събота, януари 28, 2023

Доц. Сотир Марчев би тревога: Шофьорите да не пият парацетамол

Първият случай на грип тип А у нас за годината е на жена, пътувала до Египет

Последно

5 признака, с които да познаем сърдечната недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е често срещана. Ако не се лекува, може да стане много лошо. Сърдечна недостатъчност възниква,...

Късметче на деня за 28 януари 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 януари 2023 година "Силна воля и късмет ще те...

Вижте какво се случва с олимпиеца Гълъбин Боевски след затвора в Бразилия

"Аз съм може би единственият, който знае как е живял в затвора в Бразилия Гълъбин Боевски. Може...

Първият случай на грип у нас тази есен е установен в средата на октомври. Жена, прибрала се от екскурзия в Египет, е посетила лекар с оплаквания.

Направени са й серия тестове, които показали грип тип А. Това обясни кардиологът проф. Сотир Марчев пред bTV. След установяването на случая той надлежно е уведомил здравните власти.

По думите му, на прибиране от екскурзията много хора от автобуса на същата жена имали оплаквания и, пристигайки у нас, те са започнали да търсят специалисти.

Въпросната жена посетила кардиолога, защото е имала изменения в кардиограмата. Тя е имала проблеми със сърцето и заради прекаран Covid-19.

Проф. Марчев посочи, че в световен мащаб смъртността от сърдечно-съдови заболявания се е увеличила много заради Covid-19. „Тя се е увеличила толкова, колкото преди последния напредък на медицината“, обясни той.

„Тази жена нейното заболяване го е установил личният й лекар на профилактичен преглед. Ходете на профилактичните си прегледи!“, призова той.

Експертът припомни, че температура до 38 градуса не бива да се сваля.

„За парацетамола преди месеци беше открит още един страничен ефект, който още не го пише в листовките, защото медицината го откри преди няколко месеца“. Той повлиява нашето поведение.

„Хората, които взимат висока доза парацетамол, имат по-рисково поведение. Един шофьор, който е изпил един грам парацетамол срещу температура, изпреварва по-рисково на пътя, отколкото ако не е пил.

Един комарджия, който е изпил срещу температура един грам парацетамол, залага по-рисково“, каза проф. Марчев и добави, че това лекарство трябва да се пие, само когато наистина има висока температура.

Той подчерта, че пациентите не трябва да се самолекуват, когато имат болки в гърди, нарушения в съзнанието, трудно дишане, изменение в пулса.

Най-нови

Късметче на деня за 28 януари 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 януари 2023 година "Силна воля и късмет ще те водят все напред!"

Вижте какво се случва с олимпиеца Гълъбин Боевски след затвора в Бразилия

"Аз съм може би единственият, който знае как е живял в затвора в Бразилия Гълъбин Боевски. Може да се направи филм или...

Държавата отпуска по 40 лв. на ученик в София и 23,60 лв. за пенсионер

По 40 лв. на месец ще плаща държавата на София, за да компенсира намалените цени за пътуване на ученици и деца.

Почина раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев

Раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев почина. Това стана ясно от публикация на Стоян Славчев във фейсбук.

Откриха нови древни гробници в Египет, археолозите останаха без думи

Археологическа експедиция откри впечатляващи гробници от времето на Старото царство на Древен Египет в некропола Сакара край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”.

Още интересни публикации