петък, ноември 25, 2022

Доц. Андрей Чорбанов каза голата истина: Вирусът се справя чудесно с топлото време

Живее си добре и се разпространява в много топли райони

Последно

Късметче на деня за 25 ноември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 25 ноември 2022 година "Покажи на какво си способен, остави...

Красива, но и надарена от Бога с доброта: Така всички ще запомнят Анахид Тачева

Тя беше най-красивото лице на БНТ. Телевизията трябва достойно да се раздели с нея. Жалко, че така...

Иван Кокинов, който намушка ученичката Селин 19 пъти: Кучето мръсно оцеля

Часът е около 8 вечерта, 27 юни 2021 г. Две момичета и техен приятел излизат от блок...

Коронавирусът не е сезонен вирус. Няма как да очакваме да изчезне с появата на топлото време. Вирусът по принцип си живее и се разпространява в много топли райони”. Това заяви доц. Андрей Чорбанов от Департамент „Имунология“ в Института по микробилогия към БАН за Нова ТВ.

„Ясно е, че през последните дни има увеличен брой тестове. Ако се изчисли процентът на положителните проби спрямо тестовете, ще се види, че резултатът не е шокиращ. Нарастването на броя на заразените всъщност е доста бавно и плавно”, каза още той.
По думите му в момента лабораториите работят вече много по-добре.
„Твърденията, че няма групов имунитет са безумни. Фактът, че разпространението е такова покачва, че има такъв. Все пак разпространението е много малко на фона, на който може да се очаква”, коментира доц. Андрей Чорбанов.

И допълни: „Няма нито един доказан случай в световен план за повторно заразен. Смятам, че има имунитет. Все още нямаме технологично време, за да се докаже, колко време трае той”.
„Вирусът се разпространява най-вече сред хора, които са плътно заедно, например хората в домовете за възрастни, семейства. Огромният процент загинали хора в Швеция, Италия и Испания е в домовете за възрастни. Те не спряха свижданията“, посочи още доц. Андрей Чорбанов.

Проф. Кантарджиев: Ако отново има пик в България, ще е през есента

Ако отново ще има пик на COVID-19, той ще е през есента. Случаите ще започнат да се увеличават със застудяването и с началото на учебната година. Вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни инфекции. Това каза по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб.

Той определи разпространението на инфекцията в София като дифузно (разпръснато), а в областите – на огнища.
Проф. Кантарджиев опроверга твърденията на някои експерти, че през летните месеци епидемията ще стихне.
„Юни мина, а днес са 165 новите случаи, може да минат и 200, но това не е защото правим много тестове. Просто много голям процент от тези тестове са положителни. В началото, когато правихме стотици тестове на ден, положителният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процента в някои проби е 10“, обяви той.

Професорът каза още, че 70-80% от случаите на заболели с COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки, като при тях болестта минава за една-две седмици. И в този случай обаче трябва да се потърси медицинска помощ, защото дори заболяването да протича леко, вирусоносителите могат да заразят други хора в обкръжението си, които да са в рисковите групи, каза профекорът.
Проф. Кантарджиев отново настоя да се спазват препоръчаните мерки. Той обърна внимание и на пазаруването в хранителните магазини като препоръча да се ползват колички, а не кошници, защото така ще има повече отстояние между хората.

„Сега ни питат: „Защо толкова много изследвате?“. Това го правим, не за да плашим хората, а за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болният“, настоя той.
Големият брой тестове са назначени от ръководители в държавната администрация, които изследват работниците от общините.

„В момента собствениците на предприятия също активно тестват. Мили собственици, по-добре е да организирате такива мерки, че да не допускате разпространението на болестта в колективите и да организирате такива мерки, че да хващате първите случаи, отколкото след това да давате немалко пари, за да правите PCR тестове на цялото предприятие… „, настоя Тодор Кантарджиев.
По думите му най-опасно е да се прикрива болестта. „Ако криеш инфекцията и си мислиш, че ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш“, категоричен бе той.

За изследването на българските щамове

Директорът на НЦЗПБ съобщи, че вече са секвенирани (разчетени) първите щамове на коронавируса у нас. Те са качени в Световната генетична банка и са анализират. От 35 секвенирани щама 33 са подобни на циркулиращите в Европа, каза експертът. Но в нашите щамове липсват някои от мутациите. Два от тях са идентични с началния китайски щам. Професорът призна, че не знае как този щам е попаднал в нашата популация, след като всички пътували до Китай са били под строга карантина.

Следващата седмица ще може да се каже кои мутации са доминиращи у нас и дали са свързани с поведението на вируса и промени в заболяването. Това може да обясни каква е епидемичната връзка между пациентите и от кои държави са дошли.
Утре започва секвенирането на още една група щамове.

Най-нови

Красива, но и надарена от Бога с доброта: Така всички ще запомнят Анахид Тачева

Тя беше най-красивото лице на БНТ. Телевизията трябва достойно да се раздели с нея. Жалко, че така бързо си тръгна от екрана...

Иван Кокинов, който намушка ученичката Селин 19 пъти: Кучето мръсно оцеля

Часът е около 8 вечерта, 27 юни 2021 г. Две момичета и техен приятел излизат от блок 33 на бургаския кв. “Изгрев”...

Сбогом, „Газпром“: Германия посрещна първия си кораб с втечнен природен газ

Първият кораб, специално предназначен за връщане на втечнен природен газ (ВПГ) обратно в газообразното му състояние, пристигна в Германия днес, предаде ДПА.

Завесата падна: Ето го бебето на Лиляна Павлова (снимка)

Лиляна Павлова е станала майка за втори път преди 40 дни. Новината потвърди нейната вече пораснала първородна щерка София,...

Скръбна вест: Почина любим глас от БНР

Почина дългогодишната журналистка от програма "Христо Ботев" на БНР Грациела Ингелска. Това съобщи нейната сестра Силвана Ингелска за БНР.

Още интересни публикации