петък, септември 29, 2023

Горчиво: Насред протестите Ахмед Доган вдига сватба в Сараите

Влюбените тепърва щели да се заемат с организацията на грандиозното тържество

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

Грандиозно събитие се готви в сараите на Ахмед Доган. На пищна сватба единственият му син ще встъпи в брак със своята половинка – Памела Жейнова.
Демир Доган и дъщерята на популярния футболен импресарио Николай Жейнов живеят на семейни начала вече близо 3 години. Двамата даже имат син, който се роди в края на 2018 г. Чак сега обаче наследникът на Доган е решил официално да поиска ръката на майката на детето си.

От понеделник вечерта Памела и Демир вече официално са сгодени, след като красивата брюнетка получи дългоочаквания годежен пръстен, пише novini.bg. Пръстенът бил дело на майстори на турскa бижутерийна фирма. Бъдещият младоженец е избрал за половинката си изящно бижу от бяло злато с диамант.

Влюбените тепърва щели да се заемат с организацията на сватбата си. Снахата официално ще бъде посрещната през пролетта на идната година или най-късно в първите седмици на лятото. Бъдещите младоженци се надявали дотогава кризата с коронавируса да отмине, за да могат да споделят своето щастие с роднините и приятелите си, без да се съобразяват с ограничителни мерки.

Предполага се, че лично булката ще се ангажира с част от декорацията на тържеството, тъй като от скоро навлезе именно в това поприще. Предложението за брак на Демир Доган идва само няколко седмици, след като в някои медии плъзна слух, че с Памела вече не живеят заедно.

ВЕЦ на приятел на Доган с години щедро е захранван с вода

Сушавата 2020 г. изкара факти и засили публичните съмнения, че частни водноелектрицески централи (ВЕЦ), собственост на приближени до властта, в предходни години са преработвали повече питейна вода, отколкото са нуждите на местните хора, които определят и количествата за централите. Конкретният сигнал е за ВЕЦ „Камчия“, която е в близост до едноименния язовир, осигуряващ вода за Варна и Бургас. Изненадващо се оказва, че без воден режим за двата града този септември се подава с над 23% по-малко вода за хората там (спрямо септември 2019).

Сривът в количествата сега е цели 30 на сто, измерен спрямо септември 2018-а. Тези факти, черно на бяло загатват, че въпросната ВЕЦ само в предходните 2 години е преработила до 30% повече вода от нуждите на градовете. Това е така, защото водата от язовира първо се насочва към ВЕЦ-а, за да се произвежда чрез нея ток, а след това се отправя към пречиствателна станция, от която след това се насочва за задоволяване на питейните нужди на населението.

Столичният общински съветник Владислав Панев от „Демократична България“ вдигна завесата над казуса във Фейсбук, като посочи, че ВЕЦ „Камчия“ е собственост на Димитър Тадаръков през фирмата му „Булгарлизинг“ и има срочен договор за съвместна дейност с МРРБ. Той отбелязва, че Тадаръков е близък приятел на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. А след това добави, че критично важно за този бизнес е какви количества отпускат на ВЕЦ министърът на околната среда и местните ВиК дружества всеки месец. По закон ВиК операторите заявяват количества на месечна база за използване на води от комплексните и значими язовири, мотивирайки се с питейните нужди на местното население, а министърът на екологията ги утвърждава.

Какво показват официалните данни?

„Проверка в Агенцията за устойчиво енергийно развитие хвърля основателни съмнения, че въпросната ВЕЦ само допреди няколко години е работила с много повече вода, отколкото са нуждите за питейна вода, защото е произвеждал двойно повече енергия. Например, през 2017-а година тя е достигнала до 654 мегаватчаса месечно, което е 70% от капицетата на самия ВЕЦ. Докато тази година при сушата максимумът е 362 мегаватчаса. И при двата случая ВиК операторите казват, че се потребява само толкова вода месечно, колкото е нужна на населението, но данните за произведената енергия поставят под сериозни съмнения това твърдение“, коментира пред Mediapool Владислав Панев.

Във всеки от месечните графици за използване на водите от комплексни и значими язовири, които публикува МОСВ, се посочва, че ВЕЦ „Камчия“ – „може да преработва само използваните водни обеми за питейно битово водоснабдяване„. Впрочем същото се отнася и за останалите хидроцентрали, разположени на питейни язовири

„Задача номер 1 (на управляващите -б.а.) е да пазят водния обем на язовирите, така че подаването на вода за гражданите да бъде гарантирано. А не да зависи от количеството валежи през следващите месеци, както е сега. За да има проблем в несушави години, значи вероятно министърът (не само сегашния Емил Димитров – Ревизоро, но и предишния – Нено Димов) е разрешавал насочване на повече вода за ВЕЦ-а на Тадаръков„, казва още Панев във Фейсбук.

От данните на МОСВ, в споменатите месечни графици, става още ясно, че през септември 2019 г. са ползвани общо 9.920 млн. кубика за питейни нужди във Варна и Бургас, а за този септември са предвидени 7.620 млн. кубика. Спадът е с над 23 на сто. Конкретно, водата за Варна е намаляла от 4 млн. на 3 млн. кубика. Питейната вода за Бургас е „пресъхнала“ с повече от 1 млн. кубика – от 5.9 млн. на 4.6 млн. кубика. Запазва се водоснабдяването от 20 хил. кубика само за двете села, черпещи вода от язовира – Мокрен и Пъдарево. Срив от цели 30% в количествата питейна вода се отбелязва при сравнение на сегашните обеми с тези от септември 2018 г. Тогава са били предвидени 10.780 млн. куб. м за населението.

В документите на МОСВ за септември 2020 г. се казва, че „предвид ниския обем в язовира, разрешените количества за ВиК – Варна и ВиК – Бургас са в съответствие с реално използваните количества през септември 2019 г“. С други думи, така индиректно се признава, че през 2020 г. заявеното количество от ВиК операторите пред министерство се оказва завишено със споменатите над 23 на сто. Още по-любопитно е написаното в графика за август 2020. Там директно пише, че заявките на двете ВиК са били редуцирани, предвид ниския обем на водата в язовира.

„Камчия“ пресъхна наполовина

Проверка на Mediapool показва, че самият язовир „Камчия“ е пресъхнал с 51.4 на сто за година. Полезният обем на вода в язовира е 55.279 млн. кубика за септември 2020 г., докато през септември 2019 година това ниво е било двойно по-голямо – 113.774 млн. кубика. Под полезен обем се разбира използваемата вода във водоема, попадаща между мъртвия обем и измереното най-високо „работно водно ниво“, се уточнява в методологията на Министерство на околната среда и водите.

„В момента „Камчия“ разполага с наполовина по-малко вода в сравнение с миналата година по това време. Според специалисти това може да не е фатално при добро управление и недопускане на претоварване на ВЕЦ там. Само че става въпрос за много пари. Представете си за какви обвързаности става въпрос. Практически властта решава колко пари да напечата на собственика на ВЕЦ-а чрез определянето на това колко вода да му отпусне“, казва още Панев във Фейсбук.

Той заключава, че проличава много ясно схемата ГЕРБ-ВМРО (от чиято квота са Ревизоро и Димов) – ДПС.
„Това е много силна икономическа коалиция на толкова нива. ТЕЦ на Доган, студен резерв, плаж Росенец, зимните сараи на Вълка на язовир Искър (незаконно изграждащия се хотел в горското стопанство, който се проверява от прокуратурата – б.а.), ВЕЦ. Това не са партии, а клиентелистки лобита. Затова няма оставка. За да вървят схемите. Да се назначи нов председател на КЕВР (мандата на Иван Иванов изтече през пролетта), който да бъде изцяло послушен“, добавя още Панев.

И още съмнения

Съмнения, подобни на Владислав Панев, но през януари т.г. публично изрази и Костадин Костадинов, общински съветник от Варна и лидер на партия „Възраждане“. Той цитира местните жители, според които от лятото на 2019-а до януари 2020 г. нивото на язовир „Камчия“ е паднало с 10 метра.
„Причината язовирът да е в това плачевно състояние е, че в течението на река Камчия, на 3.5 километра след язовирната стена, през 2010 г. Бойко Борисов разрешава на фирма, притежавана от Димитър Тадаръков, да направи мини ВЕЦ „Камчия“, която в началото на 2012 г. влиза в експлоатация“, каза тогава Костадинов.
Същия месец регионалният министър Петя Аврамова твърди, че в язовира има вода за 10 месеца напред. Mediapool попита в сряда ведомството на Аврамова в момента вода за колко месеца има в язовира, отговор все още не е пристигнал. Няма отговор и от МОСВ и МРРБ за изнесените факти от Панев.

Тадаръков: Нито един излишен литър не е преработен от ВЕЦ-а

„ВЕЦ Камчия е единственият, който има два пъти проверки от министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро и се видя, че няма нарушение, не е преработен и един излишен литър вода. ВЕЦ-ът е направен на байпас с най-модерната технология. Копейкин (Костадин Костадинов от „Възраждане“ – б.а.), който също ни оплюва му дадох възможност да влезе, да заснеме ВЕЦ-а и веднага направи ново изявление, че това е най-модерният ВЕЦ“, коментира пред Mediapool Димитър Тадаръков.
Тадаръков още подчерта, че по-ниските заявки на ВиК операторите за питейна вода този септември се дължат на по-малкото туристи, които посещават това лято страната ни заради рестрикциите от коронавирус и отново повтори, че ВЕЦ-а му не е преработил нито един излишен литър вода.
Той описа подробно схемата за ползване на водата от ВЕЦ-а.

„От язовир „Камчия“ един тръбопровод отива в пречиствателната станция, където да се пречисти водата за населението. Преди пречиствателната станция е направен ВЕЦ-ът. Той използва вода от язовира за производство на ток и след това водата от ВЕЦ-а отива за пречистване и от там за питейните нужди на населението. ВЕЦ-ът не влияе с нито един литър вода, дали ще се пусне повече или по-малко. Решението е на ВиК“, каза още Тадаръков.
Той добави, че ниското ниво на вода във водоема сега е заради сушата. По отношение на посочената му близост до ДПС, Тадаръков заяви, че никога не е бил член на партията.

Приятелят на Доган

Косвено връзките на Димитър Тадаръков с ДПС станаха ясно видими през лятото на 2007 г., когато той зае поста изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Кандидатурата му бе предложена от земеделския министър от квотата на ДПС Нихат Кабил и одобрена от тогавашния премиер Сергей Станишев. Преди това, на парламентарните избори през 2001 г. Тадаръков беше и в листите на ДПС.
Самият Димитър Тадаръков през 2017 г. разказа за битието на Ахмед Доган пред Нова тв от позицията си на дългогодишен негов приятел.

Ахмед Доган е скромен човек, който живее в хотел с две звезди. Такива са и Боянският сарай, както го наричате, същото е и край морето“, каза той тогава.
„Един човек, който на 25 г. е прочел 23 000 тома литература не може да бъде сломен и унижен. Той е еталон на българин, който обича България. Не си е позволил никога да отиде в Турция и да осъществявава политика на Турция в България“, продължи Тадаръков.
„Когато съм бил на срещи с Доган, той е един перфектен организатор. Когато той кани някого на среща, не кани други хора. Когато аз съм бил там, не съм се срещал с Делян Пеевски. Те може да са се срещали по друго време. Доган разполага със своето си време. Той има право на всякакъв вид срещи. Не съм в ДПС, за да ви кажа дали има напрежение или не“, заключи той.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации