сряда, август 17, 2022

Глас народен: Слави Трифонов е лумпен, Манолова иска само власт

Житейският смисъл на Дългия е едно ферари с цвят червен, кюстендилката говори на диалект

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Аз съм на 75. В дългия си живот съм свидетел на всичко случило се в България. Участвала съм в безброй бригади, работила съм със заплата 65-100 лева въпреки висшето си образование, плащах т. нар. ергенски данък, самооблагане и още куп тъпотии. Оправданието бе „Такова бе времето“.
А сега какво време е? Постсоциализъм с наченки на демокрация, която ни пречи, пише читателката на retro.bg Анастасия Апостолова. Внуци и правнуци на комунисти, които не са посели нищо, като червени кхмери се подиграват с труда на честните, „ремонтират“ държавата. Да, държавата има нужда от ремонт, но съзидателен, не разрушителен, който да се извършва от хора даващи, не искащи.

Определят тълпата като млади хора, върнали се от чужбина, но не от Изток, а от Запад, където никога не е имало член първи в конституцията. Де факто това са деца и внуци на червената буржоазия, която не е прежалила стремежа за господство. Наблюдавам протестиращите, които реват из градовете, облечени като за купон на селски мегдан, загърнали задните си части с китайски байряци, с празни кенчета бира, празни погледи и глави. Хунвейбините на Божков и компания са ужасно неприлични.
Протестът е сериозна социална категория, иска осмислена философия и не се прави от мърльовци с вувузели, които нищо не са създали. Освен всичко те са и страхливи. Никой не си призна за погрома на колата пред Ситняково…

Да, малко хора от партийните кохорти привличат с интелект и аристократизъм. Повечето са в политиката от интерес и егоцентризъм. Но, уви, други няма. Елитът е унищожен след Девети септември, а потомците му бяха натикани в ъгъла. Почти всички са големановци – кой ще замени статуквото? Социалистите на г-жа Нинова, които от комунисти се превърнаха в забогатяла върхушка. Кюстендилката Манолова ли, която говори на диалект и която освен власт не знае какво друго иска, а и доста послъгва. Слави Трифонов е лумпен, чийто житейски смисъл е едно ферари с цвят червен.

Минеков мечтае за лукс във времето, когато баща му е бил придворен на Живков. Хаджигенов е троянски кон, назначен за адвокат на певачката Лилана, която пък е… Христо Иванов е мъчноговорещ потомък на небългарски агенти и т. н. Нищо обещаващо! Мерси!
Демокрацията е сложен подбор от правила и задължения, няма нищо общо с просташките претенции за щяло и нещяло. Нека селските граждани озаптят егото си. Нека към всеки властимащ, забогатял незаконно, се приложат правилата с цялата им строгост.
Нека всеки озверял за богатство се сети за шепата пръст в края. Нека всеки сам измие калта от себе си и тогава всичко ще си дойде на място.

От векове тълпата руши за собствена облага. Протестиращите изпълниха заканата за действия през септември. Зловеща вакханалия. Кръв, погром, социална перверзия.
В годините след 9.1Х.1944 г. имаше една знакова песен „Отново вървят септемврийци… и страшно проклинат: Ний пак зовем на бой. Вечерният вятър в закана оглася заспалия град“. Ако тези, воглаве с Чапай Радев, се развихрят, сменяйки системата, от демокрацията в България ще остане само спомен и Евразия ще бъде доволна.
Анастасия Апостолова, Варна

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации