събота, януари 28, 2023

Депутати: Гълъб да слага плувките и плавниците и да идва при удавниците

Народните избраници скочиха срещу служебния кабинет, искат Радев в парламента

Последно

Почина раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев

Раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев почина. Това стана ясно от публикация на Стоян Славчев...

Откриха нови древни гробници в Египет, археолозите останаха без думи

Археологическа експедиция откри впечатляващи гробници от времето на Старото царство на Древен Египет в некропола Сакара край...

Билкарница: Лили Иванова цери болки в ставите и високо кръвно с кал

Примата на българската естрада Лили Иванова е особено педантична, когато става дума за здравословното й състояние.

Депутати от всички парламентарни групи излязоха с остра критика срещу служебния кабинет.

Стигна се до искане президентът Румен Радев да се яви в Народното събрание, за да обясни действията на назначените от него министри.

Депутатът от БСП Иван Ченчев определи като „безпрецедентно нахалство“ изявлението на служебния премиер Гълъб Донев, че изслушването му в парламента е пиар ход и сламка за удавници.

„Това не е ли обида към парламента. Хайде, г-н председател, заедно да призовем служебния министър-председател, назначения министър-председател да слага плувките и плавниците и да идва бързо в парламента при удавниците.

Изобщо май отиваме до това, че един човек контролира всички в държавата, но всички от назначените.

Хайде да сложим край на всичко това – да се вземем в ръце и да махнем назначените. Мисля, че е време“.

Репликира го Йордан Цонев от ДПС: „Всеки ще ни нарича както си иска, защото ние не упражняваме конституционните си правомощия като народни представители.

Ако от 4 парламента, 3 не могат да излъчат редовен кабинет, ние за какво призоваваме от тази трибуна“.

Но атаката срещу служебния кабинет не спря. Депутатът от левицата Явор Божанков се оплака, че в получен от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов отговор няма имена на фирми и цени на сключени от ведомството договори:

Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога не съм вярвал, че ще го кажа“.

Може би се налага президентът да дойде и да даде обяснение за поведението на министрите си, призова на свой Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

„Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България? Това е въпросът към Вас днес“.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък призова: „Министърът на културата, ако може да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор.

Между другото да ви съобщя, че е назначил Татяна Дончева, наш колега отпреди няколко Народни събрания за член на борда на Фонд „1300 години България“, което е абсолютно необяснимо.

А себе си се е назначил за председател на Управителния съвет. Така че моят призив е някои министри евентуално да се покажат, но други, ако може да не се показват чак толкова много“.

Освен Дончева, служебният културен министър е поставил във фонда Жанет Жикова, Бисера Манолова, журналистката Копринка Червенкова и Йордан Гълъбов, като мандатът им е 4-годишен.

Най-нови

Откриха нови древни гробници в Египет, археолозите останаха без думи

Археологическа експедиция откри впечатляващи гробници от времето на Старото царство на Древен Египет в некропола Сакара край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”.

Билкарница: Лили Иванова цери болки в ставите и високо кръвно с кал

Примата на българската естрада Лили Иванова е особено педантична, когато става дума за здравословното й състояние. Звездата рядко боледува,...

Голямата любов на Ламбо се върна към живота

Втори живот живее известната полска актриса Барбара Брилска, която през 70-те години на миналия век изживя голяма любов с българския си колега...

Психарката от „Младост“ нападна нови две жени на пъпа на София

Жена е нападната в центъра на София от друга жена. Инцидентът става на кръстовището между улиците “Георги Раковски” и...

Намериха мъртъв издирвания в Германия Златко

Намерили са мъртъв издирвания българин в Германия, пише GlasNews.bg, позовавайки се на близки на Златко Борисов. Тялото му е...

Още интересни публикации