка на 3 деца. Ататюрк казва да не я безпокоят. Но какво прави той – дегизира се като обикновен човек, охраната му ходи далеч от него, отива до къщата на Димитрина, сяда в градинката и с часове гледа как тя играе с децата си. После става тихичко, прибира се във влака и казва: „Тръгвайте към Париж!“ Красива работа! Интервю от retro.bg

Най-нови

Почина известен актьор от „Междузвездни войни“ и „Хари Потър“

Актьорът Пол Грант, участвал в мегапродукциите „Междузвездни войни“ и „Хари Потър“, почина на 56 години, съобщава The Guardian. Дъщеря...

НАП прибира на границата парите на длъжници

Митничарите ще могат да задържат парите на хора, които преминават границата към страни извън ЕС със суми в брой над 30 000...

Петър Бакърджиев заряза и новата си жена

Спортният журналист на Би Ти Ви Петър Бакърджиев се е разделил с майката на третото си дете, пише седмичникът „Уикенд”.

Роди се Максим: Първи внук на вицепрезидента Йотова и професор Йотов

Максим Йотов е името на първия внук на вицепрезидента Илияна Йотова и професор Андрей Йотов. Бебето, което продължава фамилията...

Късметче на деня за 21 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 21 март 2023 година Днес за теб е емоционален ден. Ще имаш успехи в тази...

Още интересни публикации