събота, септември 30, 2023

Внимание: Опасност за 120 000 пенсионери без ТЕЛК до живот, ще ги разкарват по комисии всяка година

От догодина: Пожизнената остава само за хората с достатъчно стаж и възраст

Последно

„ВИП Брадър“ се завръща в ефир, пак намериха работа на Ники Кънчев

Риалитито "ВИП Брадър" ще се върне отново по НОВА близо 6 години след последния излъчен до момента...

Годеникът на Лиляна Боянова я заряза преди сватбата

Красивата новинарка на Би Ти Ви Лиляна Боянова за пореден път преживява любовна драма.

Зуека разкри истинската причина да избяга от България

Най-сетне Зуека разкри истинската причина да избяга от България. Повече от две години той...

Над 120 хил. души, които са се пенсионирали без достатъчно стаж, а по старост, ще трябва да представят редовно решения на ТЕЛК, ако искат да получват и инвалидна пенсия или добавка от държавата. За пожизнени ще се признават вече само телковите свидетелства на пенсионери, които имат необходимите стаж и възраст за пенсиониране, пише 24chasa.bg. Хората, които имат възрастта, но не и нужните години работа, ще трябва редовно да ходят на ТЕЛК, за да получат отново инвалидна пенсия или добавка. Тази промяна на Кодекса за социално осигуряване е записана в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Според текстовете в КСО досега ТЕЛК свидетелството бе пожизнено за всички пенсионери по чл. 68 – както тези, изпълнили условията за стаж и възраст по първата му алинея, така и за тези с недостигащ стаж по ал. 3. Тя предвижда, че хората, които имат минимум 15 г. трудов стаж, но не им стига за нормална пенсия, могат да се пенсионират по старост на 66 г. и 8 месеца, като възрастта постепенно нараства до 67 г. Сега тези хора вече ще трябва да посещават редовно лекарските комисии за преиздаване на свидетелствата в зависимост от записаната в тях валидност – 1,3,5 години.

“Тези български граждани са с непълен осигурителен стаж, не им достигат година, две, пет.
Тези пенсионери и в момента са с по-ниски от минималните пенсии”, алармираха в позиция от КТ “Подкрепа”.
От синдиката са категорични, че няма никаква обективна причина инвалидните им пенсии и добавки да не са пожизнени, както на всички други пенсионери. “Настояваме тази промяна в чл. 73 на Кодекса за социално осигуряване да отпадне”, категорични са те.

Догодина тези пенсии ще бъдат вдигнати заедно с минималната, която от 1 януари става 300 лв. Причината е, че най-ниските размери на инвалидните пенсии са фиксиран процент от нея. Така хората с инвалидност от 50 до 70,99 на сто ще вземат най-малко 85% от минималната пенсия, или 255 лв. Досега получаваха 212,5 лв. Най-ниската инвалидна пенсия за хората с увреждания между 71 до 90% ще е 315 лв. Тя е 105% от минималната, като сега е 262,5 лв. Хората с трайно намалената работоспособност над 90% получават 115 на сто от минималния размер на пенсията. Така от следващата година тяхната най-ниска пенсия ще е 345 лв. при 287,50 лв. досега.

Социалната пенсия догодина ще се увеличи от 141,63 на 148,71 лв., но пак ще остане около 50% от минималната пенсия. А втората към момента е в размер на 212,50 лв. “Плащания се отнасят за работещи, които не могат да докажат пълен осигурителен стаж. Групата на тези български граждани, които нямат право на нормална пенсия, ще се увеличава, когато започне интензивното пенсиониране на трудово активните през 90-те години хора.
Задава се вълна от бедни пенсионери с доходи дори под минималната пенсия”, обясняват от синдиката.

“Над 2,18 млн. възрастни хора ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и за ноември. За целта отпускаме близо 106 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване”, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Предстоят още четири транша на бонусите към пенсията – от декември до март. “В същото време предлагаме от догодина минималната пенсия да стане 300 лв, а от юли вдигаме всички пенсии с 5%. Грижата за възрастните хора е наш дълг и неотменен ангажимент. Дължим на пенсионерите достойни старини и те могат да разчитат на нашата подкрепа!”, написа премиерът във фейсбук.

Преизчисляването е единственият справедлив начин за компенсиране на дългогодишното изоставане на старите пенсии, категорични са обаче от “Подкрепа”. И напомнят, че много от пенсионерите с над 30-годишен трудов стаж получават минимална пенсия, която не отразява техния принос към данъчната и осигурителната система. Намираме, че преизчисляване към 2015 г. би коригирало тази несправедливост, пишат в позиция те. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула трябва да расте, а не отново да бъде замразен на 1,2.

Най-нови

Годеникът на Лиляна Боянова я заряза преди сватбата

Красивата новинарка на Би Ти Ви Лиляна Боянова за пореден път преживява любовна драма. Тв водещата отново е сама,...

Зуека разкри истинската причина да избяга от България

Най-сетне Зуека разкри истинската причина да избяга от България. Повече от две години той и семейството му живеят в...

Делян Пеевски: Правителството незабавно да забрани колите с руска регистрация

За незабавно въвеждане на забраната за влизането през границата на България на автомобили с руска регистрация настоя народният представител от ДПС Делян...

Една зодия ще има най-много късмет през октомври

Докато листата започват да се променят и въздухът става свеж, ние въвеждаме вълшебния месец октомври. Този месец е известен не само с...

Молитва от митрополит Филарет Московски: Носи ни изцеление, здраве и смирение

Господи, аз не зная какво да искам от Теб.Ти едничък знаеш какво ми е потребно.Ти ме обичаш повече, отколкото аз умея да...

Още интересни публикации