събота, август 20, 2022

В селото на Капитан Петко войвода чудесата не спират

Горите и чукарите наоколо се обитават от духове и лековити природни сили

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Чудеса не спират да се случват в селото на Капитан Петко войвода. Древно поверие гласи, че ако болен човек остави на дърво в близката гора дрехата си, там ще останат и болестите и проблемите му. Преди това обаче трябва да извърши очистване и да премине през серия от ритуали, в това число и да стигне пеша или да бъде занесен до чудодейната гора с дрехите.

Чудо: Сляпо дете прогледна от водата на аязмото край Банско

Селото обаче не е добре познатото от туристическите маршрути Крибул, но пак се намира в този район и се нарича Долен. Викат му селото на Петко войвода, защото навремето тук е сниман филмът за него, в който главната роля изпълнява Васил Михайлов и който сега се излъчва в съботите отново по БНТ 1.

В Долен е запазена и къщата на екранния войвода, в която са правени голяма част от снимките. Иначе селото е архитектурен резерват в Западните Родопи, на 28 километра от Гоце Делчев. Резерватът обхваща няколко десетки сгради, които са паметници на културата и всъщност са т. нар. Задна махала. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните.

Сред забележителностите в селото е и църквата „Св. Никола“, построена през 1834 г., която впечатлява с иконостаса и иконите си. Самата църква се смята за чудодейно място. Там често се молят поклонници от цялата страна, някои идват чак от Америка и Австралия. Американско семейство преди години пристигнало, дарило храма, молило се всеки ден по няколко пъти на иконите, най-вече на Дева Мария. И след 17 години безплодни опити да си направят детенце накрая го заченали именно в Долен.

Местните разказват и още множество истории за чудотворните свойства на иконите в черквата. Самата камбана няколко пъти е била крадена в новото време. Накрая доленци събират средства, събират си и медените съдове, като ги дават за претопяване и правят нова, която е два пъти по-тежка и с два пъти по-хубав по техните думи звук.

Дни преди Гергьовден: Чудо в Бачковския манастир

От древни времена в Долен битуват поверия, че горите и чукарите около селото се обитават от духове и лековити природни сили. Но някои от тях са опасни и могат да вземат живот със същата сила, с която даряват още дни. Наоколо има множество древни находки още от тракийско и по-новото римско време.

В средата на миналия век селото е процъфтявало, имало над 2800 жители, днес са около 300 – гледали са се над 50 000 овце от уникална местна порода. Във всяка къща на вертикални станове са се тъкали вълнени покрови. Някога на пазара в Долен са идвали търговци, някои дори с камилите си чак от Египет. Долен е разположено на 1000 метра надморска височина, името му идва от дол, защото е закътано между върховете наоколо.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации