петък, септември 29, 2023

Горан Благоев направи Кошлуков на бъз и коприва: Манипулатор, който сее страх в БНТ

Аз ще си отида, но този човек ще продължава да трови атмосферата в телевизията

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

След 15 г. като водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ преди дни журналистът Горан Благоев съобщи във „Фейсбук“, че генералният директор Емил Кошлуков се готви да свали рубриката заради броя й на 6 юни, когато бе излъчен материалът „Как държавата обгрижва БПЦ след пандемията“. Последва среща на Кошлуков със Съвета за електронни медии, на която шефът потвърди, че причината за предприетите от него мерки са именно критичният поглед на Благоев към представители на Светия синод и към премиера Бойко Борисов, припомня вестник „Сега“. Благоев започва работа в БНТ като сътрудник в предаването „Ку-ку“. Завършил е Историческия факултет на Софийския университет през 1993 г., 10 г. по-късно защитава образователна и научна степен „доктор“ в БАН. Има специализация по „Теория и история на дипломацията“.

Г-н Благоев, директорът на БНТ Емил Кошлуков заяви , че като автор и водещ на „Вяра и общество“ постоянно нарушавате рамката, по която БНТ трябва да отразява БПЦ, тъй като нейното управление си е „само нейна работа“ и „никой друг не може да се меси“, а вие го правите, макар да не сте продуцент на публицистично предаване. Според Кошлуков в броя на 6 юни сте отишъл още по-далеч, като сте злепоставил премиера Борисов. Приемате ли, че нямате право на мнение относно БПЦ и отношенията й с държавата, особено ако е критично?
Не приемам подобни обвинения, защото БНТ не е нито синодална, нито правителствена телевизия. Тя е телевизия на българското общество, а в него има различни гледни точки – не само официалните, официозните и конюнктурните, които очевидно г-н Кошлуков иска да наложи. От 2005 г. „Вяра и общество“ е заявено като предаване за религиозна публицистика и култура. Г-н Кошлуков е добре да потърси концепцията, на която аз съм автор. И досега структурно екипът ни беше в направление „Обществени и социални проекти“ към Програмата на БНТ1, а не към направление „Култура и образование“. Кой и как го отчита пред СЕМ не е моя работа – има други нива над мен в йерахията на БНТ. От мен, като изпълнителен продуцент се изискваше на всеки шест месеца да давам отчет на обществено-значимите теми, излъчвани в предаването. В тези отчети съм вписвал и теми, посветени на различните проблеми от живота на религиозните общности – т.е. това е публицистика, според както е замислено и заявено предаването. Разбира се, има и много образователни материали. Предаването съчетава и двете. Преди да стане генерален директор г-н Кошлуков беше програмен директор на БНТ1 и „Вяра и общество“ е било под прякото му наблюдение. Как тогава не откри „тежките нарушения и престъпления“, които ми вменява сега?

Съгласен ли сте с мнението на Кошлуков, че подбирате тенденциозно темите и гостите, с което накърнявате чувствата на православните християни и че заради вас „те не могат да чуят своите пастири от БПЦ“?
Темите в предаването се подбират според тяхната актуалност. Това се вижда от всички зрители и затова то се радваше на такъв интерес. Със сигурност може да има зрители, на които съм накърнил чувствата, но за това има надлежния законов път – ако някой се е почувствал засегнат, има право на отговор и гостуване в предаването. Такива рядко сме получавали. В повечето случаи „ощетените“ реагират със злобни писма и подписки, както сега. Винаги е търсена и другата страна и когато тя е отказвала, съм го обявявал в предаването. Що се отнася до накърнените чувства някому, ще кажа, че сме получавали недоволства и от атеисти, че им нарушаваме правата, като излъчваме церемонията на Благодатния огън от Йерусалим. По тази логика г-н Кошлуков да спре и тези предавания. Ако някой реши да организира атеистите, те също може да го залеят с писма. Тогава какво ще прави?

Що се отнася до пастирите – паството им трябва да ги слуша най-вече в храма, а не по телевизията. Въпреки забраната на Светия синод от 6 февруари 2016 г. служители на БПЦ да не участват във „Вяра и общество“ онези, които не бяха съгласни с нея, намериха начин да заобиколят този абсурд. В момента пиша възражение до СЕМ по повод неистините, изнесени от генералния директор. Там припомням, че и през миналия сезон (от 14.09.19 до 6.06.20 г.) православните теми, материали и гости отново са доминирали в предаването, както е било винаги досега. Православието в България по конституция може да се изразява и представлява от БПЦ, но тя не е само Светият синод. Нейни членове са не само архиереите, но свещениците и миряните. Във „Вяра и общество“ не са преставали да гостуват православни богослови и представители на „народа Божий“. През изминалия сезон мои събеседници са били един митрополит, двама православни епископи, неколцина свещеници. Не споменавам репортажите с изричното участие на православни духовници. Имахме и специални рубрики – една от тях е „Добрият пастир“, в която най-често разказваме за православни свещеници. И това е при положение, че Светият синод ми налага тотална цензура. Смея да твърдя, че някои от митрополите осъзнаха безумието на това решение и се опитват да компенсират отсъствието си неформално. Затова и кръговете, за които „Вяра и общество“ отдавна е трън в очите, така злостно се надигнаха в момента. Но техните обвинения не почиват на аргументи, а на клевети и неистини. Но Бог вижда всичко и най-правилно ще отсъди.

Как ще отговорите на Кошлуков, че вътрешна проверка е установила серия от нарушения във „Вяра и общество“, включително и че като продуцент имате договор със съпругата си?
Не зная за какви нарушения, освен този прословут договор със съпругата ми, е установила тази проверка, както не зная и от кого е извършена. Това, което чух от изложението му в СЕМ, ме кара да мисля, че нещата се поднасят тенденциозно. Подписвал съм договор с моята съпруга, така както в качеството ми на изпълнителен продуцент на „Вяра и общество“ съм подписвал договори за различни дейности в помощ на предаването с всички нещатни сътрудници – консултанти, репортери, преводачи и т.н. Съпругата ми е доцент, университетски преподавател, има втора спецалност английска филология, ползва френски и старобългарски език. През годините ми е помагала много с преводи, издирване на материали и теми, контакти с гости, влючително и от чужбина. Сключвал съм договори с нея за такава дейност инцидентно, а не постоянно – за всеки брой. При това сумите са по определена тарифа, те не са мой произволен избор. Ползвал съм нейните знания и умения и това не е било тайна за моите преки ръководители. Просто в този момент тя беше подходящата да свърши тази работа. Така че с парите, които съм си позволил да изплатя на съпругата ми, не е ощетена нито останалата част от нещатния екип на предаването, още по-малко БНТ. За 15-годишната история на „Вяра и общество,“ поради нашата семейна връзка, тя е дала много повече безвъзмездна помощ на „Вяра и общество“ и БНТ, отколкото онова, което е взела. За миналата година общата сума е 1240 лв. Това може всеки да се провери във финансовата дирекция на БНТ или в НАП. А обвинението, че съм в конфликт на интереси, е юридически несъстоятелно, тъй като не съм държавен служител и никъде не пише, че не мога да наема съпругата си за дейност, в която тя има компетентност. Както се вижда, тя не работи в бакалница или фризьорски салон, за да ми вменява някой чувство за вина. Тази година тя не е взела и лев, няма и да вземе, макар че по време на пандемията помощта й беше повече от полезна. Понякога сме работили до среднощ. Но това е „удоволствието“ да си съпруга на тв труженик. По логиката на г-н Кошлуков един директор на театър не може да допуска в него да играе съпругата му, нищо че е актриса. Ами шеф на институт, в който работи и съпругата? Не са ли в конфликт на интереси? Ако някой смята, че съм ощетил БНТ и данъкоплатците – ще върна тази сума. И още нещо – телевизията е творческа организация, а не военно поделение. Искам да ви кажа, че тя е създала много семейства, които и досега работят в нея. Е какво, да се разведат ли, за да не бъдат в конфликт на интереси, според г-н Кошлуков?

За 15 години освен като водещ и автор съм снимал и стотици репортажи за предаването. Те не са ми заплащани, защото няма как да сключа договор със самия себе си, а по договор аз не съм репортер в предаването. Всичко, което досега съм направил за „Вяра и общество“, както и за директните ефири по църковни и национални празници като автор и продуцент, е било само срещу заплатата ми. За разлика от други предавания, където щатен служител, който се изявява и като водещ, и като автор или сценарист, получава някакво допълнително възнаграждение. Така че доста съм спестил на БНТ от възнаграждения, които би следвало да ми се полагат.

Същевременно, като продуцент на „Вяра и общество“ съм реализирал и икономии от хонорари и стопански разходи, без да ощетявам нещатните сътрудници, на които се плаща. Само за първото тримесечие те са средно по 10% от бюджета на всяко предаване. Така че, ако трябва да стигнем до бакалски сметки, на всеки три месеца БНТ получава от мен като изпълнителен продуцент по един безплатен брой на „Вяра и общество“ – т.е. това са икономии, от които се ползва общият телевизионен бюджет, а не самото предаване. Откакто се помня в телевизията, рядко е имало възможност едно предаване да се възползва от икономиите, които прави. За сметка на това винаги ни се е казвало, че няма пари. Иначе пред обществеността се създава впечатлението, че в БНТ едва ли не тънем в охолство.

Подло и недостойно е да бъда очернян по този начин. Още повече, че аз като автор и водещ на предаването „Вяра и общество“ не получавам и лев авторски. След като г-н Кошлуков развява договора на съпругата ми, следва да спомене и фактите, които излагам пред вас.
Що се отнася до това дали някой е знаел – всеки договор, който се сключва с нещатен сътрудник, се подписва от пет души. Моят подпис е само един, а останалите четирима стоят над мен в йерархията. Кои са те, може да проверите, защото, за разлика от генералния директор на БНТ, не желая да издавам фирмени тайни. Само ще допълня, че договорите за всяко предаване се комплектоват така, че накрая подпис слага и програмният директор. А тази длъжност до лятото на миналата година изпълняваше именно от г-н Кошлуков. Интересно, ако е видял нещо нередно, защо не е реагирал още тогава? Това, което сега се опитва да прави, прилича единствено на компроматна война. Очевидно в създадената от него ситуация той няма други аргументи, освен да развява компромати.

Защо решихте в последното издание на „Вяра и общество“ да разработите темата „Как държавата обгрижва БПЦ след пандемията“? Тя може да се окаже последната за вас в предаването, което водите от 15 г.?
Най-вероятно ще се окаже така. Направих тази тема, защото това повеляваше общественият интерес – видя се и от зрителските реакции във фейсбук. По време на пандемия, на опасност от сриване на здравната система, на задълбочаващи се икономически проблеми и перспективата за масов недоимък, си позволих да поставя на обсъждане въпроса дали това беше най-удачният момент правителството да отпуска 2 102 000 лева за ремонти в БПЦ. Става въпрос за финансирането на трите най-големи манастири у нас, на сградата на Софийската митрополия и на Софийската семинария. Поставих за обсъждане тази тема не по принцип, че държавата финансира църквата, а че моментът е твърде напрегнат от финансова гледна точка и парите можеше да отидат за здравеопазване и социална дейност. Още повече, че по време на пандемията БПЦ не организира нито една видима благотворителна кампания, но сега получава пари от бюджета. Въпросът е твърде морален, за да бъде подминат от една обществена медия. Както виждаме обаче – това е скандално според генералния директор на БНТ. Според позицията му в СЕМ националната телевизия не може да си позволява критики към правителството и Светия синод. Сигналът е ясен. БНТ трябва да е официозна и проправителствена, както вече констатираха и „Репортери без граници“. Това е много тревожна тенденция за държава-членка на ЕС. Хора като Кошлуков в стремежа си да бъдат угодни на правителството, в крайна сметка може да му донесат само негативи.

Как се развиха събитията след това? Вярно ли е, че ръководството на БНТ няма да спре планираните повторения на „Вяра и общество“ през лятото, както Кошлуков заяви пред СЕМ?
Ръководството на БНТ в лицето на програмния директор на БНТ1 Ивайло Огнянов спря сборните летни повторения на „Вяра и общество“ противно на решението на УС от 4.06.2020. В моята дългогодишна работа в БНТ това е първият случай, в който ръководител на звено не се съобразява с решение на принципала – в случая Управителния съвет. И тъй като имам основание да смятам, че това не е негово еднолично решение, предполагам, че е съгласувано с генералния директор като реакция срещу т.нар. скандално предаване от 6 юни. На 20 и 27 юни във времето на предаването бяха излъчени документални филми. В момента съм в болнични и никой не ме е уведомил дали „Вяра и общество“ е върнато в лятната схема – виждам, че е планирано за излъчване в събота на 4 юли, но до тогава има време и нищо не се знае. Това е обичайна практика, откакто ръководството на БНТ е поето от г-н Кошлуков – предавания и водещи често се качват и свалят хаотично.

Около избухването на скандала се появи позиция на БПЦ, от която стана ясно, че Кошлуков сам е потърсил среща със синода. Според вас кой иска повече да ви няма в това предаване – шефът на БНТ или представители на Светия синод?
Това трябва да попитате самите тях. Г-н Кошлуков и досега не е казал за какво е говорил с неколцината митрополити, които са го приели. Можем да съдим само по кампанията срещу „Вяра и общество“, която беше подета след тази среща. Недоумявам как е възможно генерален директор на една обществена медия да търси контакти с външни институции, с които да критикува и злепоставя собствена продукция, която по закон той трябва да защитава. В подобна ситуация БНТ не е вкарвана от нито един генерален директор преди него. Това е безпрецедентна ситуация, която поставя много тежки въпроси за медийната ситуация в България и свободата на словото. Представете си генералният директор на BBC да обсъжда критично и задкулисно с главата на Анликанската църква предаване на собствената си медия. Дали ще продължава да е на този пост? Кошлуков всъщност сам наруши ЗРТ.

На заседанието в СЕМ бе казано, че доста след излъчване на предаването на 6 юни, но едновременно с началото на атаката, срещу вас са се появили над 100 писма, които изглеждат като „писани под индиго“. Какво знаете за тях?
Знам само за четири писма. Другите явно не бяха пристигнали още. За тях ми беше поискано писмено обяснение с обвинението за липса на „плурализъм и обективност“. Прави впечатление, че и четирите писма са писани след срещата на г-н Кошлуков в Светия синод, при това те съдържат само обвинения, но нито един сериозен аргумент срещу тезите, изказани в предаването. По повод останалите „сто писма“ самите членове на СЕМ отбелязаха, че сякаш са писани „под индиго“. Що се отнася до липсата на плурализъм във „Вяра и общество“, ще попитам Емил Кошлуков имаше ли плурализъм в неговото предаване, когато Волен Сидеров индиректно поиска отстраняването ми ? София Владимирова от СЕМ е напълно права, че в много други предавания липсва плурализъм. По важни теми се кани само по един гост. Неясно защо г-н Кошлуков, който отстоява плурализма, упорито мълчи за няколкото петиции и отворени писма в моя защита, които показват много голяма подкрепа?

На изслушването на Кошлуков СЕМ ви защити. Мислите ли, че това ще ви помогне в конфликта с ръководството на БНТ?
СЕМ показа изключително принципна позиция. Изводите от експертното му наблюдение бяха оповестени публично. Няма нарушаване на ЗРТ, а само известен дисбаланс и аз приемам тази бележка. Не вярвам обаче, че професионалните аргументи на регулатора ще помогнат в тази ситуация. СЕМ не може да се намесва в редакционната и кадровата политика на БНТ. Както чухме, г-н Кошлуков се опитваше да наложи своята теза над членовете на регулаторния орган, че аз като водещ и продуцент на предаването съм допуснал законови и други тежки нарушения. При такава силна фиксация върху мен изходът не е труден за прогнозиране.

Според вас какъв сигнал праща Кошлуков на журналистите в БНТ с изискването си за отразяване според „рамката“?
Целта му е очевидна – сплашване. Той така работи, откакто е на този пост. Манипулира или плаши хората. Една безпристрастна, анонимна анкета може да извади доста нелицеприятни неща за атмосферата в БНТ в момента. Но не съм убеден, че някой ще си направи труда да я направи. Да налагаш някому рамка, то е като да връзваш краката на една птица и да й внушаваш, че е грешно и неправилно да лети. Нямам предвид, че свободата на словото е свободия. Това и никога не съм мислил. Но свободата е несъвместима с цензурата и насилието, било то административно или психическо.

Успя ли Кошлуков, откакто е начело на БНТ, да вкара работата на журналистите в „рамката“, за която говори?
Г-н Кошлуков има рамки за всички случаи. По-скоро прокрустови ложета. Не си удобен, имал си неблагоразумието да влезеш в личен конфликт с него – отмъщението е гарантирано. Спомнете си съдбата на Кедъра. Формално го отстрани, защото нямал висше образование. Всъщност Кедъра беше един от малкото достойни колеги, които открито се обявиха срещу назначаването на Кошлуков за програмен директор. Обществена тайна в БНТ е, че освен Кедъра, имаше и други колеги, които са били в неговата ситуация, но те великодушно са изчакани да си донесат дипломите за висшисти. Вижте какво се случва и с предаването „Култура.БГ“ – само защото колегите си позволиха навремето пак да протестират срещу безобразията на Кошлуков като програмен директор, сега са гледани под лупа. На някои от тях, както на мен и редактора на предаването Мариана Венчева, сега се прилага еднаква наказателна мярка – пишеш обяснения, защо не спазваш работното време. При положение, че продуцентите и авторите на предавания сме на ненормиран работен ден. Ако г-н Кошлуков спазва някакви принципи, той би следвало да поиска разпечатки от пропуските на всички служители, но това се прави избирателно. При това обясненията ни се искат за период, в който ограниченията на пандемията още важат и имаме право на работа от дистанция. Друго красноречиво доказателствао за управленските методи на г-н Кошлуков е опитът му да свали Георги Ангелов миналия октомври като водещ на История.БГ, защото си беше позволил да изкаже мнение в своя личен фейсбук профил по повод предаването „БНТ на 60“. Кошлуков прие това като лична обида и искаше да отстрани Жоро от екран, като ме накара аз изцяло да водя предаването. Отказах му, защото не е морално, а и със сваляне от екран те наказват, ако имаш гаф като водещ, не защото изказваш лични мнения.

Вярвате ли, че през есента ще се завърнете като водещ на „Вяра и общество“?
Това, което досега заявява г-н Кошлуков и кампанията срещу мен, в която той участва, не ме изпълват с никакви оптимистични очаквания. Мисля, че тепърва предстои моята публична екзекуция, която той си мислеше да организира пред СЕМ, но не му се получи. Сега виждам, че е впрегнал много мощни фактори, които да продължат оклеветяването ми. Имам сигнал, че един от младите митрополити, за когото се говори, че е свързан с роднини на известен олигарх, медиен магнат и депутат, ще предложи на Светия синод да приеме позиция в защита на генералния директор срещу предаването „Вяра и общество“ и мен. Кой е той, не е трудно да се досетите – неговите медии единствени тиражират злостната кампания и компроматите срещу мен. Надявам се синодалната позиция да е слух, защото в противен случай ще е поредното доказателство за овладяването на България от най-мрачното задкулисие. Скоро ще разберем дали е истина. И тогава нямайте съмнение каква ще е професионалната ми съдба. Аз ще си отида, но този човек ще продължава да трови атмосферата в БНТ.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации