неделя, декември 3, 2023

Делян Пеевски: Правителството незабавно да забрани колите с руска регистрация

Цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена

Последно

За три зодии Коледа ще е най-щастливото време от годината

Във вълшебния свят на астрологията, някои зодии биват по-осветени от благоприятните влияния на звездите по време на...

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод...

За незабавно въвеждане на забраната за влизането през границата на България на автомобили с руска регистрация настоя народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и митниците да приложат изпратената преди повече от две седмици от Европейската комисия забрана, която е част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души, като няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попадат в обхвата на митническите кодове.

Делян Пеевски обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК във връзка със сигурността на границите на България като европейска държава е от ключово значение за присъединяването на страната към Шенгенското пространство.

В следствие на санкциите, цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена.

От бързите и адекватни действия на правителството по отношение на изпълнението на изискванията за присъединяването на България към Шенген зависи до края на годината това да е факт, напомня Делян Пеевски.

Забраната за допускане на моторни превозни средства регистрирани в Русия на територията на ЕС придоби актуалност с публикуван документ на 8 септември от страна на Европеската Комисия.

Става ясно, че не се допускат на територията на ЕС МПС-та, които се използват за лични и търговски цели.

В противен случай, държавите-членки на ЕС имат правото да конфискуват тези МПС-та.

Литва, Латвия, Естония, Финландия и Полша са сред първите държави, които прилагат забраната.

Защо темата придоби актуалност – всъщност 11-и пакет от санкции предвижда забраната за внос на “луксозни” коли в ЕС (на стойност над 50 000€), но ЕК актуализира на 8/09 “често задавани въпроси” рубриката на сайта си и тази актуализация навежда до допълнителни въпроси – какво се случва с МПС-та, които са с руска регистрация и са вече на територията на ЕС.

Euroactiv обръща внимание на въпроса, че в България има над 300 000 руски граждани, които са си купили имоти на територията на страната и съответно ползват МПС-та с руски регистрационни номера.

Говорителят на ЕК – Даниел Феррие отговаря на този въпрос по следния начин – държавите членки трябва стриктно да спазват тази забрана, даже и да не става реч за “внос” на МПС-та, забраната важи за пресичането на границите на ЕС даже с туристическа цел или за краткосрочно пребиваване (short stay).

Най-нови

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ може сам да си подбере...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод на шоуто, а след него...

Коко от „Фермата“ сподели за огромната си семейна драма

Тежка семейна драма преживява футболистът Коко от "Фермата", който е сред претендентите за победата. Риалити героят призна през сълзи, че един от...

Цветелина Грахич извади мръсните тайни на попфолка на показ

Цветелина Грахич реши да си развърже езика и да каже цялата истина за попфолк бранша и на какво са подложени изпълнителите. Тя...

10 автентични български думи, които младото поколение не знае

Разнообразна е етимологията на старите български думи! От праславянски, старобългарски, латински, гръцки, църковнославянски, ирански и по късно турски, руски, френски, немски, английски,...

Още интересни публикации