неделя, септември 26, 2021

Гълъб Донев би тревога: Преизчисляването на пенсиите с доход от 2018 г. не е честно

Този вариант е бензин в огъня на сивия сектор, смятат от АИКБ

Последно

Студени ли са Козирозите, или просто са неразбрани

Козирозите са най-консервативната, традиционна и трудолюбива зодия в зодиака. Това често ги кара да изглеждат студени в...

Лична драма: Любовта за малко не провали живота ми

Години наред ходих с големи очила, бях отличничка в училище, скромна и пълна с комплекси. Но през...

Ирен Онтева с разтърсващи думи за Христо Сираков (Снимка)

Година след смъртта на бизнесмена Христо Сираков единствената жена, която го почете в социалните мрежи, се оказа...

„Личното ми и експертно мнение е, че преизчислението на пенсиите с актуален осигурителен доход, дори от 2018 г., няма да доведе до нарастване на пенсиите с 50 лв. на всички. Около 1,5 млрд. лв. ще струва, а не е много справедливо“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на тристранката относно вариантите за вдигане на пенсиите.

Както „24 часа“ писа правителството е възложило изчисления дали пенсиите да се вдигнат чрез промяна на коефициента на стажа, или чрез преизчисление с актуален осигурителен доход. Промяната в пенсионната система ще бъде част от актуализацията на бюджета, която ще остане за следващия парламент.

Проект: Вдигат всички пенсии поне с 10%, вкарват вътре завинаги бонуса от 50 лева

Нискодоходните, които получават по-ниския размер на пенсиите, няма да получат 50 лв., а 10-15 лв. По-високите пенсии пък ще получат повече от 50 лв., което няма да бъде справедливо като разпределение. Ще мислим и ще търсим варианти, в които ще търсим устойчивост на пенсионната система, така че да гарантираме правата и доходите на българските пенсионери, обясни още Донев.

„Министерството на финансите и аз не сме специалисти в тази област, но нашето мнение е, че вместо да се раздават по 50 лв. всеки месец и решенията да се взимат краткотрайно е добре то да стане устройство, чрез някакъв вид актуализация на пенсиите. Нашата молба към НОИ бе да предложат варианти, като се съобразят със законодателството. Борим се да има предвидимост, а не този разход да се прави месец за месец, каза служебният министър на финансите Асен Василев. И бе категоричен, че правителството не е предубедено към нито един от вариантите.

Мерките занапред пък ще бъдат обвързани спрямо болните от коронавирус. Те ще бъдат ясно разписани, за да има предвидимост, а не да се променят през ден, каза още Василев.

„Г-н Василев, не знам какво влагате в термина „преизчисление на пенсиите“, дали това, което визира Корнелия Нинова, или нещо друго. Законодателят има предвид, че преизчислението е само, когато аз съм реализирала правота си на пенсия и продължавам да работя, а тогава обективно се променя моят осигурителен стаж. Ако имате предвид това, което г-жа Нинова предлага и бе прегърнато от „Мутри вън“ и ДБ, става дума за полагане във формулата на един осигурителен доход, който днес всички работещи правим за пенсиите на хората, които 20 години получават пенсия.

Пенсията е функция на моята заплата и няма логика, когато моят индивидуален коефициент е изчислен на база на работна заплата между 500 и 900 лв., да слагаме същия коефициент на доход, които е два-три пъти по-голям от този върху, който съм се пенсионирала“, каза Ася Гонева от КНСБ. Тя припомни, че според КНСБ най-справедливото решение е увеличението на пенсията да върви през вдигането на коефициента за стаж и приноса на всяка година осигурителен стаж.

Лоши новини: Почти 1 млн. пенсионери остават без увеличение от 1 юли

„Въпросът за пенсиите е много важен и за нас, защото това, което се направи през последните години подхранва и стимулира сивия сектор. Разкъсването на връзката между осигурителен принос и получаваната пенсия е бензин в огъня на сивия сектор. Това трябва да го разберете“, обясни председателят на АИКБ Васил Велев. „За да получи един работник 100 лв., предприятието трябва да плати 53 лв. допълнително за данъци и осигуровки, това е трета категория труд, която е най-масовият случай.

„Данък труд“ е 53 % и когато в резултат на това накрая всички получават еднакви пенсии, независимо дали един е плащал този данък върху 500 лв., а друг върху 1500 лв. Това е пряко указание – плащайте под масата и не ги облагайте с данък“, даде пример Велев. И обясни, че ще се търси най-добрият вариант за увеличение на пенсиите, така че да не се разкъсва връзката между осигурителен принос и пенсии.

Най-нови

Лична драма: Любовта за малко не провали живота ми

Години наред ходих с големи очила, бях отличничка в училище, скромна и пълна с комплекси. Но през един прекрасен ден се появи...

Ирен Онтева с разтърсващи думи за Христо Сираков (Снимка)

Година след смъртта на бизнесмена Христо Сираков единствената жена, която го почете в социалните мрежи, се оказа майката на сина му Кристиян...

Петя Буюклиева изригна за скандала с Лили Иванова

Отзвукът след концерта на Лили Иванова в Античния театър в Пловдив продължава с пълна сила в социалните мрежи. И навярно примата на...

Тони Стораро с тежък удар по Азис в Турция (Снимка)

Поп фолк звездата Тони Стораро направи това, което колегата му Азис не можа в Бурса, а южните ни съседи изпаднаха в див...

10 храни, с които ще забравим за излишните мазнини

Някои хора са в постоянна борба с килограмите. Въпреки всички опити, те не успяват да се оттърват от излишните мазнини. Храненето е...

Още интересни публикации