сряда, септември 27, 2023

Война в родния ефир: БТВ скочи на Нова тв, иска нови правила

Телевизията на Домусчиев не слиза от върха на "класациите", откакто олигархът е собственик

Последно

Късметче на деня за 27 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 септември 2023 година Работи за щастието си сега, а...

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ...

Назрял ли е моментът да се създадат правила в измерването на телевизионните рейтинги в България? Или за пореден път исканията в тази посока ще бъдат туширани от конюнктурни интереси. Въпросът е на дневен ред, след като преди дни Би Ти Ви отправи предложения, свързани с работата на пийпълметричната агенция ГАРБ, която следи предпочитанията на зрителите и предоставя информация на рекламодателите. Както „Сега“ нееднократно е писал, позицията на тази фирма е ключова за рекламния пазар у нас, тъй като данните й определят посоката на рекламните бюджети.

Би Ти Ви предлага ползвателите на данните на ГАРБ – телевизии, рекламодатели, обслужващи ги агенции, да създадат Комитет на индустрията, който да сключи договор с агенцията и да е собственик на информацията, която тя подава. Според частната телевизия финансирането на т.нар. Joint Industry Committee (JIC), както са известни този вид комитети по света, следва да дойде от „всички релевантни телевизии и асоциации“. „Участниците, които предпочитат да не участват във финансирането, ще имат възможност да получават данните на лицензионен принцип и дори да имат консултантска/експертна функция в Техническата комисия – една от основните структури в Комитета на индустрията“, пишат от Би Ти Ви до останалите играчи на рекламния пазар.
Телевизията предлага в Управителния съвет на JIC да влязат представители на основните компании, свързани с дейността на ГАРБ. „При потенциални спорове между участниците ще да бъде прилаган механизъм за медиация на конфликти“, се казва в становището.
Второто предложение е системата за измерване на зрителските предпочитания да бъде подложена на търг – като най-добрата форма на закъснял одит.

Според Би Ти Ви такъв търг ще се проведе за пръв път у нас – нещо, с което, както ще се види по-долу, част от останалите фигури в този сектор не са съгласни. Ръководството на Би Ти Ви смята, че заданието за търга трябва да включва и новите форми на потребление на видео съдържание (Total Video), всички канали на разпространение на съдържание (от телевизори до дигитални приложения), и всички типове платформи (включително социални мрежи). Според частната телевизия такъв търг може да се организира в рамките на 1 година.

Реакцията на Би Ти Ви се появи след серия трудни за обяснение събития през последната година. Общото между тях е, че съвпаднаха със закупуването на основния конкурент на Би Ти Ви – Нова телевизия, от бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Преди това да стане факт през пролетта на м.г., в продължение на около 15 г. ГАРБ (агенцията се появи у нас през 2006 г. ) постоянно отчиташе по-високи рейтинги за Би Ти Ви. По същата причина допреди няколко години именно Нова искаше такъв комитет да се създаде и призоваваше за одит на ГАРБ. След като обаче телевизията се озова в ръцете на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев, данните на ГАРБ започнаха да стават все по-благоприятни за Нова телевизия и само за няколко месеца тя стана №1 във възрастовата група, която най-вече интересува рекламодателите – от 18 до 49 г.

Докато това се случваше, измерванията на ГАРБ регистрираха не един и два парадоксални резултата. Както „Сега“ писа, през месец май т.г. бе отчетено, че на активните българи между 18 и 49 г. не им е било интересно първото интервю на Васил Божков след бягството му в Дубай, дадено на Антон Хекимян, и са предпочели участие на кмета на Пазарджик Тодор Попов по Нова. А също и че турска следобедна сапунка по Нова се е сторила по-интересна от разкритията на студента Евгени Марчев за полицейското насилие над него и над други граждани в първите дни от протестите. Тези примери не са изолирани и настина поставят въпроси.

Ако въпросният комитет бъде създаден и в него влязат хора, които се поинтересуват как се е стигало до подобни абсурди, то тогава неговите членове вероятно ще проверят начина, по който е формиран т.нар. панел на ГАРБ. Става дума за домакинствата, които имат споразумение с агенцията и в чиито телевизори стоят прословутите устройства, отчитащи коя телевизия се гледали вчера, колко време са я гледали и т.н. Проверката би могла да отговори и от колко на брой домакинства е съставен този панел, в кои населени места се намират те, колко от тях гледат програми по кабел, сателит, и колко – с обикновена антена и т.н. Агенцията вероятно ще даде информация и какъв процент от домакинствата се актуализира ежегодно, което също е едно от изискванията към пийпълметрията.

Засега голяма част от основните играчи на рекламния пазар заявяват, че приемат предложенията и са съгласни да се създаде JIC, който да контролира данните на ГАРБ. В този смисъл е и становището пред „Сега“ на един от собствениците на агенцията Ива Гамари (виж карето). Ръководството на Нова ТВ също декларира, че би работило за създаването и би участвало в такъв комитет. „Подкрепяме стартиралата по инициатива на БАР (асоциацията на рекламодателите) и БАКА (на комуникационните агенции) дискусия в медийната индустрия за създаване на индустриално сдружение на потребителите на пийпълметрични данни. Считаме категорично, че е това е единственият правилен начин за водене на градивен диалог относно развитието на медийния пазар в България. Наличието на консенсус между всички участници е задължително условие за постигане на устойчиви резултати. Считаме също, че опитите за налагане на мнение чрез медийни публикации са неконструктивни и могат да имат само негативен ефект върху процеса, като го дискредитират“, коментират от Нова телевизия за „Сега“.

Що се отнася до организирането на търг за пийпълметрията, „Нова броудкастинг груп“ смята, че това вече се прави чрез обществените поръчки на БНТ за избор на агенция, която да доставя данни на обществената телевизия. „Последната такава поръчка е спечелена от ГАРБ„, пише в становището на медийната група. Същото смята и ГАРБ. Всъщност е спорно доколкото конкурсите на БНТ са търгове, каквото е искането на Би Ти Ви, като не е ясно дали за участие в тях са канени всички признати имена в тази сфера – например компании като „Кантар“, GfK, Ipsos, а не само вече работещите на българския пазар – ГАРБ и „Нилсен Адмосфер“.

От Нова телевизия се учудват, че след придобиването на медията от братята Домусчиеви Би Ти Ви са започнали да се съмняват в данните, които ГАРБ подава на индустрията. „Учудени сме от твърденията за липса на доверие в данните на ГАРБ, които „Би Ти Ви Медиа Груп“ използва за отчитане на своите резултати през последните повече от 10 години, без до момента да ги е оспорвало или поставяло под съмнение„, се казва в отговорите. Шефовете на Нова обаче не споменават факта, че преди телевизията да бъде придобита от най-приближените до управляващите бизнесмени, предишното ръководство също години наред не приемаше отчетите на ГАРБ. Дори през 2013 г. то нарече системата „стар автомобил, сглобен от частите на други още по-стари автомобили“.

Подкрепа за създаването на JIC дава и асоциацията на рекламните агенции БАКА. Тя дори предлага до учредяването функциите му да се поемат от Потребителски комитет. „Имайки предвид, че процесът на създаване може да продължи дълго време (повече от година), подобно на мнението на повечето рекламодатели – наши клиенти, смятаме, че правилният подход е първоначално да се възстанови Потребителският комитет, който веднага да започне да контролира доставчика, да преценява нужно ли е да се прави одит и да обедини усилия на всички в посока създаването на JIC“, коментираха от БАКА за „Сега“.
Засега още не е ясно какво е становището на най-важния участник в рекламната индустрия – рекламодателите, които още не са коментирали предложенията на Би Ти Ви. „Сега“ поиска коментар от една от работодателските организации, но оттам неофициално поясниха, че ще преценят дали и под каква форма да го направят.

Ива Гамари, ГАРБ: Отново благодарим на Нова ТВ, че ползват нашите данни

Какво смятате за предложението на Би Ти Ви за създаване на Комитет на индустрията?
Нашата роля като доставчик на данни за телевизионната аудитория е на трета независима страна, поради което бихме се съобразили с консенсусното решение на индустрията. Многократно и публично сме заявявали подкрепата си за създаването на всяка форма на сдружение, което би поело функциите на Потребителски комитет и Техническа комисия към него – да обединява и формулира изискванията на индустрията по отношение на пийпълметрията в България.

Какво мислите за предложението JIC да подложи на търг системата за измерване на аудиторията?
Търгове за избор на доставчик на данни се провеждат от БНТ на всеки две години. На последните два търга, включително този проведен през юни 2020, нямаше проявен интерес от други местни или международни компании. ГАРБ има дългогодишен опит в участие в търгове, както и система за измерване на телевизионната аудитория с гарантирано и потвърдено от независими международни експерти качество.

Как си обяснявате появата на това становище на Би Ти Ви и направените предложения?
Бихме могли единствено да спекулираме относно мотивацията за появата на това становище на Би Ти Ви в този конкретен момент. За нас Би Ти Ви е дългогодишен партньор, който винаги е използвал и имал доверие в нашите данни.

Според Вас защо „Нова броудкастинг груп“ сключи договор с ГАРБ през 2020 г., след като 6 години преди това отказваше да го направи?
Считаме, че системата на ГАРБ през изминалите много години се е доказала като надеждна, достоверна и прозрачна. Следва да се отбележи, че предвид съществуващите обстоятелства в индустрията, това беше и единственото възможно решение, което да обедини пазара. Отново трябва да благодарим на „Нова броудкастинг груп“ за конструктивното решение по отношение на целия медиен пазар, което придобива особена важност в контекста на настоящата икономическа криза.

Най-нови

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато лидерът на ГЕРБ и бивш...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Вкарват Славчо Пеев в санаториум

На специално лечение в санаториум ще се подложи актьорът ветеран Славчо Пеев. Комедийната звезда на Сатирата е започнал да...

Още интересни публикации