четвъртък, юни 8, 2023

Глас народен: Наглецо Джамбазки, с какви очи искаш задължителна казарма

Отлагал си наборната служба с дълго следване - или си хитрувал, или си бил слаб студент

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

След като правителството даде възможност в проект за изменение на закон всеки българин до 40 години, който желае, да служи в армията по 6 месеца доброволно, патриотите възраждат отново идеята за задължителна наборна служба, пише читателят на retro.bg Георги Андреев. В очите на обществото това е анахронизъм, който по-скоро би ускорил обезлюдяването на страната. В условията на смразяваща бедност не само по стандартите на Евросъюза да се мисли за масова наборна армия и нейното издържане е повече от абсурдно.

Един от най-гласовитите поддръжници на идеята е Ангел Джамбазки, който обича ролята на обществен морализатор. От телевизионно интервю се разбра, че застъпникът на идеята за наборна служба не е ходил войник, защото е отлагал казармата заради проточилото му се следване. Което пък означава, че или е хитрувал и отлагал, или е бил слаб студент. А какъв политик е, няма да коментирам.

С какви очи ще пращаш другите момчета в казармата, за да станат мъже, да научат там „интересни“ по неговите думи неща. Да загубят ценно житейско време, през което могат да трупат опит, знания, умения. А държавата да се гъне и вместо за здравеопазване, образование и социални дейности да издържа наборна армия. Да облича, въоръжава, обучава, храни и най-вече да губи времето на младите.

И всичко това при унищожена напълно материална база. На всеки един градски или селски пазар има щандове, на които за жълти стотинки се разпродава военно имущество – униформи, якета, обувки, гащи, канчета, лъжици, че дори игли и боя за обувки. Военните имоти са разпродадени или полуразрушени, сградите, ако ги има, са превърнати в руини. И всичко това ще се съгражда наново за кефа на някого, за да има нещо черно на бяло за предстоящата предизборна кампания. Когато и да са изборите.
Георги Андреев, София

Ангел Джамбазки: Аз не съм служил, право трудно се завършва

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки никога не е служил в армията, но според него задължителната наборна служба трябва да се върне. Това заяви той в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Казармата била важна, първо, заради „геополитически причини“, второ, защото „малко или много младите мъже и жени“ добивали полезни навици там. Самият Джамбазки обаче не е служил, въпреки че наборната служба бе задължителна, когато бил на наборна възраст. Причината – отнело му „почти 10 години“ да завърши специалност „Право“. Водещата посочи, че от започване до завършването му реално са минали 12 години.

„Право трудно се завършва, ако си го прекъснал веднъж. Има си ред. Явяваш се на военна комисия, на която представяш бележка за това, че си студент. Правил съм го, колкото се е налагало. Не съм ги броил“, обясни той.
Но иначе „патриотът“ имал подготовка, „достатъчно добра за всяка една ситуация“. Каква – не стана ясно.
По думите на евродепутата свикването на Велико народно събрание е нужно за промяната на мандатите на председателите на ВКС и ВАС. Той описа позицията на протестиращите относно свикването на Велико народно събрание с „гроздето е кисело“, тъй като те отдавна искат съдебна реформа, която да се осъществи чрез ВНС, а сега, когато това им се предлага, не искат това да се случи.

По въпроса дали ВМРО ще подкрепи ГЕРБ за вснесените конституционни промени, зам.-председателят каза: „Ако те подкрепят нашите предложения за конституционни промени.“
Джамбазки коментира и другите искания на ВМРО за промени в конституцията – образователен ценз за гласуване, задължително гласуване, запазване на брака като съюз между мъж и жена, право на президента за законодателна инициатива и да иска вот на недоверие към правителството, както и гаранция на гражданство за всеки етнически българин извън страната.
„В конституцията е записано: „Образованието е задължително и безплатно до 16-годишна възраст“, ако един български гражданин е бил достатъчно безотговорен да наруши конституцията, аз не виждам причина този български гражданин да взема решения за моето и вашето бъдеще“, така Джамбазки подкрепи първото от предложенията на ВМРО.

Джамбазки добави, че по този начин не се отнемат правата на гражданите според чл. 6 от конституцията: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.“
„Няма никаква дискриминация в това да си грамотен, когато избираш. Напротив, обратното е по-важно. Уточняваме правото и начина, по който може да бъде осъществено, защото в края на краищата, ако вие не можете да четете и да пишете, как точно разбирате какво ви предлагат партиите. За да извършвате редица дейности, трябва да имате някаква квалификация и тя е свързана с образование. Иначе гласът се купува в махалата.“
(В Конституцията освен това пише: „Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“, бел.ред.)

„Нека да ви попитам така, циганската махала „Нови кът“ във Видин – 8000 гласа за ДПС, хайде да помислим с вас двамата тези хора там дали са били убедени в световния либерализм на ДПС, или са били мотивирани по друг начин. Аз залагам на второто“, заяви евродепутатът.
На въпрос защо не са предложили образователен ценз при множеството редакции на Изборния кодекс досега, Джамбазки заяви:
„И там сме го предлагали, само че ГЕРБ тогава не бяха склонни да го подкрепят, но сега ще им се наложи.“
По повод искането на ВМРО за задължително гласуване, което бе въведено у нас през 2016 г. (но без никакви санкции), евродепутатът заяви, че идеята на партията му е гласуващите да получат някакъв вид облекчение:

„Гласувате на местни избори, намаляват ви местните данъци и такси. Гласувате на национални, европейски и президентски избори, намаляват ви данък общ доход. Така ще бъдат мотивирани избирателите.“
А по-конкретно целта на вписването на това искане в конституцията била, когато дойде следващата власт, тя да не може да промени Изборния кодекс, а да й се налага да свиква ново ВНС за промени в конституцията. На същия принцип било и искането за въвеждането на задължителната казарма.
По отношение на казуса с гражданския брак, който поначало е „между мъж и жена“ според настоящата конституция, Джамбазки обясни:

„Предлагаме държавата да насърчава образованото родителство, грамотното родителство, а не родителството в махалите, и предлагаме това да не се променя. Пак ви казвам, част от протеста настоява да го промени. Хората, които се самоопределят като водачи на този протест, настояват тази формулировка да бъде променена. Ние не желаем тя да се променя. Освен добавката за образованото родителство, образованата раждаемост, за да не стимулираме купуването на гласовете.“
На въпрос как ще се гледа на хората, сключили еднополови бракове в чужбина – за каквито случаи в момента се водят дела у нас, – Джамбазки отсече:
„Негативно! Те няма да имат никаква тежест в България. Тези хора могат да сключат бракове и на Марс, ако искат, но това не е съотносимо в България“, отсече Джамбазки.
Според него няма да има последствия от страна на ЕС при евентуалната забрана на еднополовите бракове в България.

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации