вторник, август 9, 2022

Германски анализ ни погреба: България – корупция, злоупотреба с власт и сега това видео

Идиличният Черноморски бряг е мека за корумпирани политици и предприемачи

Последно

Идиличният Черноморски бряг на България е Мека за корумпирани политици и предприемачи. Те са поделили доходоносните терени помежду си, завзели са бизнеса и са над закона. Зло, което досега изглеждаше, сякаш не може да бъде победено, пише „Шпигел онлайн“, цитиран от mediapool.bg. Сега един символичен пример на злоупотреба с власт предизвиква общонационално възмущение. Става въпрос за плаж, близо до който пребивава един от най-сенчестите бивши политици в България и който се охранява незаконно за сметка на данъкоплатците.

Случаят предизвика най-големите политически протести от години – десетки хиляди демонстрират в страната вече дни наред и призовават правителството на Борисов да се оттегли.
Случаят показва също, че след почти десетилетие и половина членство в ЕС България не е провела реални конституционни реформи. Правосъдието зависи от властта, съдебната система е до голяма степен под политически контрол.
Делата за корупция рядко завършват с присъди, а журналистите, които съобщават за такива случаи, са заплашвани. Но тъй като премиерът Бойко Борисов, за разлика от Виктор Орбан, не дразни външната политика, съмнителната вътрешнополитическа ситуация в България не е проблем в Брюксел.

Основният герой на настоящия случай е Ахмед Доган, един от най-дългогодишните политици в България, принадлежащ към турското малцинство и основател на етническата партия „Движение за права и свободи“ (ДПС) през 1990 г. Тя получава десет до 14 процента от гласовете на избори и традиционно служи като доставчик на парламентарно мнозинство за правителства, към които по принцип не принадлежи.
Доган, бивш агент на българската държавна сигурност, вече не е активен политик, но все още се смята за един от най-влиятелните сиви кардинали в страната. Лятната му резиденция, охранявана от НСО, се намира в близост до плажа Росенец, югоизточно от Бургас.

Въпреки че плажовете в България трябва да са достъпни за обществеността без изключение, достъпът до плажа в резиденцията на Доган е блокиран.
Доган също няма право на държавна охрана, тъй като не заема никаква публична длъжност.
Всичко това е известно отдавна. Миналата седмица опозиционният политик и бивш министър на правосъдието Христо Иванов се опита да достигне плаша с надуваема лодка и да забие там българския трибагреник – публична кампания срещу злоупотребата на Доган с власт, документирана на видео.

Иванов беше грубо изблъскан от телохранители и тормозен от полицаи. Стотици хиляди българи гледаха сцените онлайн. Това провокира хората да излязат на улиците и да протестират.
Възмущението на протестиращите е пряко свързано с Доган и неговата партия. Негов ученик е Делян Пеевски, който контролира голяма част от българските медии.
През 2014 г. той бе сред отговорните за един от най-големите банкови фалити в посткомунистическа България, който хвърли страната в тежка финансова криза.
Срещу Доган има и силно негодувание от страна на българските националисти, за които е една от най-омразните фигури.

Другият катализатор за настоящата вълна от протести беше претърсването на кабинетите на двама служители на българския президент Румен Радев, само ден след акцията на Христо Иванов. Главният прокурор Иван Гешев, за когото се смята, че е човек за мръсни поръчки на премиера Борисов, мъгляво я обясни като акция срещу корупцията.
Предисторията на акцията е ескалиращият конфликт между президента Радев, който е близък до опозиционните социалисти, и министър-председателя.

Преди няколко седмици бяха публикувани анонимни снимки, на които се вижда Борисов в спалнята му, с пачки от 500 евро и пистолет на нощното шкафче. В объркано изявление Борисов не изясни въпроса дали снимките са истински, а обвини Радев, че го шпионира. Междувременно Радев пое водещата роля в протестите и изисква оставката на „мафиотското правителство“ на Борисов.
Българите отдавна имат достатъчно причини за протести. Борисов, бивш шампион по карате и полицай в комунистическото вътрешно министерство, управлява с консервативната си партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) с кратки прекъсвания повече от десетилетие.

Като тон на поведение, той е „Бате Бойко“ (Bruder Bojko), приятел. Политически се държи авторитарно. Много българи смятат този „климат“ за репресивен.
Но надеждна алтернатива на Борисов и ГЕРБ не се вижда. Опозиционните социалисти също са замесени в тлеещи корупционни скандали. Освен тях в парламента присъстват най-вече националисти и политически авантюристи. Много българи напускат страната именно заради липсата на социални и политически перспективи – обезлюдяването е драматично!
За да спаси властта си, сега Борисов иска да ремонтира правителството, като смени трима министри. Не е изключено той да подаде оставка, ако протестите се разрастнат: досега печелеше нови избори след тактически оставки.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации