вторник, декември 5, 2023

Гастроентерологът Ирина Бережная: Не пържете с масло – отровно е

Някои мазнини обаче са по-вредни от останалите и могат да отключат сериозни болести

Последно

Васко Кръпката: През соца свирехме по мазетата и чакахме да пукне Бай Тошо

Той е вечният борец за свобода във всякакви времена. Духът му не търпи окови, истината му извира...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки...

Пържените картофки или пилешки хапки са любима храна на мнозина. И макар повечето хора да знаят за лошото въздействие на пържените храни, това не ги спира да си ги похапват на корем. Някои мазнини обаче са по-вредни от останалите и могат да отключат сериозни болести.

Защо това е така? При процеса на пържене се използва мазнина, която се загрява до 200 и повече градуса. Под въздействието на високата температура се променя структурата на продукта, но по-опасното е, че се променя и структурата на самата мазнина.

В резултат на това се отделят свободни радикали, които влияят много негативно на клетките в тялото, а често дори ги разболяват. Възможно е да се наблюдават и генни мутации, което е сериозен рисков фактор за развитие на рак. Гастроентерологът и диетолог Ирина Бережная посочва, че е опасно да се използва масло за пържене на храна. Ако е прясно, тогава е по-добре да го употребявате само сурово. „При температура над 70 градуса се появяват свободни радикали, които при продължителна употреба могат да причинят рак“, предупреждава специалистката. По-добре е да използвате свинска мас за готвене на ястия, но не забравяйте, че съдържанието на калории в ястието ще бъде много високо.

Най-добре е храната да се запържи в зехтин, тъй като това е единственото масло, което не произвежда свободни радикали при високи температури, казва лекарката. Хирургът онколог Иван Карасев също предупреждава, че рафинираното слънчогледово масло може да бъде опасно за здравето и да провокира рак. Според него продуктът се преработва по време на рафинирането с химикали като бензин и хексан. Тъй като е невъзможно напълно да ги очистите от олиото, те се оказват в храната. Освен това под въздействието на високите температури например по време на пържене в олиото се образуват канцерогенни вещества, които се абсорбират в яденето и навлизат в тялото.

Най-нови

Късметче на деня за 5 декември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 5 декември 2023 година През днешния ден ще ти се случат приятни случайни изненади. Може...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки от нас е бил изправен...

В Истанбул се пропукаха къщи след земетресенията, усетени и у нас

Нов природен катаклизъм разтревожи жителите на съседна Турция. Общо 13 вторични труса са регистрирани след земетресението с магнитуд 5,1...

Сашо Кадиев се връща на бял кон в БТВ: Става водещ на ново шоу

Старата любов ръжда не хваща. Това става ясно от плановете на БТВ. Актьорът Сашо Кадиев, който близо 12 години...

Спипаха пиян до козирката варненец, шофирал с 4,7 промила алкохол в кръвта

На нов печален рекорд станахме свидетели в края на календарната година. Той отново е свързан с войната по пътищата...

Още интересни публикации