вторник, декември 6, 2022

Д-р Сила от СЗО: Това, което се случва в България е истинска трагедия

През 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, алармира експертът

Последно

Почина едноръкият от „Туин Пийкс“

Измисленият от Дейвид Линч град Туин Пийкс потъна в траур. Ал Щробел – най-известен...

Зетят на известен бизнесмен се обеси, остави 4 сирачета

Баща на четири деца сложи край на живота си във Враца. Трагедията се е разиграла в понеделник...

Софийският апелативен съд потвърди присъдата за убиеца на Милен Цветков

Софийският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата на Софийския градски съд за катастрофата, при която загина журналистът...

Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления – моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси. Това обясни пред БНТ д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

Трагедията е огромна: Ковид уби първата съпруга на Ангел Найденов

Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила. Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България, смята д-р Сила.

Затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност, допълни той. Статистиката е много ясна – страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот, категоричен е експертът. България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация, смята д-р Сила.

Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване. Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията. Той апелира към всички българи, особено по-възрастните, тези с хронични заболявания и педагогическия персонал, да се ваксинират.

Началник на Ковид реанимация би тревога: От 10 пациенти само 1 оцелява

На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на СЗО обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт.

Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация, заяви д-р Сила. Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят, категоричен е експертът.

Най-нови

Зетят на известен бизнесмен се обеси, остави 4 сирачета

Баща на четири деца сложи край на живота си във Враца. Трагедията се е разиграла в понеделник сутринта във врачанския ж.к. „Медковец“.

Софийският апелативен съд потвърди присъдата за убиеца на Милен Цветков

Софийският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата на Софийския градски съд за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

„Хъшове“ пада довечера, Валери Йорданов на системи в болница

Емблематичният спектакъл "Хъшове" на Александър Морфов довечера няма да се играе, тъй като един от актьорите с главна роля в постановката -...

Няма край: Още една известна българка призна, че е била пребита

След като само преди седмица актрисата от "Откраднат живот" Диана Димитрова сподели в своя фейсбук профил, че е била жертва на насилие...

Явор Дачков унищожи Диана Димитрова: Слаба актриса, пионка в големия план

Журналистът Явор Дачков е поредната популярна личност, която изрази публично мнение след шокиращите признания на Диана Димитрова в социалните мрежи, че е...

Още интересни публикации