неделя, декември 3, 2023

Голям и на сцената, и в живота: Напусналият ни без време Бен Крос завеща милиони на България

Още приживе големият актьор разпределил имането си за благотворителност у нас

Последно

За три зодии Коледа ще е най-щастливото време от годината

Във вълшебния свят на астрологията, някои зодии биват по-осветени от благоприятните влияния на звездите по време на...

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод...

Популярният британски актьор Бен Крос, който се предаде на рака на белия дроб след тежка битка на 18 август 2020 година, не е забравил последната си любов – България, в своето завещание. Солидна част от наследството на звездата от „Огнените колесници“, което се оценява на около 30 млн. долара, ще остане в родината ни, която беше дом на актьора в последните му години, съобщава lupa.bg.

Тук не става въпрос за парите, които Бен оставя на третата си съпруга – атрактивната брюнетка от Русе Деяна Бонева. Според наши източници Крос е предвидил не по-малко от милион долара за основаването на музей на сънародника си Джеймс Баучер – ирландският журналист и пламенен застъпник за българската национална кауза. Както е известно, актьорът се превъплъти в образа на кореспондента на Балканите в спектакъла на ансамбъл „Българе“ – Осмото чудо.

Няколко лично избрани от Бен Крос родопски села също ще получат щедри дарения от имането на звездата. Приживе актьорът е разговарял с техните кметове и им е обещал помощ в строежа на училища и детски градини. Общата сума, която е предвидена за това в завещанието на Крос, също е седемцифрена.

Самият ансамбъл „Българе“ също не е пропуснат в последната воля на Крос, както и фестивала в Жеравна, „Аполония“ и още половин дузина културни прояви. Иначе голямата част от наследството на актьора очаквано ще си поделят Деяна и децата му от предишни бракове Тиодор и Лорийн.
Да си припомним отношението на големия приятел на България към нашето културно наследство:

В памет на Бен Крос: Ирландецът, който покори киното и се влюби в България

През 2020 г световното кино загуби един ярък образ, а България – едни искрен приятел. След боледуване от наскоро настъпило онкологично заболяване на 72 години почина британският актьор Бен Крос. Христо Димитров е създател и продуцент на ансамбъл „Българе“, както и приятел и съмишленик на Бен Крос. Двамата се запознават случайно.

„Той казваше, че иска като Джеймс Баучер да умре в България. Неговият завет беше, ако е възможно, да бъде до него на Рилския манастир, където му е гробът. По всяка вероятност там ще разпръснем праха му. Негово желание е да бъде кремиран и прахът му да бъде разпръснат точно, където е неговият сънародник. Двама ирландци, които са направили за България страшно много“, каза Христо Димитров пред камерите на БТВ.

По думите му Бен Крос е доказателство, че България е невероятна държава – и по отношение на хората, и по отношение на фолклора и изкуството, и по отношение на историята ни през вековете.
„Той искаше да бъде българин, да бъде войвода. Искаше да вземе български паспорт и да целуне знамето“, разказа още Христо Димитров.

На фестивала на народната носия в Жеравна Бен Крос се ожени за любимата си – Деяна, спазвайки обичаите на традиционната българска сватба. Актьорът е познат от многобройните си филми в киното. Едни от най-запомнящите се са „Огнените колесници“ – носител на четири награди „Оскар“, както и „Стар Трек“ и „Първият рицар“. В спектакъла „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“ Бен Крос изигра ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер.

Най-нови

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ може сам да си подбере...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод на шоуто, а след него...

Коко от „Фермата“ сподели за огромната си семейна драма

Тежка семейна драма преживява футболистът Коко от "Фермата", който е сред претендентите за победата. Риалити героят призна през сълзи, че един от...

Цветелина Грахич извади мръсните тайни на попфолка на показ

Цветелина Грахич реши да си развърже езика и да каже цялата истина за попфолк бранша и на какво са подложени изпълнителите. Тя...

10 автентични български думи, които младото поколение не знае

Разнообразна е етимологията на старите български думи! От праславянски, старобългарски, латински, гръцки, църковнославянски, ирански и по късно турски, руски, френски, немски, английски,...

Още интересни публикации