вторник, март 21, 2023

Държавата отпуска по 40 лв. на ученик в София и 23,60 лв. за пенсионер

За другите градове субсидията ще е по-малка

Последно

Късметче на деня за 21 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 21 март 2023 година Днес за теб е емоционален ден....

Шарън Стоун през сълзи: Загубих половината си пари от фалита на банките

“Загубих половината си пари заради това нещо с банките.” Това разкри през сълзи актрисата...

Турци провалят “Сървайвър”

“Сървайвър” е големият губещ формат в тв ефира, отстъпвайки драстично с незадоволителни рейтинги пред всички останали предавания.

По 40 лв. на месец ще плаща държавата на София, за да компенсира намалените цени за пътуване на ученици и деца.

За другите големи градове в страната субсидията ще е в размер на 28, 90 лв. на месец. Най-ниската субсидия е за деца от селските общини – 16,10 лв. на месец.

За картите за градския транспорт на пенсионерите София пък ще получава 23,60 лв. И тук за другите градове размерът на субсидията е по-малък. В големите градове ще е 15,80 лв., а в селата 10,80 лв.

Размерите на тези помощи са записани в правителственото постановление, с което бяха предвидени нови размери на субсидиите за ползване на градски и междуградски транспорт.

То бе прието в сряда, но влиза в сила от 1 февруари. А в четвъртък беше публикувано в „Държавен вестник“.

Помощта е извънредна и ще важи до края на тази година, а целта на правителството е да подпомогне пътуванията на хората, които не ползват личен автомобил.

До края на тази година безплатно в транспорта ще пътуват децата до 10 години, а не както бе досега тези до 7-годишна възраст.

Плановете на транспортния министър Христо Алексиев, че благодарение на тези субсидии София ще въведе нулеви цени на картите за пенсионери обаче трудно ще бъдат изпълнени.

Правителството субсидира 40% от редовната цена, а София 60% и това може да даде пълно премахване на плащането от страна на възрастните, твърдеше Алексиев в сряда.

Реално обаче правителственото постановление определя минимална отстъпка, а не предвижда натрупването на тази субсидия върху общинските помощи, които всяка местна предвижда в своите наредби.

За учениците и студентите е предвидено, че общините трябва да дават поне 70% отстъпка, за да ползват субсидията от държавата. При пенсионерите тази долна граница е 40%.

Най-нови

Шарън Стоун през сълзи: Загубих половината си пари от фалита на банките

“Загубих половината си пари заради това нещо с банките.” Това разкри през сълзи актрисата Шарън Стоун по време на...

Турци провалят “Сървайвър”

“Сървайвър” е големият губещ формат в тв ефира, отстъпвайки драстично с незадоволителни рейтинги пред всички останали предавания. Оказва се,...

Д-р Емилова: Отслабването с инжекции за диабет може да отключи рак

Пролетта е сезон за пречистване на тялото. Неслучайно пролетните пости са най-дългите - 48 дни, защото организмът трябва да...

Бояна Шарлопова се изпокара с доведената си дъщеря

Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“, твърди бизнес дамата, цитирана от "Марица".

Пълен обрат: Васил Драганов се обясни в любов на Андреа „Кебапчиева“

„Една голяма любов за съжаление приключи грозно и драматично. 18 години Андреа беше най-близкият ми човек. Много се обичахме.

Още интересни публикации