четвъртък, септември 28, 2023

Гузна съвест гризе родни звезди: Родителите им гаснат бавно в хосписи

Животът на известните у нас съвсем не е само блясък, слава и пари

Последно

Импресарио отряза Кичка Бодурова: Не искам да имам нищо общо с нея

"Нямам време, желание и потребност да отговарям на думите на Кичка Бодурова за моето "предателство".Всичко, което тя...

Алена: Кметската битка за София – заложник на сглобката

Най-важното за тези местни избори е да знаем, че те ще бъдат манипулирани според предварителните договорки между...

В Русия нарекоха легендата Исинбаева „западна марионетка“

Подобно на казуса със Сергей Бубка в Украйна, Русия също е на път да зачеркне завинаги световната...

Животът на известните у нас съвсем не е само блясък и пари. Тихомълком и без да се жалват пред камери, те преживяват драми като тези на обикновените хора, а най-болезнено приемат тегобата на своите родители. Заради натовареното си ежедневие някои родни звезди нямат възможност да се грижат лично за своите болни майки и бащи и предпочитат да ползват услугите на специализирани заведения, където техните родители да разчитат на помощ и подкрепа 24 часа в денонощието. Последната, която направи подобен избор, е певицата Тони Димитрова.

Гласовитата бургазлийка призна, че е взела нелекото решение да изпрати баща си в хоспис. Престарелият й татко – бай Димитър, бил застигнат от скорострелна форма на деменция и почти напълно загубил умствените си способности, съобщава retro.bg. Първоначално Тони се разкъсвала, за да смогва да го гледа. Чистела, перяла, гладела, готвела му по няколко пъти в деня и не можела да смогне да гледа кариерата си. После наела жени, които да я отменят, но в крайна сметка се стигнало до настаняването му в елитен частен старчески дом в Бургас, тъй като той се нуждаел от непрекъснати медицински грижи.

Най-болезнено певицата преживява факта, че баща й вече нямал спомен коя е. Не я разпознавал, когато му ходела на свиждания, не помнел даже името й. Деменцията го ударила след смъртта на неговата съпруга. Майката на Тони почина в адски мъки през 2016 г. след неравна битка с рака. Димитрова бе до нея до последния й миг, а междувременно потъналата в грижи изпълнителка на „Ах, морето“ не забелязала, че баща й започнал да се държи странно. Болестта му се развила страшно бързо и малко преди да реши да го прати в хоспис, той на няколко пъти избягал от дома си и се наложило даже да го издирват с полиция.

87-годишната майка на Веселин Маринов също от близо 3 години е настанена в частен дом за възрастни, намиращ се в село Подгорие, община Костенец. ВИП резиденцията е сред най-луксозните у нас и справка с ценоразписа на заведението показва, че месечните такси там започват от 1000 и достигат до 1580 лева. Маринов обаче на драго сърце давал сумата, защото бил много доволен, че персоналът обгрижвал майка му Мария старателно, а тя била болна и имала необходимост от непрекъснати медицински грижи.

„Там постоянно има лекари, рехабилитация…“, казва естрадният трубадур и споделя, че се наложило да прати майка си в хоспис след внезапната смърт на неговия баща. Пенсионерката така и не могла да прежали съпруга си, но се съгласила да напусне родния си дом в Полски Тръмбеш, защото трудно чувала, не виждала и едва се придвижвала с проходилка, заради което не можела сама да извършва дори елементарни действия.
Преди пандемията от Ковид-19 Веско често вземал на гости майка си в София, а после я връщал в хосписа.

За това настоявала неговата последна половинка Веселина, която противно на слуховете, се разбирала чудесно с роднините на певеца. В последните месеци обаче мерките били по-сурови и можел да общува с родителката си значително по-рядко.
Горчив опит със старческите домове у нас има и тв водещата Нана Гладуиш. Нейната майка почина в хоспис преди година. Там тя бе настанена заради тежкия алцхаймер, от който страдаше. На финала на житейския си път майката на Нана не разпознавала нито една от дъщерите си.

Макар заедно със сестра й често да посещавали болната жена, тя ги гледала като напълно непознати. Гладуиш и сестра й не можели да споделят със своята родителка, че и двете имали онкологични диагнози. Така тя до последно не разбрала, че децата й са застигнати от рака и се борят да живеят. Водещата на „Съдебен спор“ все още тежко изживява загубата на своята майка и признава, че е дълбоко притеснена дали няма да унаследи и нейното коварно заболяване.

Вече 2 години вина измъчва и актьора Владо Пенев. Екранният проф. Цонев от „Откраднат живот“ все още не може да си прости, че майка му не починала в собствената си къща, а в старчески дом. Тя си заминала след дълго боледуване малко след като доброволно постъпила в хоспис. „Самата тя организира отиването си там, но в мен стои вина, че нещо не съм свършил. Всъщност аз съм свършил, каквото съм могъл.

И съм сигурен, че тя и сега отгоре ми казва: „Да, ти направи всичко, каквото трябва. Няма да се притесняваш“, сподели наскоро актьорът и бивш министър на културата. Докато майка му била жива, тя била негова единствена опора, тъй като Пенев загубил баща си, когато бил бебе едва на 4 месеца и тя го отгледала сам-самичка.

Най-нови

Алена: Кметската битка за София – заложник на сглобката

Най-важното за тези местни избори е да знаем, че те ще бъдат манипулирани според предварителните договорки между участниците във вредната за България...

В Русия нарекоха легендата Исинбаева „западна марионетка“

Подобно на казуса със Сергей Бубка в Украйна, Русия също е на път да зачеркне завинаги световната легенда Елена Исинбаева.

Антон Хекимян: Аз съм човекът, задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов

"В момента отношенията ми с Бойко Борисов са професионални, каквито са били и през годините. Възнамерявам да действам по...

Любен Дилов-син: Поколението, което вече не бърка Гугъл с Гогол не знае, че…

Гугъл на 25 години! Но все още, колкото и да пише бабата в търсачката „къде е дистанционното за телевизора”,...

Хилари Клинтън се заяде с Путин за НАТО: Жалко, Владимир, сам си го предизвика

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се заяде вчера с руския президент Владимир Путин във връзка с разширяването на НАТО, като...

Още интересни публикации