вторник, август 16, 2022

Военно положение в част от Пекин, откриха ново огнище на Ковид-19, пак на пазар

Светът продължава да води мъчителна битка с коронавируса

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Светът продължава да води мъчителна битка с коронавируса. Някои от новините имат силно практическо значение за пътуващите хора.

Във Фентай, южен район на Пекин, е въведено военно положение след откриването на COVID-19 на местния пазар. На най-големия пазар „Синфади“ епидемиологично разследване е открило следи от коронавирус върху дъска за рязане на вносна сьомга, съобщава вестник „Сега“. Всички служители на пазара ще бъдат тествани за COVID-19. „Създаден е оперативен щаб“, заяви заместник-шефът на партийната комисия в район Чу Цзюнвей.

Той добави, че в 11-те жилищни комплекса, разположени в близост до пазара, се въвежда стриктен контрол. Той препоръча образователните институции в района да прекратят работата, ако са отворили след пандемията. И болниците са под стриктен контрол. Мерките на пазара стартираха, след като по-рано там бе открит коронавирус в 52-годишен посетител. Това бе първият случай в Пекин след двумесечна пауза.

От 15 юни Франция отменя ограниченията по границите си за пристигащите от ЕС. „С оглед на благоприятното развитие на здравната обстановка във Франция и Европа и в съответствие с препоръките на Европейската комисия (от 00,00 ч.) на 15 юни Франция ще отмени всички рестрикции върху движението през вътрешноевропейските си граници (сухоземни, въздушни и морски), въведени за борба с пандемията от Covid-19“, се казва в съобщение на министерствата на вътрешните и външните работи.

Пътуващите от държавите членки на ЕС, както и от Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана, също ще могат да влизат на френска земя без ограничения, се посочва в него. На принципа на реципрочността рестрикциите, включително двуседмичната карантина, остават в сила за границите с Испания и Обединеното кралство, се допълва в изявлението.

Съпругата на президента на Украйна Володимир Зеленски – Олена, се оказа заразена, той пък ще се тества всеки ден, съобщиха осведомителните агенции. Държавният глава ще бъде в близък контакт само със сътрудниците и бодигардовете си, ще преустанови пътуванията. Съгласно конституцията на Украйна президентът не може да делегира на никого своите пълномощия, се казва в съобщение на канцеларията му.

Бразилия пък излезе на второ място в света по брой на жертвите на COVID-19, предадоха агенциите, като се позоваха на данни, разпространени от бразилското министерство на здравеопазването, цитирано от БТА.
До момента на второ място по жертви в света беше Великобритания, но сега Бразилия я изпреварва по този показател. С най-голям брой жертви от COVID-19 в света остават САЩ.

Бразилия е регистрирала общо 828 810 потвърдени случая на коронавируса, за последните 24 часа са установени 25 982 нови инфекции. Новите смъртни случаи за изминалото денонощие са 909, с което общият брой на жертвите в Бразилия става 41 828, посочва здравното й министерство. От хората с установен COVID-19 са се възстановили 365 063, допълни ведомството.

Въпреки тези данни Световната здравна организация заяви, че здравната система на Бразилия успява да издържи на натиска. „От данните, с които разполагаме, се вижда, че системата не е претоварена“, заяви на брифинг в Женева главният експерт на СЗО по въпросите на справянето с извънредни ситуации д-р Майк Райън. По думите му не са много районите в Бразилия, където леговият капацитет за интензивно лечение на болниците да е запълнен на над 80 процента.

Бразилия очевидно има огнища в гъстонаселените градове, каза той. Но по думите му като цяло здравната й система се справя с втория най-голям брой инфекции в света. Бразилия е втора след САЩ в света и по брой на регистрираните инфекции.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации