вторник, юни 6, 2023

Внезапно почина звездата на плувния маратон Васко Стоянов

Последно

Тъжно: Ласка Минчева няма повече да проходи, мускулите й са атрофирали

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете й да проходи са нулеви.

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш...

Правнучката на Тато с нова любов (снимки)

Най-голямата правнучка на Тодор Живков е на крилете на любовта. Людмила Стефанова, първородната дъщеря...

На 70 години внезапно почина първата българска звезда в маратонското плуване Васко Стоянов.

Той бе човекът донесъл модерния триатлон у нас. 5 пъти е рекордьор на „Гинес“.

Треньор бе на плеяда известни състезатели в плуването, плуването в открити води, триатлона, модерния петобой.

Помагаше и в бягането на дълги дистанции.

Наричаха го Железния Васко, Повелителя на Дунава, заради двете му преплувания открай до край.
Работеше до последно на високи обороти като треньор в „Славия“ – отборът на сърцето му. Почина на 70 години в съня в неделя вечерта (26 март).

Опелото ще бъде на 29 март (сряда) от 15:00 часа в столичния храм „Света Троица“ в едноименна градинка на булевард „Константин Величков“, срещу метростанцията.

Васко Стоянов ще бъде погребан в Сливен. Такова е желанието на съпругата му Павлина Стоянова, която е родом от там.

Супермаратонецът става първият плувен майстор на спорта именно в града на воеводите, макар да е кореняк софиянец, израснал на „Раковска. Поли и Васко бяха женени 43 години.

Васко Стоянов преплува два пъти Дунава от край до край, после помогна за успеха на Мутата, Мириона и Цаката.

Васко Стоянов не обичаше да говори за себе си, въпреки че историите му са за многотомник от легенди. Махаше отсечено с яката си лапа: „Какво да разправям, минали работи.

Никой не се вълнува от плуване, та за маратонското ли?!” Но за запознатите той е супермаратонецът от средата на 80-те години на миналия век.

Същият, който два пъти преплува Дунава по течението. Столичанинът измина 2400-те км по реката, стартирайки от началото й в Шварцвалд.

При първото си водно приключение Стоянов финишира в Силистра. При второто достигна и до Черно море, като приключи плувната си одисея в Солина.

Преди това Стоянов направи и две уникални дълги плувания в басейна. През 1981 г. регистрира 78 км кроул за 24 часа в 25-метровия басейн „Красна поляна”.

Поставя рекорд за „Гинес“ – първият от петте му. През 1983-та на столичния басейн „Спартак” изкара 36 часа във водата, като за това време измина 108 км на кроул.

В част от времето плува рамо до рамо с Добри Динев, който пък прави тогава първия си рекорд – на 40 км съчетано плуване.

Васко Стоянов донесе триатлонът в България. „През 1984 г. обясни на хората на пресконференция за спорта на железните.

На следващата година замина Цюрих и стана 14-и на европейско първенство. Говорим за големия триатлон, обяснява съпругата му Поли Стоянова.

– Васко направи първия ултратриатлон в България на стандартни олимпийски съоръжения. Плуването беше на басейн „Република“, сега „Мария Луиза“, колоезденето бе на колодрума, а бягането на „Цариградско шосе. После ходи в Холандия, но спуска гума, по тогавашните правила нямаше помощ, и не завърши състезанието.“

През 1988 г. Стоянов прави още един опит за ултратриатлон на стандартни съоръжения. Отказва се на 50-ия километър от бягането в летните горещници, натровен от бензиновите изпарения.

Впечатлена от уникалната му воля и сърце, голямата журналистка Вера Маринова прави два филма за него, вторият спечелил награда на фестивал в Швейцария в категорията за документален филм.

Тя го кръщава Васко Железния. Преди това му викат Васко Маратонеца. Мнозина мислеха, че му викат галено Васко, всъщност това е рожденото му име, кръстен е на чичо си. Роден е на 6 юли 1952 г.

Като треньор помогна на Димитър Петров-Мутата да спечели Световната купа през 1996 г. (тогава провеждана по друг правилник – б. а.), на Мириона Моева за рекордното 24-часово плуване, на най-добрия ни петобоец – Цанко Хантов да стигне до бронз от планетарно първенство.

После тренира други водещи петобойци – Благой Димитров, Явор Пешлеевски, Зорница Стоилова… Обучаваше малчуганите в басейна на гимназията „Хенри Форд”, известна на софиянци просто като „Вилхелм Пик”.

Не загърби плуването дори когато двама изроди му пукнаха черепа с пистолет, за да го ограбят. „Каква операция, утре съм на тренировка!”, изрепчил се на главния хирург в „Пирогов”.

Чутовният характер на Васко Стоянов улови през 1983 г. покойният журналист Александър Бойнов. Написа го за седмичника „Старт”.

“Васко Стоянов! Наблюдавах го в Созопол на автобусната спирка. Хората се блъскаха, разярени като пречеха на слизащите, а той стоеше встрани и ги гледаше с почуда.

Така и не се качи в автобуса за Бургас, а тръгна към пристанището да чака корабчето. Винаги съм се питал откъде в този свит, именно свит, а не само скромен мъж, се намират такива огромни физически и морални сили, за да издържа на невероятното напрежение в своя спорт.

Когато поставяше световни рекорди на маратонското плуване в басейни, когато го аплодираха, едва ли хората знаеха, че този изключителен плувец, решил сам да се справи с всичко, бе продал костюма си, за да си набави витамини…

Знаеше ли дали ще го разберат? Та и досега се намират люде, които гледат на тази му любов като на лудост..

Нека да е лудост! Нека повече да има такива хора, които скромно без фанфари вършат благородното си дело! А това, което върши Васко Стоянов никак не е малко. Дори само заради това, че на много места името му е познато. И то не само на любителите на спорта, а и на хора с големи научни интереси.

Когато Васко Стоянов тръгна от извора на Дунав към устието на своя 2475-километров път, той отново тръгна да поставя рекорд.

Когато мръзнеше с часове в ледената вода и когато по-късно, както казваше „страх ме бе да не получа топлинен удар от слънцето” в долната част на Дунава, когато придружаващата го лодка се провираше между корабите, а и дори трябваше да се състезава с тях при преминаването на шлюзовете, когато дори губеше ръкавите на реката, всичко това предизвикваше възхита и учудване, придружаващите го журналисти и лекарски екипи, които изследваха неговото състояние.

И създаваше твърде голям интерес, дори и специфичен търговски интерес към българската минерална вода, българските нектари и плодови сокове, към българския пчелен мед. Защото когато преди години плува във Франция, той бе забелязал нещо, което избягва обикновено погледът на хората, тръгнали с чисто спортни интереси…

Той забелязал, че плуването му там се използва за реклама на френските стоки… И тогава се зароди идеята, че би могъл да помогне и на чудесните, но кой знае защо слабо рекламирани български минерални води и други стоки да придобият по-голяма популярност в Европа.

И го постигна! Лекарските екипи и във ФРГ, и в Австрия, и в Югославия установиха чудесни хранителни, възстановяващи и тонизиращи качества на тези продукти.

А и успешният финал на Васко Стоянов го доказа!

От участниците на гребния поход по Дунава ТИД научихме и нещо друго. Иван Коняров, завеждащ отдел „Пропаганда и агитация”, разказа каква голяма реклама е направил нашият плувец на България.

Току-що завършил изморителния си маратон в една студена и бурна нощ, Стоянов се втурнал към най-големия си рекорд в това рекордно плуване. В бушуващата стихия на реката се преобърнала ветроходната яхта и Васко Стоянов спасил трима души. Когато пристигнали спасителите, за тях нямало работа.”

Наричаха го Повелителя на Дунава, заради двете му преплувания открай до край.

Най-нови

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш и Михаил Билалов няма да...

Правнучката на Тато с нова любов (снимки)

Най-голямата правнучка на Тодор Живков е на крилете на любовта. Людмила Стефанова, първородната дъщеря на дизайнерката Жени Живкова, показа...

Лелята на Ангел Христов от братятя Галеви: В тая България само се чудят кои да издирват

"Изядоха го детето, изядоха го, докато такъв, та онакъв, та това, та онова“, казва през сълзи лелята на Ангел Христов пред bTV.

Късметче на деня за 6 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 6 юни 2023 година Човекът е част от Вселената и Вселената е вътре в човека....

Жилищата у нас стават недостъпни: И под наем, и за покупка

След десетилетието със суперниски лихви по ипотечните кредити, което позволи на милиони домакинства в Европа да си купят жилище, идва ледена епоха.

Още интересни публикации