петък, септември 22, 2023

Доц. Атанас Мангъров предупреждава: Има възможност отново да бъде парализирана държавата

Коментар на началника на Детската клиника в Инфекциозна болница

Последно

Новият ковид „Пирола“ вече е до нас: Стигна Гърция, има 39 жертви за седмица

Нов вариант на Covid-19 беше засечен в Гърция. Здравното министерство там констатира рязко покачване...

Руската църква в София затваря врати заради изгонените свещеници

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София затваря вратите си. Това съобщиха от...

Независимостта на България е награда за търпението и хитростта на дипломацията ни

Когато княз Батенберг абдикира, настъпва криза в управлението и след няколко месеца се появява идеята да се...

Има възможност отново да бъде парализирана държавата. Защо това се прави, аз не мога да отговоря. Аз просто излагам медицинските факти. Когато фактите говорят, няма какво друго да се каже. Вижда се, че процентно няма нарастване на доказаните заразени през май и юни месец. Няма. Другите неща, ако ги има, те не са медицински и аз за тях не мога да говоря, например защо се намесва прокуратурата. Това каза началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров за Дебати.БГ.

„Виждате, че отново се заговори за ковчези, по телевизията започнаха да дават кадри от погребения на жертви на COVID в Латинска Америка. Защо се прави това, аз не мога да отговоря. От медицинска гледна точка основание няма. Когато цифрите се дават в абсолютни стойности, те изглеждат много страшни, но това е манипулативно. За да можеш да сравняваш, трябва да използваш проценти. И когато бройката на заразените се даде като процент от направените тестове, се вижда, че през май и юни няма никаква промяна процентно“, каза още Мангъров.

Доцентът коментира, че от началото на пандемията СЗО каза толкова неверни неща, че просто не искам да коментирам. Пак ще кажа – защо това се прави, не е много ясно. „Но нещата от медицинска гледна точка са така, както ви казах. Процентно няма повишаване броят на случаите спрямо броят на направените тестове през май и юни“, коментира той.

„След два месеца ще имаме проблем“, предупреждава водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Според него вече има сериозни признаци за повторно разпространение на коронавируса сред германското население.

Кристиан Дростен се опасява, че след избухването на заразата в кланиците „Тьонис“ коронавирусът може да се разпространи отново сред германското население. За това говорят и данните от други места, в това число и Берлин, където вече има сериозни признаци за завръщане на коронавируса, пише eurocom.bg

Вирусолог: След два месеца ще имаме проблем
„Не съм оптимист“

Затова сега трябва да сме особено бдителни – иначе рискуваме втора вълна на епидемията, предупреждава Дростен и дава пример с южните щати в САЩ, където въпреки високите температури нещата се развиват драматично. „Там прекалено рано разхлабиха ограниченията“, убеден е германският вирусолог.

„Не съм оптимист, че след месец епидемиологичната обстановка ще е толкова спокойна, колкото днес“, казва още Дростен и добавя: „Ако сега не включим алармата в главите си, след два месеца ще имаме проблем“.

„Да мислим отсега за опасността наесен“

Сходни предупреждения отправя и германската вирусоложка Мелани Бринкман. Според нея опасността от втора вълна на епидемията през есента е голяма и затова в никакъв случай не бива да се избързва с премахване на ограниченията, съобщава „Дойче Веле“.

„Трябва да продължим да спазваме дистанция, да носим маски и да ограничаваме контактите си с други хора – това ще е решаващо за развитието на епидемиологичната обстановка през есента“, предупреждава Бринкман.

Най-нови

Руската църква в София затваря врати заради изгонените свещеници

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София затваря вратите си. Това съобщиха от Външното министерство на Русия във...

Независимостта на България е награда за търпението и хитростта на дипломацията ни

Когато княз Батенберг абдикира, настъпва криза в управлението и след няколко месеца се появява идеята да се убеди да се завърне на...

Жена прехвърли имоти 3 часа след смъртта си в Монтанско

2 декември 2019-та година. 75-годишната Цветанка Лазарова от монтанското село Лехчево умира. В смъртния акт пише,...

Иван Такев скърби за дъщеря си: Изминаха 40 тягостни дни без нашата Деничка звездичка

Бащата на починалата Деница Такева - дългогодишният журналист от БНТ Иван Такев, скърби за нея в емоционална публикация във фейсбук профила си:

Късметче на деня за 22 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 22 септември 2023 година "Играйте и ще спечелите, защото днес вашето късметче са парите."

Още интересни публикации