вторник, август 16, 2022

Драма без край: Васил Найденов продължава борбата за достойни старини

Васил Найденов от години се бори

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Васил Найденов от години се бори със системата по отношение на пенсията, която би трябвало да взима от държавата, но не взима, вече 8-ма поредна година. Причината е, че естрадната ни легенда все още няма обещаната от НОИ пенсия за стаж, а отдавна е навършил нужната възраст от 63 години (вече е на 71, б.а.), предават от show.blitz.bg.

Певецът успя да задвижи процедурата през 2020-та, но и до днес документите му още не са придвижени. Съответно – по банковата му сметка не е преведен нито лев. „Нямам пенсия. Все още. Но съм доволен от парите, които получавам от участията си“, коментира Найденов куриозната ситуация, без да се оплаква. Междувременно той получава месечна премия за заслуги в размер на 500 лв., която обаче от другата година ще спре, тъй като бе временно решение на проблемите с пенсиите на мнозина величия от естрадната гилдия.

Всъщност, след като попадна в графата на ощетените от държавата певци и не можа да се пенсионира заради изчезналите навремето документи от „Концертна дирекция“, Кеца получи компенсация, която сам нарече „подаяние“, защото истинската му пенсия за навършена възраст и стаж все още е енигма, пише „Хотарена“. „Не е вярно, че не сме плащали данъци, създава се погрешно впечатление. Оказва се, че по времето на социализма сме плащали близо 60% данък, което е доста. Един е бил през 1979 г., друг – през 1981 г., като наред с обичайните данъци е имало и такъв за Съюз „Музикални дейци“, а ние не сме били негови членове“, гневи се изпълнитят.

Васил Михайлов Найденов е известен български поп певец, композитор и текстописец. Започва кариерата си като вокалист на рок група „Диана Експрес“, с която записва една от най-хитовите си песни „Синева“ (1976). Самостоятелната му кариера бележи своето начало от 1979 г. с песента „Адаптация“ от саундтрака към популярния едноименен филм. През 80-те години се превръща в една от звездите на българската поп сцена.

Роден на 3 септември 1950 г. Завършва Строителния техникум „Христо Ботев“, а след това и естрадния отдел на Българската държавна консерватория, специалност пиано, през 1973. Израства с майка си Маргарита, баща си вижда години по-късно. Звездата му изгрява през 1979 г., когато песента от филма „Адаптация“ е обявена за „Мелодия на годината“. В същата година печели и Първа награда на „Златният Орфей“ с „Предутрин“. Популярността му расте с месеци. Почти всяка песен, която изпълнява, се превръща в шлагер: „Адаптация“, „Откровение“, „И утре е ден“, „А дали е така“.

Но докато чака своя звезден миг, Васко Найденов работи като пианист и вокалист десет години. От 1969 г. е във вокално-инструментална група „Златни струни“ (сформирана през 1969 г. в гр. София, с първоначално име „Явление 69“, като тогава Христо Ламбрев е бил вокалист и на клавишни инструменти, Румен Спасов е бил баскитарист, Йордан Караджов е вокалист, Иван Мишев е бил ръководител на групата и китарист, Борислав Мишев е бил на ударни инструменти, групата през 1972 г. участва в международния фестивал „Златният Орфей“ за поп-музика), а в началото на 70-те год. на 20-и век за кратко време се включва в оркестъра на Бисер Киров. Става солист на „Диана Експрес“ и първата песен „Синева“, която не само му създава известност като певец, но и му носи първия прякор – Васко Синевата. Последната група преди началото на соловата кариера е „Тангра“.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации