вторник, март 21, 2023

Дават 7 евро за час труд у нас и 37 евро в Германия

Нетните доходи в Румъния са с 16% по-високи отколкото в България

Последно

Късметче на деня за 21 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 21 март 2023 година Днес за теб е емоционален ден....

Шарън Стоун през сълзи: Загубих половината си пари от фалита на банките

“Загубих половината си пари заради това нещо с банките.” Това разкри през сълзи актрисата...

Турци провалят “Сървайвър”

“Сървайвър” е големият губещ формат в тв ефира, отстъпвайки драстично с незадоволителни рейтинги пред всички останали предавания.

Разходите на фирмите за един част труд в България са средно 7 евро, а в Германия са 37,2 евро, обявиха от европейската статистическа служба Евростат.

В България трудът не само е най-евтин, но и изостава значително от средните нива за страните от ЕС, пише trud.bg.

Най-близо до нас е Румъния, където един час труд струва на бизнеса 8,5 евро. Във всички останали страни от ЕС разходите на фирмите за наемане на хора са над 10 евро на час.

Сред страните с ниски разходи за труд са Унгария (10,4 евро на час), Латвия (11,1 евро), Хърватия (11,2 евро), Литва (11,3 евро), Полша (11,5 евро) и Словакия (14,2 евро).

Средно за страните от ЕС един час труд струва на бизнеса 29,1 евро. Най-скъпо излиза наемането на хора в Дания, където за един час труд работодателите дават средно 46,9 евро.

На следващите места по най-високи разходи за труд се нареждат Люксембург (43 евро), Белгия (41,6 евро), Швеция (39,7 евро), Нидерландия (38,3 евро), Франция (37,9 евро), Австрия (37,5 евро) и Германия (37,2 евро).

Оказва се, че разходите за труд в Германия са над пет пъти по-високи отколкото в България, а в Дания са над 7 пъти по-високи.

Затова простото сравняване на цените на сиренето и яйцата в България и Германия, каквото смята да направи служебното правителство, няма да даде никаква реална представа за надценките, които слагат търговците.

У нас разходите за заплати на земеделските производители, на хората в млекопреработвателните предприятия, на шофьорите, на работниците в складовете и магазините са около пет пъти по-ниски от тези в Германия.

Бензинът в България също е по-евтин. Затова, ако просто видим, че сиренето у нас е с цена близка до тази в Германия, това реално няма да даде светлина за надценките, които слагат търговците.

От Евростат публикуваха и данни за брутните и нетните доходи на хората в страните от ЕС. Разбира се, България е на последно място по размер на доходите.

Брутните годишни доходи на работещ човек без деца в България са средно 9371,61 евро. Най-близо до нас е Румъния с 13 434,93 евро на година, а най-високи са брутните доходи в Дания – средно 60 750 евро на година.

По-ясна представа за нивото на доходите дават данните за нетните доходи – след плащане на данъци и осигуровки и след получаване на семейни добавки за деца.

В България нетните средни доходи на работещ човек без деца са 7272 евро на година, при 8476,1 евро в Румъния и 32 850 евро в Германия.

Оказва се, че средните нетни доходи на работещите хора в Германия са четири пъти и половина по-високи отколкото в България.

Затова в България дори покупката на германска кола на старо излиза доста скъпо за голяма част от населението, а цените на морето са приемливи за германските туристи.

В Румъния нетните доходи са с 16,5% по-високи от нашите.

В 11 страни облагането е по-малко

Влияние върху размера на доходите на хората оказват плащаните данъци и осигуровки. Сред страните от ЕС има 11 държави с по-ниски от нашите налози върху доходите, показват данни на Евростат.

В България данъчно-осигурителната тежест върху хората с ниски доходи (които получават до 67% от средната заплата) е 34,9%, обявиха от Евростат.

Тук влиза както данъкът върху доходите, който е 10 на сто, така и пенсионните и здравни осигуровки. Средно за страните от ЕС данъчната тежест е малко по-висока – 39,1%.

Най-малко налози върху доходите плащат в Кипър – само 18,1%, показват данните на Евростат. Второто място по най-ниски налози си поделят Ирландия и Малта, като и в двете страни данъчно-осигурителната тежест е 25,2%.

По-ниско отколкото в България е и данъчното облагане в Дания, Естония, Гърция, Хърватия, Литва, Люксембург, Нидерландия и Полша.

Най-високи налози върху доходите плащат в Белгия (45,7%), Германия (44,3%) и Австрия (43,3%).

Най-нови

Шарън Стоун през сълзи: Загубих половината си пари от фалита на банките

“Загубих половината си пари заради това нещо с банките.” Това разкри през сълзи актрисата Шарън Стоун по време на...

Турци провалят “Сървайвър”

“Сървайвър” е големият губещ формат в тв ефира, отстъпвайки драстично с незадоволителни рейтинги пред всички останали предавания. Оказва се,...

Д-р Емилова: Отслабването с инжекции за диабет може да отключи рак

Пролетта е сезон за пречистване на тялото. Неслучайно пролетните пости са най-дългите - 48 дни, защото организмът трябва да...

Бояна Шарлопова се изпокара с доведената си дъщеря

Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“, твърди бизнес дамата, цитирана от "Марица".

Пълен обрат: Васил Драганов се обясни в любов на Андреа „Кебапчиева“

„Една голяма любов за съжаление приключи грозно и драматично. 18 години Андреа беше най-близкият ми човек. Много се обичахме.

Още интересни публикации