вторник, август 9, 2022

Диетологът проф. Донка Байкова обяви какво е опасно да хапваме през лятото

Какъв хранителен режим да спазваме по време на епидемия

Последно

Проф. Донка Байкова е дългогодишен специалист по хранене и диететика, преподавател в Медицинския университет. Има над 20 години консултативна дейност в своята област и над 550 научни трудове. Заниманията й са предимно в сферата на детското, ученическото и протеиновото хранения и ефекта им върху човешките тела. Казва, че е правила изследвания с над 18 000 опитни животни, което по-късно й помага в работата й в областта на науката „Диететика”, пише novini.bg. С нея разговаряме за това как трябва да се храним пълноценно в условия на застрашаваща инфекция и летни жеги.

Диетичните ограничения по време на опасност от коронавирус не са препоръчителни, освен ако са строго контролирани. Ограниченията могат да доведат до намаляване на защитните функции на организма, което в този период е много опасно. Аз препоръчвам да се консумират нискокалорийни продукти и да имаме по-лек режим на хранене. У нас съществуват традиции в това отношение – сезонното хранене. Инстинктивно през топлия сезон изключваме мазните и висококалорийни храни, защото организмът има затруднения в регулацията на топлината. Навън е горещо, ние произвеждаме топлина и така енергийният баланс се наруша, затруднява организма. Затова не е препоръчително да се консумират колбаси, наденички, мазни меса, тутманици и баници.

Когато през летния период поемаме по-малко калории, а горим повече с движение, то това неминуемо води до редуциране на натрупаните килограми през зимата. В условията на епидемия обаче не е подходящо съвсем да изключим протеините и белтъчините и да прЕминем изцяло на зеленчуци, защото имунната система е основана на белтъчни тела и участието им в защитата на организма. Както клетките убийци на специфични вирусни и микробиални агенти са белтъчни структури, то ние трябва да имаме достатъчен прием на белтък в тази „борба“. Създаването на антитела, които трябва да получим и срещу специфичния коронавирус сега, се основава също на прием на белтъци. Клетъчният и хормоналният имунитет изискват прием на пълноценни белтъчни храни.

През лятото ние предпочитаме по-леки белтъчини като риба, млечнокисели продукти и розово, а не тъмно червено месо, т.е. пилешко, птичи и други нетлъсти меса. Чрез тях можем да си набавяме така необходимото за организмите ни желязо за кръвотворенето. В рибата, месото и жълтъка на яйцето има доста желязо. Не бива да се отказваме от млякото и млечните продукти, които съдържат калций и витамини, минерали и белтъци.
Веганите и вегетарианците е добре да ядат бобови и зърнени храни, за да си набавят нужните белтъчини. Могат да комбинират примерно грах с ориз, картофи с боб и т.н.. Така ще балансират дефицита на аминокиселини, които не присъстват в хляба и салатите.

Гладолечението не е препоръчително в настоящия период, защото е опасно да се предизвика срив на имунната система, а такъв медицински доказано става, когато човек пие само вода. Говоря от позицията на човек, стъпващ върху факти и медицински доказателства. Гладуване повече от три дни срива имунната система. При свърхконсумация на мазнини, пак има срив на защитата на организма ни. Затова е важно да се знае, че две супени лъжици на ден растителни мазнини, е оптимумът за добрия метаболизъм. Може да се набавят както от растителните олиота, така и от омега 3 съдържащите храни като рибата например и др.морски храни.
Белтъчните храни трябва да се консумират с много салата или сокове и плодове, които са източник на витамин С. Това е препоръчително, за да става по-лесно преносът на желязо.

Монодиетите, които нашумяха през последните години, може да се прилагат в рамките на три седмици – 21 дни.
И обезателно да се редуват – ден на еднообразно хранене, после ден с разнообразие. Една порция постно месо има около 100 ккал на 100 грама, за усвояването на които организмът изразходва повече калории, все едно че прави гимнастика. Това се случва обаче, когато има и паралелен прием на зеленчуци.
В заключение ще припомня, че няма неподходяща храна. При балансираното й приемане, е възможно да се свалят до три килограма на месец без драстични ограничения.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации